Een 59-jarige man, bouwvakker, grondwerker, is al een drietal jaar op brugpensioen. Zijn rugklachten dwongen hem hiertoe. Hij is jarenlang vrijgezel geweest en heeft vrolijk geleefd, maar woont nu samen en doet het iets rustiger aan. Hij was destijds ook jockey en heeft verschillende keren deelgenomen aan de straatpaardenkoersen in Sint-Eloois-Winkel met een éérste plaats als grootste trofee. Zijn rugklachten dateren al van de jaren '90. In 2001 werd een microdiscectomie uitgevoerd omdat de rugpijn te intens werd. De CT-scan liet een discushernia zien ter hoogte van L5-S1; ook het EMG vertoonde prikkeling. In 2006 had hij opnieuw rugklachten, maar de CT-scan liet spinaalkanaalstenose zien ter hoogte van L4-L5 en L5-S1 met vooral fibrose eerder dan hernia. Rugschool bracht toen verlichting en zijn wilskracht hield hem aan het werk.

Dr. Devos
Dr. Devos

Verder heeft de man een voorgeschiedenis van acute prostatitis, waarvoor hij ciproxine nam, hypercholesterolemie, waarvoor hij atorvastatine neemt, erectiele dysfunctie, waarvoor sildenafil. Hij heeft ook last van hooikoorts waarvoor hij mometasone spray en desloratadine neemt. Sedert een jaar heeft hij ook last van hielspoor en carpal tunnelsyndroom, maar niet in die mate dat een ingreep aan de orde is; relatieve rust brengt hier voorlopig nog soelaas. Familiaal noteren we reuma aan moederszijde; aan vaderszijde zwaar roken, alcoholisme met COPD leidend tot een vroegtijdige dood.

Terug van vakantie met lumbago

Begin april 2019 verschijnt de man bij dr. Devos met een acute lumbago met lichte prikkeling in het rechterbeen. Als paardenliefhebber was hij ook dit jaar weer een maand mee met kennissen om mee te jumpen en om voor de stallingen van de paarden te zorgen in Spanje. De patiënt heeft een duidelijke antalgische houding. Zelf had hij al paracetamol geprobeerd aan de dosis van 2 keer 1 gram, zonder al te veel effect. Labo en urineonderzoek blijken normaal.

10 dagen Brufen Codeine

Bij dergelijke rugpijnen kan Brufen Codeine een interessante optie zijn wegens de combinatie van trap 1 en trap 2-pijnstilling, met name ibuprofen, een anti-inflammatoir middel, en codeïne, een zwak werkend opioïd met centrale werking. En inderdaad, met 3 tabletten Brufen Codeine per dag (1 's morgens, 1 's middags en 1 's avonds) en een magnesiumsupplement om de spieren wat te relaxeren, is de patiënt tien dagen later terug de oude. Dit is precies één verpakking Brufen Codeine en dat komt goed uit. Zo is er ook minder risico op zelfmedicatie. Nevenwerkingen, zoals maagdarmproblemen of constipatie, heeft de patiënt niet gehad, mogelijks ook door het advies om veel water te drinken en fruit te eten.

INFO-PUB-2019-220

Een 59-jarige man, bouwvakker, grondwerker, is al een drietal jaar op brugpensioen. Zijn rugklachten dwongen hem hiertoe. Hij is jarenlang vrijgezel geweest en heeft vrolijk geleefd, maar woont nu samen en doet het iets rustiger aan. Hij was destijds ook jockey en heeft verschillende keren deelgenomen aan de straatpaardenkoersen in Sint-Eloois-Winkel met een éérste plaats als grootste trofee. Zijn rugklachten dateren al van de jaren '90. In 2001 werd een microdiscectomie uitgevoerd omdat de rugpijn te intens werd. De CT-scan liet een discushernia zien ter hoogte van L5-S1; ook het EMG vertoonde prikkeling. In 2006 had hij opnieuw rugklachten, maar de CT-scan liet spinaalkanaalstenose zien ter hoogte van L4-L5 en L5-S1 met vooral fibrose eerder dan hernia. Rugschool bracht toen verlichting en zijn wilskracht hield hem aan het werk.Verder heeft de man een voorgeschiedenis van acute prostatitis, waarvoor hij ciproxine nam, hypercholesterolemie, waarvoor hij atorvastatine neemt, erectiele dysfunctie, waarvoor sildenafil. Hij heeft ook last van hooikoorts waarvoor hij mometasone spray en desloratadine neemt. Sedert een jaar heeft hij ook last van hielspoor en carpal tunnelsyndroom, maar niet in die mate dat een ingreep aan de orde is; relatieve rust brengt hier voorlopig nog soelaas. Familiaal noteren we reuma aan moederszijde; aan vaderszijde zwaar roken, alcoholisme met COPD leidend tot een vroegtijdige dood.Begin april 2019 verschijnt de man bij dr. Devos met een acute lumbago met lichte prikkeling in het rechterbeen. Als paardenliefhebber was hij ook dit jaar weer een maand mee met kennissen om mee te jumpen en om voor de stallingen van de paarden te zorgen in Spanje. De patiënt heeft een duidelijke antalgische houding. Zelf had hij al paracetamol geprobeerd aan de dosis van 2 keer 1 gram, zonder al te veel effect. Labo en urineonderzoek blijken normaal. Bij dergelijke rugpijnen kan Brufen Codeine een interessante optie zijn wegens de combinatie van trap 1 en trap 2-pijnstilling, met name ibuprofen, een anti-inflammatoir middel, en codeïne, een zwak werkend opioïd met centrale werking. En inderdaad, met 3 tabletten Brufen Codeine per dag (1 's morgens, 1 's middags en 1 's avonds) en een magnesiumsupplement om de spieren wat te relaxeren, is de patiënt tien dagen later terug de oude. Dit is precies één verpakking Brufen Codeine en dat komt goed uit. Zo is er ook minder risico op zelfmedicatie. Nevenwerkingen, zoals maagdarmproblemen of constipatie, heeft de patiënt niet gehad, mogelijks ook door het advies om veel water te drinken en fruit te eten.INFO-PUB-2019-220