Artsenkrant

Web weergave

Spoeddiensten en IZ-afdelingen hebben dezer dagen de handen vol. Urgentiearts Jelle Swinnen (AZ Delta, Roeselare) houdt op de website van Artsenkrant een dagboek bij van de manier waarop het ziekenhuis dagdagelijks de strijd voert tegen het coronavirus.

ACTUEEL
14

ACTUEEL

Het zijn barre tijden en dan moet het ergste nog komen. Toch willen we, de coronagezondheidscrisis ten spijt, een positieve boodschap brengen en het medisch korps een hart onder de riem steken. Het is mogelijk het virus te verslaan.

EDITO

Het noodplan voor huisartsgeneeskunde is in werking getreden. "Een hele andere manier van werken", verzekert dr. Jos Vanhoof van Zorgpoort Lommel. "Maar er is een grote solidariteit onder de hulpverleners van de regio."

ACTUEEL

"In functie van hun vermogen dienen alle ziekenhuizen Covid-19-patiënten op te vangen volgens het principe van de subsidiariteit. Zieken worden dus niet geconcentreerd, iedereen doet alles volgens zijn niveau. Ze worden evenmin gespreid. Binnen zijn ziekenhuis doet elkeen verder zolang hij kan."

ACTUEEL

CORONAVIRUS België heeft beslist hydroxychloroquine toe te passen als behandeling van Covid-19. Dit doet nieuwe hoop dagen voor gehospitaliseerde patiënten. Het middel zou de behandelingstijd en de sterfte kunnen terugdringen. Een hele stap vooruit in de strijd tegen de ziekte.

ACTUEEL

INTERVIEW Vóór hydroxychloroquine had chloroquine al de aandacht van de virologen getrokken. Chloroquine was een malariamiddel, maar het verdween van de markt wegens resistentievorming. En toen trad de SARS-epidemie op.

ACTUEEL

MILIEU In verschillende Belgische ziekenhuizen worden concrete initiatieven genomen om de energievoetafdruk van de zorgproductie te verminderen. Van de biomethanisatie van voedselafval tot het recupereren van pacemakers en de jacht op antibiotica in afvalwater.

ACTUEEL

De eerste genomineerde voor de Prijs van de Jonge Huisarts is dr. Soetkin Milbouw uit Wuustwezel. Zij ging na of er nood is aan een psychologische screening en/of begeleiding binnen de huidige aanpak van type 2 diabetes (T2D) in de eerste lijn.

ACTUEEL

ONDERZOEK Enige tijd geleden had aan de KU Leuven de officiële inhuldiging plaats van een nieuwe leerstoel voor onderzoek "naar duurzame, kwaliteitsvolle gezondheidsinformatie op basis van administratieve data". Sponsor is 3M.

ACTUEEL

DIABETES Met de combinatie van een GLP1 -agonist en een remmer van DYRK1A (dual specificity tyrosine-phosphorylation-regulated kinase 1A) kan men de bètacellen van de pancreas aanzetten tot een replicatieratio van 5 tot 6% per dag. Dat is meer dan tot nog toe bereikt werd in eerdere studies met een DYRK1A-remmer alleen. Dankzij deze nieuwe resultaten daagt de hoop dat men bij diabetespatiënten het aantal bètacellen in de pancreas zou kunnen normaliseren in een tijdspanne van twee tot drie jaar.

MEDISCH

CORONAVIRUS Ook de CROI (Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections), die geprogrammeerd was in Boston van 8 tot 11 maart, moest er dit jaar aan geloven. Sprekers gaven hun lezing ieder vanuit het eigen ziekenhuis, voor een virtueel gehoor. Niet totaal onverwacht kwam de ontwikkeling van een vaccin tegen SARS-CoV2 aan bod. Het onderzoekswerk schiet goed op, maar er zijn twijfels over de haalbaarheid van vaccinatie tegen 's werelds recentste plaag.

MEDISCH

CURSUS Door de grote vooruitgang op het vlak van preventie, diagnose en therapie van hiv en aids, is een actualisatie voor zorgverleners die bij deze pathologie betrokken zijn zeker noodzakelijk. Om aan deze vraag tegemoet te komen organiseert het Instituut voor Tropische Geneeskunde een reeks van acht avondlessen die de huidige aspecten van deze pathologie zullen belichten.

MEDISCH

CORONAVIRUS RNA van het SARS-CoV2 kan in feces van patiënten worden aangetoond. Of het om infecterende virussen gaat, is niet duidelijk. Maar hygiëne op het toilet wordt beschouwd als een extra aandachtspunt.

MEDISCH

NEUROLOGIE Er worden flink wat fouten gemaakt bij het diagnosticeren van bewustzijnsstoornissen. Al jarenlang probeert de Coma Science Group dit euvel te vermijden.

