Bij de pijnbestrijding na knieprothesen, hebben we een hele evolutie gehad, zegt dr. Lagast. Heden ten dage maken we vooral gebruik van LIA ( local infiltration analgesia) waarbij we tijdens de ingreep al met lokale infiltraties met langwerkende pijnstillers, type Ropivacaïne werken. Daardoor verbeteren de onmiddellijk postoperatieve pijnen, tijdens de eerste 24 à 36 uren, enorm. Daarna komen de secundaire pijnen, waarbij we twee componenten zien. Er is een inflammatoire component als reactie op de ingreep, waarvoor we anti-inflammatoire middelen geven. Daarnaast zien we heel vaak een neuralgische component, die zich vaak 's nachts manifesteert. Sommigen beschrijven het als een irritante overgevoeligheid rond de knie, te vergelijken met tandpijn. 'Voor deze pijnen hebben we sterkere pijnstillers nodig, type 2, bijvoorbeeld tramadol of zelfs type 3, opiaten, alhoewel we deze laatste klasse toch proberen te mijden. Sommigen geven neuroleptica, wat meteen laat zien dat de oorzaak van deze pijnen niet volledig gekend is. Is het het trauma, de anterieure incisie bij een knieprothese, de hoge belasting van een kniegewricht bij activiteit? Het blijven onbeantwoorde vragen. Bij heupprotheses zien we bijvoorbeeld minder vaak deze neuralgische pijnen.

Dr. Lagast
Dr. Lagast

Twee componenten, dubbel werkingsmechanisme

Specifiek bij een knieprothese is een anti-inflammatoir middel, zoals ibuprofen, gecombineerd met een centraal werkend middel, zoals codeïne, dus Brufen Codeine, een interessante pijnstiller. Zowel het anti-inflammatoire effect als de centrale werking zijn noodzakelijk om een goede pijnstilling te bekomen.. In mijn praktijk, heb ik gezien dat het product goed verdragen wordt en ik heb minder klachten dan met tramadol kunnen constateren, iets wat we vroeger vaker gebruikten. Bij patiënten met een voorgeschiedenis van constipatie geven we meteen ook dieetadvies, zodat ze eventuele risico's kunnen voorkomen. Onze standaarddosering is 1 tablet Brufen Codeine 3 keer per dag gedurende maximaal één à twee weken. Als dit niet genoeg is om de pijn te verlichten, kan de patiënt kortstondig er tot 4 nemen, maar bij het verminderen van de pijn vragen we om het eens met 2 te proberen en verder af te bouwen.

Afbouwen

Bij het afbouwen schakelen we over naar de klassieke ibuprofen gecombineerd met paracetamol. Eventueel laten we, bij wijze van overgang, de patiënt 's avonds nog even Brufen Codeine doornemen. Dat kan handig zijn bij nachtelijke pijnen. Daarna moeten we het zowat patiënt per patiënt zien. Bij patiënten, gevoelig voor maagproblemen houden we paracetamol aan. Bij patiënten zonder contra-indicaties, gebruiken we gedurende een maand verder ibuprofen. Uiteindelijk moet de patiënt in staat zijn alle pijnstillers achterwege te laten. Dan kan hij volop van de nieuwe knie genieten.

INFO-PUB-2019-218

Bij de pijnbestrijding na knieprothesen, hebben we een hele evolutie gehad, zegt dr. Lagast. Heden ten dage maken we vooral gebruik van LIA ( local infiltration analgesia) waarbij we tijdens de ingreep al met lokale infiltraties met langwerkende pijnstillers, type Ropivacaïne werken. Daardoor verbeteren de onmiddellijk postoperatieve pijnen, tijdens de eerste 24 à 36 uren, enorm. Daarna komen de secundaire pijnen, waarbij we twee componenten zien. Er is een inflammatoire component als reactie op de ingreep, waarvoor we anti-inflammatoire middelen geven. Daarnaast zien we heel vaak een neuralgische component, die zich vaak 's nachts manifesteert. Sommigen beschrijven het als een irritante overgevoeligheid rond de knie, te vergelijken met tandpijn. 'Voor deze pijnen hebben we sterkere pijnstillers nodig, type 2, bijvoorbeeld tramadol of zelfs type 3, opiaten, alhoewel we deze laatste klasse toch proberen te mijden. Sommigen geven neuroleptica, wat meteen laat zien dat de oorzaak van deze pijnen niet volledig gekend is. Is het het trauma, de anterieure incisie bij een knieprothese, de hoge belasting van een kniegewricht bij activiteit? Het blijven onbeantwoorde vragen. Bij heupprotheses zien we bijvoorbeeld minder vaak deze neuralgische pijnen.Specifiek bij een knieprothese is een anti-inflammatoir middel, zoals ibuprofen, gecombineerd met een centraal werkend middel, zoals codeïne, dus Brufen Codeine, een interessante pijnstiller. Zowel het anti-inflammatoire effect als de centrale werking zijn noodzakelijk om een goede pijnstilling te bekomen.. In mijn praktijk, heb ik gezien dat het product goed verdragen wordt en ik heb minder klachten dan met tramadol kunnen constateren, iets wat we vroeger vaker gebruikten. Bij patiënten met een voorgeschiedenis van constipatie geven we meteen ook dieetadvies, zodat ze eventuele risico's kunnen voorkomen. Onze standaarddosering is 1 tablet Brufen Codeine 3 keer per dag gedurende maximaal één à twee weken. Als dit niet genoeg is om de pijn te verlichten, kan de patiënt kortstondig er tot 4 nemen, maar bij het verminderen van de pijn vragen we om het eens met 2 te proberen en verder af te bouwen.Bij het afbouwen schakelen we over naar de klassieke ibuprofen gecombineerd met paracetamol. Eventueel laten we, bij wijze van overgang, de patiënt 's avonds nog even Brufen Codeine doornemen. Dat kan handig zijn bij nachtelijke pijnen. Daarna moeten we het zowat patiënt per patiënt zien. Bij patiënten, gevoelig voor maagproblemen houden we paracetamol aan. Bij patiënten zonder contra-indicaties, gebruiken we gedurende een maand verder ibuprofen. Uiteindelijk moet de patiënt in staat zijn alle pijnstillers achterwege te laten. Dan kan hij volop van de nieuwe knie genieten.INFO-PUB-2019-218