Artsenkrant

Web weergave

"De pandemie ging over ademhalingsproblemen. Dat wisten we. Ons voorbereiden op een grote instroom van Oekraïense vluchtelingen is moeilijker. De beelden zijn verschrikkelijk maar de aard van de aandoeningen is onbekend."

ACTUEEL

Blikvanger Gezondheidszorg - Covid-19 geeft een overzicht van de structuren die het eerste anderhalf jaar van de covidcrisis in het leven werden geroepen, en de middelen die door de FOD Volksgezondheid, samen met het Riziv, ter beschikking werden gesteld. Een greep uit de statistieken.

ACTUEEL

"België was niet klaar voor een grote pandemie. Dat kan beter, een crisisplan wordt best uitgeschreven voor de crisis. Maar al bij al deden we het zo slecht niet. We gingen niet overkop en er is veel gerealiseerd."

ACTUEEL

"Het artsenberoep is geen roeping maar de overtuiging is wel al twee jaar zeer groot. Tijdens de pandemie deden we wat moest. Voor Oekraïne is die motivatie er opnieuw. Dat verdient veel respect."

ACTUEEL

Hoe denken artsen over hun welzijn en gezondheid, hoe werken ze en hoe staan ze er financieel voor? Op initiatief van de Groupe Medical d'Orval nodigde ons zusterblad Le Journal du Médecin zijn lezers uit deel te nemen aan een uitvoerige online bevraging. Aan het begin van de pandemie, in maart 2020, namen 215 artsen deel.

ACTUEEL

Hoe zit het met de expertisecentra voor zeldzame ziekten in België? En een centraal register? Het Fonds voor Zeldzame Ziekten en Weesgeneesmiddelen van de Koning Boudewijnstichting maakte recent een stand van zaken op.

ACTUEEL

De frisse energie van een startend arts en een kwaliteitsverbeterend project met twaalf ziekenhuizen leverden het AZ Jan Portaels een speerpunt in de zorg op: het zorgpad voor colorectale chirurgie. Abdominaal chirurg Karel Demey kreeg goede punten voor dit project dat hij inbracht voor de MLA-cursus.

ACTUEEL

De Oekraïense dokter Hanna Stelmakh ziet in België met lede ogen aan wat de oorlog met Rusland aanricht in haar thuisland, waar haar zoon en familie nog verblijven. De ijzingwekkende situatie komt net op een moment dat Hanna moet strijden voor haar professionele toekomst in ons land.

ACTUEEL

Dr. Victor Kamoen won met zijn doctoraal onderzoek rond mitralisregurgitatie de J. Bernheimprijs, in 2021 toegekend door het Fonds voor Hartchirurgie. Vier jaar onderzoek, (be)geleid door prof. Frank Timmermans (UZ Gent), resulteerde in een nieuwe echocardiografische beoordelingsmethode. De API-methode bepaalt de ernst van mitralisinsufficiëntie en stuurt zo de behandeling optimaal aan.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Het succes van bariatrische chirurgie neemt alsmaar toe. Vaak wordt aangenomen dat een sleeve-gastrectomie (longitudinale gastrectomie) minder vaak tekorten veroorzaakt dan een 'gastric bypass'. Dat is echter niet per se zo, aldus Vanessa Rolland, voedingsdeskundige aan het UMC Sint-Pieter, en Anne-Catherine Dandrifosse, chirurge aan het Delta Ziekenhuis (Chirec). De huisarts is belangrijk bij het geven van informatie en de follow-up.

CLINICAL UPDATE

Het ziet ernaar uit dat we voor het eerst sinds 2020 een lente met minder coronavrees tegemoet gaan. De ervaring met een virale epidemie bij varkens bracht in de loop van vorige eeuw een gelijkaardige evolutie naar voren. Met een paar addertjes onder het gras dan toch.

MEDISCH

De diagnose van rustelozebenensyndroom (restless legs syndrome, RLS) beantwoordt aan vier klinische criteria: de patiënt meldt een storende bewegingsdrang vergezeld van een hinderlijk gevoel in de benen (1), die optreedt in rust (2), vooral tijdens de avond en de eerste uren van de nacht (3), en die afneemt bij beweging (4).

NASCHOLINGSARTIKEL: SLAAP DEEL 4

Een verkoudheid is waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte bij zowel kinderen als volwassenen, met meerdere episodes per jaar. Behandeling beperkt zich tot het verlichten van de symptomen vermits er geen algemene remedie of vaccinatie bestaat. Zijn vrij verkrijgbare orale combinatieformules die antihistaminica, decongestiva en/of pijnstillers bevatten effectief om de symptomen van een verkoudheid te behandelen?

