Op 7 en 14 juli en op 18 en 25 augustus presenteerden we u telkens een reisverhaal uit de regio van de Himalaya. Bij elk verhaal hoorde één meerkeuzevraag. De 4 antwoorden vindt u in de reisverhalen zelf, die u zowel in Artsenkrant als op www.artsenkrant.com kan lezen.

Op meer dan 4000m hoog in de Himalaya koesteren enkele diepblauw gekleurde meren zich tegen witbesneeuwde Himalayapieken. Tibet is niet veraf en het behoeft dan ook geen verwondering dat dit uitgestrekte hoogplateau bevolkt worden door nomadische bewoners van Tibetaanse oorsprong.

Voor de laatste aflevering van onze Zomerwedstrijd 2017 klimmen we nog een trapje hoger, boven de 5.000 meter. In het gezelschap van orthopedisch chirurg Renata De Kesel doorkruisen we Nepal om uiteindelijk in het basiskamp van de Everest aan Tibetaanse zijde neer te strijken. "Als je eens in Nepal geweest bent, heb je het virus te pakken", zegt Renata De Kesel. Tien Nepalreizen heeft de Gentse arts inmiddels op de teller. "Iedere arts in opleiding zou hier best stage lopen", zegt ze met overtuiging.

Toen hij zijn dood voelde naderen vertelde Jaaks schoonvader Joseph Dubois die apotheker was in Heule aan zijn kinderen dat hij een grote som geld had overgemaakt aan een missiepost van de jezuïeten in Madhya Pradesh. De kinderen beloofden plechtig zijn weldadigheidswerk in India verder te zetten. De kiem voor een passionele relatie van Rika en Jaak met het 'Indische subcontinent'.

Dwarika's Kathmandu is zonder twijfel het beste hotel van Nepal, niet zozeer door zijn overdreven luxe, maar vooral door de unieke sfeer en de stijlvol gedecoreerde kamers en suites. De winnaar van onze Zomerwedstrijd 2017 kan er alvast twee nachten vertoeven.

Ter vervanging van zijn legerdienst trok hij voor twee jaar als 'gewetensbezwaarde' ontwikkelingshelper naar Zimbabwe. Lucas Emsens, endocrinoloog aan het AZ Zeno in Knokke, had de microbe om te reizen buiten de begane paden meteen te pakken. Nepal staat op zijn palmares - uiteraard. Maar ook Bhutan, het gesloten land rond de Himalaya.

NEPAL. In onze contreien is het de wens van vele kleine meisjes om een prinses te worden, maar in Nepal dromen ze ervan om uitgekozen te worden tot Kumari.

Twee jaar geleden reisden Sabine en Eduard voor het eerst naar Nepal. De trekking in het Annapurna-gebergte beviel hen dermate dat ze dit najaar terug naar Nepal vliegen. Een stapje hoger, letterlijk. Dit keer willen ze de regio van de Everest verkennen.