Een 42-jarige man, gehuwd, met een modaal gezin, werkt als afwasser in een horecazaak. Hij heeft rugpijn en komt naar dr. De Keulenaer: 'Nee, dokter, geen rust, ik wil en moet werken', klinkt het. Dr. De Keulenaer stipt aan dat dit geen alleenstaand geval is. Heel wat mensen leven in moeilijke omstandigheden.

Dr. De Keulenaer
Dr. De Keulenaer

Vaat, vaat, vaat

Onze afwasser heeft op 18-jarige leeftijd een motorongeval gehad waardoor er een beenlengteverschil is. Hij heeft geen grote studies gedaan en heeft jaren in de bouwsector gewerkt en ook in een reinigingsfirma, maar dat ging helemaal niet meer. Om zijn ontstekingen te onderdrukken nam hij vroeger op eigen initiatief curcuma. Wat geneesmiddelen betreft heeft hij bij vorige acute pijnen al paracetamol (à rato van 4 maal 1 gram per dag) samen met ibuprofen (dagelijks 2 tabletten van 800 mg met verlengde afgifte in één keer) gebruikt. Als niet-medicamenteuze behandeling werkt hij met wisselhouding en gaat hij af en toe even liggen. Kinesitherapie wou de man niet omwille van tijd en budget. Wanneer hij op consultatie komt, wijst klinisch onderzoek op een sacro-iliitis, met duidelijke drukpijn. Dat past in het kader van zijn beroep, waarbij hij vaak langdurig in dezelfde houding staat. Omdat hij ook nachtelijke pijnen had, werden er rheumatesten gedaan, maar deze waren negatief. De NMR bevestigt uiteindelijk de sacro-iliitis in beeld.

Brufen Codeïne starten en afbouwen

Omdat er een acuut moment is bij een persoon met toch chronische klachten, besluit dr. De Keulenaer de patiënt op Brufen Codeïne te zetten à rato van 4 tabletten per dag. Hij maakt de patiënt duidelijk dat Brufen Codeïne een ontstekingsremmende werking heeft, zoals ibuprofen, wat hij kent, en daarenboven een centrale pijnstillende werking. Ook het mogelijk verslavend effect wordt besproken en de patiënt krijgt meteen ook een voorstel tot afbouwschema mee (4 keer 1 tablet per dag tijdens de eerste week, 3 keer 1 tablet per dag tijdens week twee, 2 tabletten per dag in week drie enzovoort). Bij opvolging enkele weken later, gaat de afwasser beter, neemt géén Brufen Codeïne meer en past enkel stretching toe 's morgens alsook wisselhouding op zijn werk. 'Voor zo'n patiënt is Brufen Codeïne een geschikt medicament om een acute situatie te overbruggen', zo besluit dr. De Keulenaer.

Een 42-jarige man, gehuwd, met een modaal gezin, werkt als afwasser in een horecazaak. Hij heeft rugpijn en komt naar dr. De Keulenaer: 'Nee, dokter, geen rust, ik wil en moet werken', klinkt het. Dr. De Keulenaer stipt aan dat dit geen alleenstaand geval is. Heel wat mensen leven in moeilijke omstandigheden.Vaat, vaat, vaatOnze afwasser heeft op 18-jarige leeftijd een motorongeval gehad waardoor er een beenlengteverschil is. Hij heeft geen grote studies gedaan en heeft jaren in de bouwsector gewerkt en ook in een reinigingsfirma, maar dat ging helemaal niet meer. Om zijn ontstekingen te onderdrukken nam hij vroeger op eigen initiatief curcuma. Wat geneesmiddelen betreft heeft hij bij vorige acute pijnen al paracetamol (à rato van 4 maal 1 gram per dag) samen met ibuprofen (dagelijks 2 tabletten van 800 mg met verlengde afgifte in één keer) gebruikt. Als niet-medicamenteuze behandeling werkt hij met wisselhouding en gaat hij af en toe even liggen. Kinesitherapie wou de man niet omwille van tijd en budget. Wanneer hij op consultatie komt, wijst klinisch onderzoek op een sacro-iliitis, met duidelijke drukpijn. Dat past in het kader van zijn beroep, waarbij hij vaak langdurig in dezelfde houding staat. Omdat hij ook nachtelijke pijnen had, werden er rheumatesten gedaan, maar deze waren negatief. De NMR bevestigt uiteindelijk de sacro-iliitis in beeld.Brufen Codeïne starten en afbouwen Omdat er een acuut moment is bij een persoon met toch chronische klachten, besluit dr. De Keulenaer de patiënt op Brufen Codeïne te zetten à rato van 4 tabletten per dag. Hij maakt de patiënt duidelijk dat Brufen Codeïne een ontstekingsremmende werking heeft, zoals ibuprofen, wat hij kent, en daarenboven een centrale pijnstillende werking. Ook het mogelijk verslavend effect wordt besproken en de patiënt krijgt meteen ook een voorstel tot afbouwschema mee (4 keer 1 tablet per dag tijdens de eerste week, 3 keer 1 tablet per dag tijdens week twee, 2 tabletten per dag in week drie enzovoort). Bij opvolging enkele weken later, gaat de afwasser beter, neemt géén Brufen Codeïne meer en past enkel stretching toe 's morgens alsook wisselhouding op zijn werk. 'Voor zo'n patiënt is Brufen Codeïne een geschikt medicament om een acute situatie te overbruggen', zo besluit dr. De Keulenaer.