Artsenkrant

Web weergave

Nu COVID-19 ons land heeft bereikt, zijn sommige huisartsen ongerust over de beschikbaarheid van beschermingsmateriaal voor de eerste lijn.

ACTUEEL

medisch terminoloog en onderzoeker medisch Nederlands voor het Instituut voor de Nederlandse taal @dokterstaal

ACTUEEL

VERVOLG COVER Domus Medica heeft momenteel wekelijks overleg met het crisisteam van de FOD Volksgezondheid. Daar hebben de huisartsen voorgesteld dat er kant-en-klare pakketten worden gemaakt, waarin zowel materiaal voor staalafname als beschermingsmateriaal voorhanden is.

ACTUEEL

Het beleid van de FOD speelt naadloos in op de gebeurtenissen om het werk van de huisarts zo vlot en comfortabel mogelijk te laten verlopen, horen we van FOD-woordvoerder Jan Eyckmans. Er is bijvoorbeeld beslist dat de huisarts niet langer met de Gezondheidsinspecteur moet overleggen als hij denkt dat een patiënt voor staalafname in aanmerking komt.

ACTUEEL

Maart is internationale darmkankermaand en dit jaar bestaat de vzw StopDarmkanker tien jaar. Aanleiding voor een gesprek met bezieler en darmspecialist Luc Colemont.

ACTUEEL

Eind januari werd in het Waasland de vzw Mira opgericht, het overkoepelende ziekenhuisnetwerk rond het AZ Lokeren, het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas en het AZ Sint-Blasius in Dendermonde, zo laten de drie ziekenhuizen in een persmededeling weten.

ACTUEEL

"Huisartsen zullen verrast opkijken als ze zien hoe breed de eerste lijn wel is." Professor Roy Remmen is enthousiast over de Academie voor de Eerste Lijn, een innoverend kennis- en onderwijsproject.

ACTUEEL

PREVENTIE Sinds het schooljaar 2019/2020 wordt het HPV-vaccin ook gratis ter beschikking gesteld om jongens in het eerste leerjaar van het secundair onderwijs te vaccineren. De eerste beschikbare cijfers aangaande het gebruik wijzen op een goede aanvaarding van het HPV-vaccin bij jongens. Dr. Geert Top, van het Agentschap Zorg en Gezondheid, geeft meer uitleg bij deze bemoedigende cijfers.

MEDISCH

METABOLISME Ondanks jarenlange inspanningen gaat de opmars van obesitas onverminderd verder. De wetenschappelijke literatuur kan het alleen maar vaststellen. In The Lancet Diabetes & Endocrinology van deze maand ligt de focus bij het verband tussen obesitas en kanker, meer bepaald als het lichaamsgewicht vanop jonge leeftijd in het rood gaat.

MEDISCH

ATHEROSCLEROSE Onderzoekers hebben zopas begrepen hoe macrofagen apoptotische cellen opruimen. Putrescine, een onwelriekend goedje, is ermee gemoeid. Geen onbelangrijke bevinding, want bij muizen kan men met putrescine atherosclerotische plaques doen smelten.

MEDISCH

Tijdens het behandeltraject maakt de kankerzorgomgeving een prominent deel uit van het leven van een patiënt. Verscheidene studies beschreven reeds de impact van de gebouwde omgeving op het welbevinden van patiënten. In haar doctoraatsstudie onderzocht sociaal geograaf en interieurarchitect Pleuntje Jellema (onderzoeksgroep Research[x]Design, KU Leuven) hoe kankerpatiënten hun zorgomgeving ervaren, en hoe het ontwerp ervan hierop kan inspelen.

PRAKTIJK

Een diagnose in een vingerknip, bovendien bijna dubbel zo accuraat als een pneumoloog van vlees en bloed. Zo scoort ArtiQ.PFT voor de analyse en interpretatie van longfunctietests.

PRAKTIJK

MOBILITEIT Volgens veiligheidsinstituut VIAS institute kunnen er in België jaarlijks 13 doden, 53 zwaargewonden, en 436 lichtgewonden vermeden worden indien alle inzittenden steeds een gordel zouden dragen.

PRAKTIJK

HANDBOEK Bij rouw denken we spontaan aan het overlijden van een dierbare, maar we kunnen nog heel wat meer betekenis volle dingen kwijtspelen in het leven: lichamelijke of geestelijke gezondheid, een goede job of positie, een huwelijk of vriendschap... In het boek 'Ruimte maken voor rouw en verlies in therapie' zijn verschillende aspecten van rouwtherapie gebundeld. Aan de hand van concrete casussen vinden professionals in dit boek een uitgebreid spectrum van rouwbehandeling terug.

PRAKTIJK

Galway 2020 moest de langvoorbereide en langverwachte openingsceremonie afgelasten vanwege de doortocht van ene Ciara. Maar Ierland is op het vlak van weer wel wat gewend. "There's no such thing as bad weather", stellen de bonkige katholieken van Eire. "There's only bad clothing". 2020 gaat in Ierland de geschiedenis in als het jaar waarin Galway, naast het Kroatische Rijeka, Culturele Hoofdstad van Europa is.

CULTUUR+

Het Brussels Philharmonic brengt voor het Klarafestival een productie waarin een klassieker van Kurt Weill gekoppeld wordt aan een passiecantate van James MacMillan.

CULTUUR+

Anna Vinnitskaja brengt in deSingel een volbloed romantisch pianorecital. De Russische pianiste stamt uit een muzikale familie en haar muzikale genen wist ze optimaal te benutten. Haar overwinning op de Koningin Elisabethwedstrijd in 2007 betekende de start van een internationale carrière.

CULTUUR+

FILM De Japanse topregisseur Kore-Eda zorgt ervoor dat de Franse supersterren Cathérine Deneuve en Juliette Binoche eindelijk samen te zien zijn op het witte doek. 'La Vérite' toont een oude diva die in haar memoires de waarheid wat geweld aan doet, tot ergernis van haar dochter. Deze film in de film is een mijmerende analyse van een moeder-dochterrelatie.

CULTUUR+

Morgen zaterdag opent al voor de 33ste keer Tefaf Maastricht, een van de meest prestigieuze kunst- en antiekbeurzen in Europa, ja zelfs in de wereld. Met 280 topgaleries uit de hele wereld, waaronder 25 nieuwkomers, belooft het eens te meer een niet te missen topevenement te worden.

CULTUUR+

Het was kalmpjes in de Hubo die ochtend. Statig maar resoluut stapte ze op de kassière af. In haar kielzog slofte een slonzige, frontaal kalende man. Het kon haar echtgenoot zijn, maar evengoed een dociele schoonzoon. De kranige mater familias vuurde ongeduldig haar vraag af: "Zijn er geen mondmaskers meer?". De voluptueuze kassière kon haar kleindochter zijn. Ze draaide met haar ogen alvorens met een diepe zucht te antwoorden: "Ach neen, die zijn al een paar dagen allemaal uitverkocht".

OPINIE

'CaptainDex' ondersteunt via een smartphone-app kinderen met diabetes. CheckR is een VR-spel voor patiënten in de apotheek. Het levert gezondheidsgegevens op die toelaten aandoeningen sneller op te sporen. De studenten achter deze twee projecten werden uitgeroepen tot de 'HealthCare Heroes' van AbbVie.

ACHTERKRANT