Dr. Serge Vanderroost, huisarts in Molenbeek, schrijft Brufen Codeïne een tiental keer per maand voor. "Zijn pijnstillende werking wordt versterkt door de ontstekingsremmer. Ik schrijf het liever niet voor bij bejaarde patiënten gezien het hogere risico op vochtretentie, wat gevaarlijk kan zijn bij nierinsufficiëntie of hartdecompensatie. Maar bij jongere patiënten kan Brufen Codeïne interessant zijn bij sommige aandoeningen en/of acute pijn." Een drievoudig bewijs.

Dr. S. Vanderroost
Dr. S. Vanderroost

Een 'lelijke' sinusitis

F., 57 jaar, huisvrouw, heeft werk genoeg. Haar man heeft kanker en krijgt chemotherapie. Twee van haar vier kinderen wonen nog thuis en ze houdt vaak haar drie kleinkinderen bij. "Ze is op spreekuur gekomen wegens een sinusitis", legt dr. Vanderroost uit. "Ze had hoofdpijn vooraan, vooral als ze vooroverboog. Naast antibiotica en een decongestivum heb ik haar Brufen Codeïne voorgeschreven. Ik zou dat niet bij eender welke infectie geven, maar ik ken die patiënte goed. Ze heeft grote verantwoordelijkheid in haar gezin. Ze moest dus snel verbeteren."

Een lichte verstuiking

Ook S., een jonge man van 23 jaar, moest snel worden verlicht. Hij verricht wegwerkzaamheden en daarvoor moet hij in vorm zijn. Hij sport regelmatig. Bij een voetbalwedstrijd met zijn vrienden liep hij een enkelverstuiking op. 's Anderendaags ging hij naar zijn huisarts. Het verdict: een eerstegraadsverstuiking. Niets ergs, dus, maar S. had pijn. Dr. Vanderroost legde een steunverband aan en schreef drie tabletten Brufen Codeïne per dag voor gedurende een week. En rust uiteraard.

Chronische lage rugpijn

M., 43 jaar, kantoorbediende, heeft chronische lage rugpijn. Hij leidt een zittend leven en ondanks de adviezen van zijn arts blijkt hij niet bereid te zijn om meer lichaamsbeweging te nemen of zijn houding te veranderen. Resultaat: de rugpijn werd almaar erger. "Aangezien paracetamol 1 g niet volstond, heb ik hem een doos Brufen Codeïne voorgeschreven", zegt dr. Vanderroost. "Ik heb hem aangeraden drie tabletten per dag in te nemen gedurende hoogstens vijf dagen." Na 72 uur was de pijn beter en heeft M. de behandeling stopgezet. "Ik raad mijn patiënten altijd aan om de behandeling zo kort mogelijk te houden, maar bij een dergelijke chronische pijn is Brufen Codeïne wel een erg nuttig geneesmiddel."

INFO-PUB-2019-226 N

Dr. Serge Vanderroost, huisarts in Molenbeek, schrijft Brufen Codeïne een tiental keer per maand voor. "Zijn pijnstillende werking wordt versterkt door de ontstekingsremmer. Ik schrijf het liever niet voor bij bejaarde patiënten gezien het hogere risico op vochtretentie, wat gevaarlijk kan zijn bij nierinsufficiëntie of hartdecompensatie. Maar bij jongere patiënten kan Brufen Codeïne interessant zijn bij sommige aandoeningen en/of acute pijn." Een drievoudig bewijs.Een 'lelijke' sinusitisF., 57 jaar, huisvrouw, heeft werk genoeg. Haar man heeft kanker en krijgt chemotherapie. Twee van haar vier kinderen wonen nog thuis en ze houdt vaak haar drie kleinkinderen bij. "Ze is op spreekuur gekomen wegens een sinusitis", legt dr. Vanderroost uit. "Ze had hoofdpijn vooraan, vooral als ze vooroverboog. Naast antibiotica en een decongestivum heb ik haar Brufen Codeïne voorgeschreven. Ik zou dat niet bij eender welke infectie geven, maar ik ken die patiënte goed. Ze heeft grote verantwoordelijkheid in haar gezin. Ze moest dus snel verbeteren."Een lichte verstuikingOok S., een jonge man van 23 jaar, moest snel worden verlicht. Hij verricht wegwerkzaamheden en daarvoor moet hij in vorm zijn. Hij sport regelmatig. Bij een voetbalwedstrijd met zijn vrienden liep hij een enkelverstuiking op. 's Anderendaags ging hij naar zijn huisarts. Het verdict: een eerstegraadsverstuiking. Niets ergs, dus, maar S. had pijn. Dr. Vanderroost legde een steunverband aan en schreef drie tabletten Brufen Codeïne per dag voor gedurende een week. En rust uiteraard.Chronische lage rugpijnM., 43 jaar, kantoorbediende, heeft chronische lage rugpijn. Hij leidt een zittend leven en ondanks de adviezen van zijn arts blijkt hij niet bereid te zijn om meer lichaamsbeweging te nemen of zijn houding te veranderen. Resultaat: de rugpijn werd almaar erger. "Aangezien paracetamol 1 g niet volstond, heb ik hem een doos Brufen Codeïne voorgeschreven", zegt dr. Vanderroost. "Ik heb hem aangeraden drie tabletten per dag in te nemen gedurende hoogstens vijf dagen." Na 72 uur was de pijn beter en heeft M. de behandeling stopgezet. "Ik raad mijn patiënten altijd aan om de behandeling zo kort mogelijk te houden, maar bij een dergelijke chronische pijn is Brufen Codeïne wel een erg nuttig geneesmiddel."INFO-PUB-2019-226 N