COCHRANE CORNER

Patiënten met een hypertrofische cardiomyopathie krijgen de raad lichamelijke activiteiten te beperken om het risico op plotselinge dood te verkleinen. Die patiënten dreigen dan echter zwaarlijvig te worden. En obesitas is bij hen dan weer een risicofactor voor hartdecompensatie.

MEDISCH

Sinds 1 januari 2022 is de nieuwe btw-regeling voor niet-therapeutische zorg van kracht. De implicaties voor artsen en beoefenaars van andere (para)medische beroepen zijn niet altijd even duidelijk. Hoe vermijdt u conflicten met de btw-administratie?

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Het Interuniversitair Centrum voor Huisartsenopleiding organiseert op zaterdag 23 april een studievoormiddag over geïntegreerde zorg in de opleiding van huisartsen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Domus Medica pakt deze week uit met de lancering van 80 adviezen voor een kwaliteitsvolle huisartsenpraktijk, zoals efficiënt stockbeheer, veiligheid, communicatie, het toegankelijk maken van de praktijk, interne afspraken, het beheer van medische gegevens enz.

PRAKTIJK

Het Grondwettelijk Hof heeft op 17 februari jl. een verzoek tot vernietiging van een aantal wijzigingen van de euthanasiewet door de wet van 15 maart 2020 verworpen. Het verzoek tot vernietiging was ingediend door een aantal individuele personen, onder wie drie artsen.

PRAKTIJK

Vorig jaar vielen in Vlaanderen 291 verkeersdoden. Dat zijn er 45 meer dan een jaar eerder, ofwel een stijging van 18%. In Brussel en Wallonië daalde het aantal verkeersdoden.

PRAKTIJK

In de tweede helft van februari werd ons land herhaaldelijk geconfronteerd met hevige rukwinden, al dan niet samen met hevige regen. Die weersomstandigheden zorgen voor een hoger aantal ernstige ongevallen, becijferde Vias institute.

PRAKTIJK

Dat onze noorderburen gedurende tweeënhalve eeuw het alleenrecht hadden op (handels)contacten met het land van de Rijzende Zon vanuit hun uitvalsbasis Dejima in de baai van Nagasaki is bekend. Maar in diezelfde periode speelde het Nederlands als lingua franca een cruciale rol in de verspreiding van wetenschappelijke, inclusief geneeskundige, kennis in het land, zo blijkt uit het boek 'Rangaku'. Volgens auteurdr. Johan Mattelaer "heeft het niet veel gescheeld of het Nederlands was echt een wereldtaal geworden".

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Het Mauritshuis, een van de meest geliefde musea in Nederland en bij uitbreiding over de hele wereld, wordt 200. En dat wordt gevierd met een royaal boeket bloemen.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

De Italiaanse maestro Pier Paolo Pasolini zou op 5 maart 100 jaar zijn geworden. Cinematek viert dat met een tentoonstelling en een uitgebreide retrospectieve. Enkele evenementen maken duidelijk dat Pasolini naast een filmmaker ook een briljant auteur, maatschappijcriticus en pedagoog was.

CULTUUR+

De Japanse regisseur Ryusuke Hamaguchi herwerkte het kortverhaal 'Drive My Car' van Haruki Murakami tot een film van bijna 3 uur. Geen seconde teveel want de spinsels rond liefde, creativiteit, (ont)rouw en traumaverwerking zorgen voor een van de films van het jaar.

CULTUUR+

In 2020 was Leuven Jazz het eerste jazzfestival in België dat omwille van de coronapandemie werd afgelast. Dit jaar is het het eerste Belgische jazzfestival dat opnieuw in volle glorie kan plaatsvinden. Van 10 tot 20 maart vinden er meer dan 40 concerten en andere activiteiten plaats.

CULTUUR+

In 2019 presenteerde de Deense gitarist Jakob Bro op Leuven Jazz een bijzonder project waarin hij samen met studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen de kruisbestuiving opzocht tussen jazz en hedendaagse poëzie. Ditmaal is Bro niet op Leuven Jazz te horen, maar is hij te gast in Flagey en De Bijloke met zijn nieuwe trio.

CULTUUR+

Let's stick together is de slogan die het Klarafestival 17 dagen lang zal inspireren. Pianoliefhebbers kunnen alvast samenstromen in Bozar om wereldtopper Maurizio Pollini te komen beluisteren. De 80-jarige pianist stort zich onder meer op de 'Hammerklaviersonate' van Beethoven. En ook wie van toporkesten houdt, kan zijn hart ophalen met de vierdelige reeks 'Classics'.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Onder het motto mens sana in corpore sano belicht het medisch sportcongres de medische omkadering bij topsport, met en zonder corona.

ACHTERKRANT