Artsenkrant

Web weergave

"We willen alle partners verenigen in een 'Institute for Professional Health (IPH). Doel is het welzijn en de gezondheid van de artsen te onderzoeken en te ondersteunen. Daarnaast komt er een 'well-being index' om de gezondheid van het medisch korps permanent te evalueren."

ACTUALITEIT

Binnen het kader van hun takenpakket in het vaccinatiecentrum zijn artsen voortaan 'gemachtigd om geneesmiddelen af te leveren aan het publiek.' Met andere woorden: niet alleen apothekers maar ook dokters mogen vaccins tegen covid-19 verstrekken.

ACTUEEL

Binnenkort moet een voorstel op tafel liggen om het sociale statuut van artsen in opleiding te regelen. De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen vraagt minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) om de vorming van samenwerkingsverbanden voor huisartsenwachtposten een paar jaar uit te stellen.

ACTUEEL

De financiering moet anders, ziek maakt nog steeds arm, jongvolwassen patiënten geraken amper over de drempel naar de volwassenenpsychiatrie en de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) blijven onaanvaardbaar lang.

ACTUEEL

"Via een Riziv-conventie voorzien we 112,5 miljoen euro waarmee binnen multidisciplinaire samenwerking laagdrempelig een directe toegang tot psychische zorg en ondersteuning aangeboden wordt in de eerste lijn".

ACTUEEL

De somatische zorg in een psychiatrische setting is (nog steeds) suboptimaal. Het KCE zocht uit waarom.

ACTUEEL

"De blauwe doeken uit het operatiekwartier zamelen we bij de GZA Ziekenhuizen nu apart in. Daarna gaan ze naar een dagbestedingscentrum waar men ze ontdoet van de kleefbanden. Vervolgens worden ze gerecycleerd tot korrels - onder andere voor speelgoed. Zowel ecologisch als sociaal een mooi project."

ACTUEEL

"In 2020 stierven er in ons land 17% meer mensen dan gemiddeld in de periode 2016-2019. Die oversterfte lag nooit hoger sinds de Tweede Wereldoorlog." We verloren één jaar levensverwachting, wat wellicht een unicum is in de geschiedenis, oorlogsperiodes niet meegerekend. Dat stellen de demografen Thierry Eggerickx en Yohann Doignon (UCLouvain).

ACTUEEL

Vorige week is er gestemd over de wet op de ziekenhuisnetwerken. "Dat is uitstekend nieuws voor ziekenhuizen die werden gehinderd in hun inspanningen om netwerken op te zetten", klinkt het bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en vice-premier en minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne.

ACTUEEL

Voor de patiëntendag van vzw FAPA is het deze lente niet anders dan voor gelijk welk event: het moet virtueel. De vereniging komt daarvoor op 27 maart naar onze studio's in Zellik. Huisartsen zijn van harte welkom. Twee dagen later is er een wetenschappelijke sessie voorzien voor specialisten.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Naast het SARS-CoV-2 zijn het lammetjes, maar toch blijken de 'banale' coronavirussen al eens bijzonder ziekmakend uit de hoek te komen. Een groep Belgische onderzoekers stelde vast dat ze aan de oorsprong kunnen liggen van ernstige complicaties, met als gevolg hospitalisatie, opname op intensieve zorg en zelfs overlijden. In de context van de huidige pandemie is het om verschillende redenen interessant deze virussen eens van naderbij te bekijken.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Amerikaanse onderzoekers voerden een studie uit over de vaccinatie tegen covid-19 bij transplantatiepatiënten. De resultaten zijn verontrustend.

MEDISCH

De hoge pollenconcentraties in de lucht, die typisch voorkomen in de lente, verhogen volgens een internationale studie de incidentie van de SARS-CoV-2-infectie. Het pollen zou de immuunrespons afzwakken.

MEDISCH

Al enige tijd is duidelijk dat de Britse variant van het SARS-CoV-2 (B.1.1.7), die in september 2020 opdook, besmettelijker is dan de varianten die we tot nu toe kenden. Intussen wijzen meer een meer gegevens uit dat hij ook agressiever en dodelijker zou zijn. Epidemiologen van de universiteit van Exeter en de universiteit van Bristol hebben cijfers verzameld.

MEDISCH

Prisma is een virtueel netwerk voor huisartsen en medisch specialisten in de Siilo app. In een beveiligde omgeving leggen huisartsen casussen voor aan specialisten. In Nederland gebruiken honderden huisartsen het al. Is het ook voor België interessant?

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De autogeschiedenis is rijk aan grote namen, denk aan Carl Benz, Henry Ford, Louis Renault, Ferdinand Porsche en andere. De kans is reëel dat Li Shufu de eerste Chinees wordt die toetreedt tot het select mannenclubje dat zijn stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van de automobiel.

PRAKTIJK

Een veilige digitale werkomgeving is essentieel voor professionele zorgverleners. Want als cybercriminelen erin slagen jouw gegevens en die van patiënten te bemachtigen, kunnen de gevolgen groot zijn.

PRAKTIJK

De voorjaarstentoonstellingen gaan pas van start en nu reeds hebben we een ernstige kandidaat voor de Oscar van beste expo van het jaar. Bozar pakt uit met een schitterende tentoonstelling over Roger Raveel, expo die het verdient om naar grote musea in het buitenland te reizen. Want Raveel is een topkunstenaar van internationaal niveau. Beste bewijs is dat zijn werk er met de jaren almaar beter op wordt. Zonder dat zijn schilderijen hun geheimen prijsgeven: het raadsel Raveel blijft intact.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Een van de gasten waar iedereen op het lopende Passa Porta Festival naar uitkijkt, is ongetwijfeld Marieke Lucas Rijneveld, de jonge Nederlandse literaire sensatie. Zij/hij (Rijneveld beschouwt zich als non-binair) schreef een nieuwe bundel in opdracht van het festival en treedt in gesprek met Lize Spit over verlies en hun tweede roman die ze beiden eind vorig jaar uitbrachten.

CULTUUR+

Het Concertgebouw Brugge brengt de komende weken de integrale van de 'Catalogue d'oiseaux', de pianistieke vogelgids van de Franse componist Olivier Messiaen. Deze 13-delige cyclus duurt zo'n tweeënhalf uur en één deel ervan wordt telkens op woensdag en zaterdag via YouTube en de sociale media vrijgegeven. Het is Daan Vandewalle die de vogels via de pianotoetsen laat fluiten en zingen.

CULTUUR+

LEZERSBRIEVEN REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE HET VERDRIET, DE WOEDE EN DE HOOP

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Het vroegere geneesherenhuis in Mechelen waar jarenlang de vergaderingen en de vormingsavonden van de Dodoenskring plaats vonden en waar het secretariaat van de Vlaamse Reumaliga gevestigd is, is klaar voor zijn nieuwe culturele bestemming. Voortaan zal het prachtige pand dienst doen als exporuimte voor kunstenaars van allerlei slag. Eigenaars zijn de bekende reumatoloog Johan Waes en zijn echtgenote Kristien De Haes die in een ver verleden zelf nog een kunstgalerie gerund heeft.

ACHTERKRANT