Ik was het beu om een hele namiddag ananassen of potscherven te schilderen, de academie was niets voor mij, zegt Klaas Vanderperren. Dus maar boekhouding en informatica studeren en een baantje in een videoverhuurzaak aannemen. Maar het schilderen zat hem in het bloed en schoorvoetend baande hij zich een weg in het labyrint van de kunst. Vandaag wordt zijn werk gepromoot door galeries in Londen, Parijs, Amsterdam en Knokke. "Nu nog doorbreken in Los Angeles en Dubai", lacht hij.

Joachim (34) startte zijn kunstenaarsloopbaan met gratis muurschilderingen "om gevandaliseerde muren van de huizen weer op te smukken". De mond-aan-mondreclame werkte: stilaan kreeg hij betaalde opdrachten en werd hij opgepikt door de galeries. Vandaag is zijn werk te zien in gereputeerde galeries in Kopenhagen, Berlijn, Knokke, Antwerpen, Londen én Chichester waar de verwijdering van een van zijn murals uit het straatbeeld zelfs leidde tot een petitie van de plaatselijke bevolking.

Je vindt zijn muurschilderingen in Brooklyn-New York, Los Angeles, Parijs, ja zelfs in Brussel. Oli-B (36) is een van die kunstenaars die zijn roots heeft in graffitikunst en uitgegroeid is tot een totaalkunstenaar die grafisch design en hedendaagse kunst weet te matchen. Kleuren zijn zijn geheime wapen.

Steve Locatelli (41) is wat je noemt het prototype van de urban artist. Begonnen met graffiti, tags, rondzwervend van stad tot stad, leerde hij op straat in de stad wat kunst is. "Ook al woon ik in de bossen, ik heb de stad nodig. Daar haal ik mijn inspiratie."