Artsenkrant

Web weergave

Minister Frank Vandenbroucke is bereid om 'zorgpunten' te helpen financieren voor de medische intake van Oekraïense vluchtelingen. Dat vertelde hij afgelopen zaterdag op de Dag van de Jonge Huisarts.

ACTUALITEIT

De nomenclatuurhervorming, die Jo De Cock in 2019 opnieuw op de sporen zette, moet een versnelling hoger schakelen. Dat is althans wat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke beoogt: hij wil significante resultaten neerzetten voor het einde van zijn mandaat. Zodat zijn opvolgers niet meer kunnen terugkrabbelen. Er ligt dan ook een strakke agenda op tafel.

ACTUALITEIT

Momenteel kan de huisarts voor het GMD van patiënten tussen 45 en 75 jaar met een chronische aandoening een verhoogd tarief van 55 euro aanrekenen. Afgelopen maandag breidde het Verzekeringscomité die leeftijdsgroep retroactief uit tot de 30- tot 85-jarigen.

ACTUEEL

"De eerste opvang van vluchtelingen moet multidisciplinair gebeuren", denkt dokter Roel Van Giel. "Je kunt huisartsen in hun praktijken er niet mee opzadelen uit te zoeken welke medicatie bijvoorbeeld een patiënt in Oekraïne nam en wat hij hiervoor eventueel in de plaats moet krijgen."

ACTUEEL

Voor het eerst neemt de Vlaamse regering een besluit dat de instroom voor bepaalde medische specialisme plafonneert. Maar dat gebeurt maar voor vier medische disciplines.

ACTUEEL

De Belgische vereniging voor kinderchirurgie wil 'een officiële uitgeschreven garantie' op de organisatie van een module 'algemene heelkunde bij kinderen' tijdens de hogere opleidingsjaren viscerale heelkunde. En ze wil een beroepstitel niveau 3 'gespecialiseerde neonatale en pediatrische heelkunde'.

ACTUEEL

"Omdat COPD een complexe aandoening is, loopt de opvolging niet altijd even vlot. Mijn masterproef stippelt daarom een plan uit in de vorm van een geïntegreerde praktijkrichtlijn. Daarin zit de hele opvolging vervat: spirometrie, medicatie, kinesitherapie, psychische ondersteuning..."

ACTUEEL

Benoit Collin, administrateur-generaal van het Riziv, geeft voor Artsenkrant een stand van zaken inzake de nomenclatuurhervorming. Binnenkort worden alle artsen-specialisten uitgenodigd om hun mening te geven over het gewicht van de nieuwe libellering.

ACTUEEL

"In Vaccinopolis gaan we vaccins uittesten op een kleine groep mensen alvorens de stap te zetten naar grootschalige klinische studies. Daarnaast willen we onderzoek doen naar mogelijke verbeteringen aan vaccins die al op de markt zijn."

ACTUEEL

Terwijl in ons land de coronateugels al een tijdje geleden gevierd werden, kreunt Nieuw-Zeeland - lange tijd een wereldleider in het afweren van het virus - onder een nieuwe uitbraak, de grootste tot nu toe. De Vlaamse huisarts-academicus Tania Moerenhout begon er in volle pandemie een nieuw leven.

ACTUEEL

"Het is mijn aard", zeggen mensen met obesitas weleens gelaten. Daarmee bedoelen ze vaak dat ze een genetische erfenis met zich meedragen, waardoor er aan hun overtollige kilo's niet te tornen valt. Terecht?

MEDISCH

Ondanks behandelingen met statines en andere lipidenverlagende therapieën, haalt tot 80% van de patiënten de aanbevolen LDL-C-doelen niet. Ze lopen hierdoor een verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte, hetgeen de nood aan aanvullende behandelingsmogelijkheden onderstreept.1-3

MEDIFORUM

Weldra zal de eerste Belgische consensusrichtlijn over de benadering en behandeling van prikkelbare darmsyndroom (PDS) het licht zien. Deze consensus is het resultaat van collaboratief werk van een groep Belgische gastro-enterologen.

CLINICAL UPDATE

De European Respiratory Society (ERS) heeft op internationale vrouwendag een verklaring gepubliceerd waarin wordt opgeroepen tot meer bewustzijn en aandacht voor de toename van luchtwegaandoeningen bij vrouwen.

MEDISCH

Respiratoir syncytieel virus (RSV) is een belangrijke oorzaak van lageluchtweginfecties en ziekenhuisopnames bij zuigelingen. Nirsevimab is een monoklonaal antilichaam gericht tegen het RSV-fusie-eiwit met een lange halfwaardetijd.

MEDISCH

Een familielid van een ernstig zieke patiënt denkt eraan om als 'mantelzorger' voor die persoon te zorgen. Maar wist u dat er sinds enkele jaren een officieel statuut bestaat voor mantelzorgers?

PRAKTIJK

Bij de mens gebeurt er tussen de conceptie en jaar 25 iets wonderlijks. De hersenen ontwikkelen zich van een paar cellen tot een draagbare supercomputer. Twee boeken beschrijven wat daarbij goed of fout kan gaan en wat daarbij kan helpen.

PRAKTIJK

Bachs passiemuziek wordt deze weken traditiegetrouw weer bovengehaald, maar ook alternatieve programma's geven de passietijd de nodige muzikale diepgang. We selecteerden drie nieuwe opnames die deze tijd van het jaar van de juiste soundtrack kunnen voorzien.

CULTUUR

Na een carrière van 25 jaar in de modewereld besloot Stefanie Verduyn haar passie voor kunst te volgen. In het landelijke Wortegem Petegem vond zij de ideale locatie om een kunstgalerie te starten waar ze internationale kunstenaars rond een thema samenbrengt. Resultaat: een knappe expo die luistert naar 'Stil Geluid'.

CULTUUR

Pluralistische beweging die ijvert voor een federaal, vernieuwd, efficiënt en solidair België

COLUMN en OPINIE

In het galeriepand Bleekstraat 7 van dr. Johan Waes in Mechelen stellen van 2 april tot 8 mei in totaal niet minder dan 26 artsen/kunstenaars tentoon, opgedeeld in twee groepen. Een van de deelnemers is haio Nicky Koster die meteen debuteert met knap schilderwerk!

ACHTERKRANT