MEDISCH

Op de Consumer Electronics Show (CES) Las Vegas 2020 stelde de Franse startup Hygia een 'connected chair' voor: een stoel die de eerste informatie over de gezondheid van de patiënt aan de arts kan worden doorgegeven voordat het consult begint. Dr. Vincent Parmentier, hoofd van de eHealth cel van de SSMG, is enthousiast én voorzichtig tegelijkertijd en wijst op het interoperabiliteitsaspect.

PRAKTIJK

VENNOOTSCHAP U overweegt om uw artsenpraktijk in het kader van een besloten vennootschap (bv) te gaan uitoefenen. In dat geval moet u een zogeheten financieel plan opstellen. Maar wat moet daar zoal instaan? En wat riskeert u als u hieraan onvoldoende aandacht besteedt?

PRAKTIJK

HEALTHCARE MANAGER PROMs en PREMs (zie kader) kunnen waardevolle instrumenten zijn om de kwaliteit van de patiëntenzorg en de tevredenheid van de patiënten te verbeteren. De implementatie ervan vergt echter heel wat - personele - middelen. Healthcare managers kunnen een belangrijke rol spelen.

PRAKTIJK

De media berichtten onlangs over een vrouw die na een ongeval 17 jaar lang de autosnelwegen had gemeden. Na intensieve coaching durft ze nu weer overal rijden. Hoe ontstaat amaxofobie (rijangst), en hoe kan het behandeld worden? Verkeerspyscholoog Ludo Kluppels van Vias institute geeft uitleg.

PRAKTIJK

De Royal Academy of Arts presenteert in de mooie Sackler Wing of Galleries, in 1991 geopend door Her Majesty the Queen, een solotentoonstelling met 80 werken van de Belgische artiest Léon Spilliaert. Na Londen verhuist de tentoonstelling naar het al even prestigieuze Musée d'Orsay in Parijs. Een postume internationale lancering.

CULTUUR+

REEKS Gekoesterd en gecoacht door zijn vader Leopold, kampte de kleine Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) met verwikkelingen van streptokokkeninfecties. In zijn familie werd hij vaak met de dood geconfronteerd. Hij verklaarde er zelf klaar voor te zijn, maar de precieze oorzaak van zijn overlijden blijft tot op heden controversieel, niet in het minst na de biografische film 'Amadeus'.

CULTUUR+

Elk jaar ontvangt het Antwerp Symphony Orchestra, in samenwerking met deSingel, internationale orkesten in de Koningin Elisabethzaal of in deSingel in Antwerpen. De programma's bevatten sleutelwerken van componisten als Strauss, Brahms, Chopin, Mozart, Tsjaikovski, Mahler, Ravel of Sjostakovitsj. Wie volgend concertseizoen wil genieten van deze symfonische toppers kan best niet te lang wachten met het reserveren van tickets.

CULTUUR+

KLASSIEK Piano Works Debussy is een dansvoorstelling die als duet tussen choreografe Lisbeth Gruwez en pianiste Claire Chevallier aangekondigd wordt. Samen duiken ze in de ruimte tussen de noten in de composities van Claude Debussy, een van de grote vernieuwers van de westerse muziek op het einde van de 19de eeuw.

CULTUUR+

Na de indrukwekkende herdenking 450 jaar na het overlijden van Andreas Vesalius op het eiland Zakynthos is het wat stil geworden rond de beroemdste Belgische arts aller tijden. Dat betekent niet dat het team van Vesaliusonderzoekers stil gezeten heeft. Integendeel. In enkele artikels geven we een overzicht van hun recente bevindingen.

CULTUUR+

If you can be anything in this world. Be kind. Het is een prachtig citaat uit 'Congratulations, by the way' van George Saunders. Dit boekje is de neerslag van een rede die hij gaf voor de afgestudeerden van de Syracuse University in New York, enkele jaren geleden. Het is een ontroerend, open en eerlijk pleidooi voor kindness (1). Ik heb citaten uit dit kleinnood al gebruikt in voordrachten, en heb het boekje zelf al cadeau gegeven aan een aantal afzwaaiende studenten, want 'ik had het zelf niet beter kunnen zeggen'.

OPINIE

Dokter Pieter Geentjens werkt bij het Riziv en vindt in zijn vrije tijd ontspanning in het schaken. "Of je er iets aan hebt in het dagelijkse leven? Ik denk dat je er veel aan hebt: je leert plannen maken en je moet altijd goed nadenken wat de gevolgen zijn van je actie. Een stelling kunnen analyseren, is een vaardigheid die je ook op problemen in het dagelijkse leven kan toepassen."

ACHTERKRANT