Procedure en verloop

In een eerste fase selecteert het ICHO vijf masterproeven huisartsgeneeskunde. Deze selectie gebeurt in functie van de gemiddelde score gegeven door promotor en lector. De Artsenkrant-redactie stelde de genomineerden in vijf opeenvolgende edities tussen 1 april en 6 mei 2021 aan u voor.

In een tweede fase quoteert een vakjury onder leiding van professor Lieve Peremans (U Antwerpen) en verder met als leden Hakki Demirkapu (VUB), Peter Decat (UGent) en Jan Verbakel (KU Leuven) - zijnde de verantwoordelijken voor de masterproeven aan elke universiteit - de masterproeven.

De beste masterproef is goed voor 10 punten en vervolgens in aflopende volgorde 8, 6, 4 en 2 punten. Daarnaast hebben de lezers van Artsenkrant tussen 6 mei en 28 mei de gelegenheid om hun stem uit te brengen via artsenkrant.com. De genomineerde die het grootste aantal stemmen achter zijn naam verzamelt, krijgt tien punten en vervolgens in aflopende volgorde 8, 6, 4 en 2 punten.

Tot slot worden de punten van de vak- en van de publieksjury opgeteld. De masterproef die in totaal het meeste aantal punten behaalt, wint de 'Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant'.

Omwille van de coronacrisis wordt nog een alternatief gezocht voor de prijsuitreiking die normaal plaatsvindt op de familiedag van Domus Medica.

De 'Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant' is goed voor een beeldje en een geldbedrag van 5.000 euro geschonken door Rode Kruis-Vlaanderen. Elke laureaat ontvangt ook een gratis abonnement op Artsenkrant voor de duur van één jaar.

Stemmen is niet meer mogelijk.

"Met mijn masterproef heb ik geprobeerd diabetes mellitus type 2 op het niveau van de arts-patiëntrelatie in zijn geheel op te volgen. Allicht is dat niet spectaculair vernieuwend maar het is wel belangrijk. Zo worden de richtlijnen evidence based toegepast. In de praktijk blijkt immers dat artsen noch patiënten altijd goed weten wat er nodig is. Een gestructureerd EBM-opvolgplan geeft houvast."

Huisartsen ervaren bij het screenen naar naevi en melanomen voornamelijk problemen bij de diagnosestelling. En meer dan acht op de tien van de ondervraagden krijgen graag meer bijscholing over dit onderwerp.

Professionele identiteitsontwikkeling is noodzakelijk om geneeskunde correct te kunnen beoefenen en om het welzijn van zowel patiënten als artsen te garanderen. Hoe evolueert deze identiteit van geneeskundestudent tot huisarts? Anne-Sophie Vandenecker en Eline Daelemans zochten het uit in hun masterproef.

Op de spoedgevallendienst van het AZ Delta campus Rembert, waar hij een deel van zijn haio-opleiding doorliep, was een draagbaar echotoestel beschikbaar. "De spoedartsen waren zeer bedreven in de trauma-echografie en leerden mij op korte termijn enkele essentiële thoracale en abdominale views. En ik was verkocht", zegt Stijn Casier. Zijn thesis leest als een pleidooi om echografie in de huisartspraktijk te implementeren.

"Met de zorg voor hartfalen zijn we na de opleiding nog maar weinig vertrouwd", zegt dokter Isolde Vandewal. "Het was voor ons leerrijk het standpunt van cardiologen te vernemen", vult dokter Lien Broekx haar aan.