Het gebeurt op een dinsdag in juni: tijdens de gevechtsoefeningen komt een 40-jarige politieagente op de rand van de mat terecht en slaat haar rechtervoet om. Alhoewel de pijn aanvankelijk uit te houden is, moet ze in de loop van de namidddag toch haar dienst onderbreken wegens pijn en zwelling van de enkel. Ze neemt meteen ook 1 gram paracetamol tegen de pijn.

Dr. Fonteyn
Dr. Fonteyn

Om 18 uur komt ze op de consultatie. Het valt dr. Fonteyn meteen op dat ze mankt, dat ze wel nog kan stappen, maar dat pijnlijk blijkt. Bij het klinisch onderzoek ziet hij een flink gezwollen buitenenkel met duidelijke drukpijn over de laterale maleolus. Er is bovendien drukpijn op het voorste ligament en bij inversie van de voet. Snel handelen is aangewezen en dus beslist dr. Fonteyn dat er dezelfde avond nog een RX en een echo genomen moeten worden om zeker een fibulafractuur uit te sluiten. 's Avonds laat blijkt de RX negatief voor een fractuur; de echo toont echter een partiële scheur van het voorste fibulo-talair ligament.

Maximaal ontzwellen

Dr. Fonteyn's behandelingsplan is om voor deze graad 2 distortio een tape te leggen binnen enkele dagen, maar hij wil eerst maximale ontzwelling bereiken. Daarvoor start hij Brufen Codeïne op aan een dosering van 1 tablet 4 keer per dag: ibuprofen, een NSAID, geeft ontzwelling en codeïne geeft de patiënte pijnstilling. Na een drietal dagen rust ziet dr. Fonteyn een mooi ontzwollen voet. De pijn blijkt vrij draaglijk voor de politieagente en op vrijdag wordt een eerste tape aangelegd. Progressief en onder voldoende rust mag ze terug beginnen stappen. Brufen Codeïne wordt verdergezet aan 3-maal 1 tablet per dag tot het einde van het weekend. De patiënte heeft overigens geen last van bijwerkingen.

Snel terug mobiliseren

Na het weekend wordt Brufen Codeïne volledig stopgezet; een goed aangelegde tape zorgt er immers voor dat het gewricht goed gestabiliseerd blijft en dat de pijn op de achtergrond verdwijnt. De agente gaat op maandag terug aan de slag bij de politie, weliswaar in een administratieve functie. Zo nodig mag ze nog een Brufen Codeïne gebruiken, maar dat doet ze niet. De tape wordt in de volgende twee weken telkens nog eens hernieuwd, waarna een brace in gebruik genomen wordt en een kinebehandeling wordt opgestart. Na vijf weken is ze, onder brace, voorzichtig terug gestart met sporten en neemt stilaan haar plaats in het interventieteam terug in.

Dr. Fonteyn gebruikt Brufen Codeïne wel vaker bij sportpathologie, met name contusies, kneuzingen, ribfracturen, enkel- en kniedistorties. Brufen Codeïne is een handig geneesmiddel bij acute sporttraumatologie, zo besluit dr. Fonteyn.

Het gebeurt op een dinsdag in juni: tijdens de gevechtsoefeningen komt een 40-jarige politieagente op de rand van de mat terecht en slaat haar rechtervoet om. Alhoewel de pijn aanvankelijk uit te houden is, moet ze in de loop van de namidddag toch haar dienst onderbreken wegens pijn en zwelling van de enkel. Ze neemt meteen ook 1 gram paracetamol tegen de pijn.Om 18 uur komt ze op de consultatie. Het valt dr. Fonteyn meteen op dat ze mankt, dat ze wel nog kan stappen, maar dat pijnlijk blijkt. Bij het klinisch onderzoek ziet hij een flink gezwollen buitenenkel met duidelijke drukpijn over de laterale maleolus. Er is bovendien drukpijn op het voorste ligament en bij inversie van de voet. Snel handelen is aangewezen en dus beslist dr. Fonteyn dat er dezelfde avond nog een RX en een echo genomen moeten worden om zeker een fibulafractuur uit te sluiten. 's Avonds laat blijkt de RX negatief voor een fractuur; de echo toont echter een partiële scheur van het voorste fibulo-talair ligament.Maximaal ontzwellenDr. Fonteyn's behandelingsplan is om voor deze graad 2 distortio een tape te leggen binnen enkele dagen, maar hij wil eerst maximale ontzwelling bereiken. Daarvoor start hij Brufen Codeïne op aan een dosering van 1 tablet 4 keer per dag: ibuprofen, een NSAID, geeft ontzwelling en codeïne geeft de patiënte pijnstilling. Na een drietal dagen rust ziet dr. Fonteyn een mooi ontzwollen voet. De pijn blijkt vrij draaglijk voor de politieagente en op vrijdag wordt een eerste tape aangelegd. Progressief en onder voldoende rust mag ze terug beginnen stappen. Brufen Codeïne wordt verdergezet aan 3-maal 1 tablet per dag tot het einde van het weekend. De patiënte heeft overigens geen last van bijwerkingen.Snel terug mobiliserenNa het weekend wordt Brufen Codeïne volledig stopgezet; een goed aangelegde tape zorgt er immers voor dat het gewricht goed gestabiliseerd blijft en dat de pijn op de achtergrond verdwijnt. De agente gaat op maandag terug aan de slag bij de politie, weliswaar in een administratieve functie. Zo nodig mag ze nog een Brufen Codeïne gebruiken, maar dat doet ze niet. De tape wordt in de volgende twee weken telkens nog eens hernieuwd, waarna een brace in gebruik genomen wordt en een kinebehandeling wordt opgestart. Na vijf weken is ze, onder brace, voorzichtig terug gestart met sporten en neemt stilaan haar plaats in het interventieteam terug in.Dr. Fonteyn gebruikt Brufen Codeïne wel vaker bij sportpathologie, met name contusies, kneuzingen, ribfracturen, enkel- en kniedistorties. Brufen Codeïne is een handig geneesmiddel bij acute sporttraumatologie, zo besluit dr. Fonteyn.