Een man, 65 jaar heeft een lange voorgeschiedenis van wel al 20 jaar gewrichtsproblemen van het slijtage- en overbelastingstype. Hij heeft zijn leven lang in de bouwsector gewerkt en heeft last van een 'zoveelste periode' van lage rugpijn. De rugpijnen zijn chronisch van aard met opstoten erbovenop; een rugoperatie stelt de patiënt graag zo lang mogelijk uit. Hij neemt liever pijnmedicatie.

Deze keer lukt het niet meer met ibuprofen en paracetamol

Hoewel hij de klassieke opstoten meestal de baas kon met 2-maal 600 mg ibuprofen (1 's morgens en 1 's avonds) al dan niet gecombineerd met 1 gram paracetamol (tussendoor) heeft hij deze keer toch nog te veel last om de opstoot door te raken en om te kunnen klussen.

Dr. Moermans
Dr. Moermans

Wat stelt dr. Moermans voor om deze patiënt te helpen?

Dr. Moermans noteert bij het klinisch onderzoek pure lumbale last zonder ischialgie; er is geen uitstraling naar de benen. Van depressieve factoren is geen sprake. Hij stelt de patiënt voor om de 2 x 600 mg ibuprofen te combineren met 2 à 3 tabletten van een vaste combinatie van paracetamol 325 mg met tramadol 37,5 mg. Ook wordt een scan ingepland. Maar een vijftal dagen later keert de patiënt terug wegens loomheid en slaperigheid. Soms gaat hij aan de kant van de weg staan en durft niet verder te rijden met de auto. Ook thuis valt hij meteen na de maaltijd in slaap. Dr.Moermans linkt de slaperigheid aan de tramadol-component van de vaste combinatie paracetamol-tramadol (patiënt nam Algotra).

Succesvolle overbrugging naar de operatie toe met Brufen Codeïne

Dr. Moermans schakelt nu over naar Brufen Codeïne, waarvan de patiënt 3 à 4 tabletten per dag neemt ('s morgens, 's middags, s' avonds en eventueel 's nachts). De codeïne verdraagt hij goed en de problemen met slaperigheid doen zich niet meer voor. Dit neemt de man enkele weken door tot zijn welbevinden en het sterkt hem in zijn idee dat de operatie misschien niet nodig is. Maar de scan laat bilateraal discusbulking, hypertrofische facetten en ligamenta flava zien, waardoor er druk ontstaat op de linker en rechter L5- en S1-wortels. Ook omdat de patiënt moeilijker grote afstanden kan stappen dan enkele jaren geleden, adviseert de neurochirurg toch een operatie.

Met minimale invasieve techniek maakt de neurochirurg de zenuwkanalen vrij. De patiënt verblijft in totaal vijf dagen in het ziekenhuis. Nu is hij terug thuis en in goede vorm. Hij neemt enkel nog af en toe paracetamol. Naar de toekomst toe, hoopt dr. Moermans dat ook die pijnstiller overbodig wordt, maar de overbrugging met Brufen Codeïne naar de operatie toe was bij deze patiënt alvast een positieve ervaring.

INFO-PUB-2019-219

Een man, 65 jaar heeft een lange voorgeschiedenis van wel al 20 jaar gewrichtsproblemen van het slijtage- en overbelastingstype. Hij heeft zijn leven lang in de bouwsector gewerkt en heeft last van een 'zoveelste periode' van lage rugpijn. De rugpijnen zijn chronisch van aard met opstoten erbovenop; een rugoperatie stelt de patiënt graag zo lang mogelijk uit. Hij neemt liever pijnmedicatie. Hoewel hij de klassieke opstoten meestal de baas kon met 2-maal 600 mg ibuprofen (1 's morgens en 1 's avonds) al dan niet gecombineerd met 1 gram paracetamol (tussendoor) heeft hij deze keer toch nog te veel last om de opstoot door te raken en om te kunnen klussen. Dr. Moermans noteert bij het klinisch onderzoek pure lumbale last zonder ischialgie; er is geen uitstraling naar de benen. Van depressieve factoren is geen sprake. Hij stelt de patiënt voor om de 2 x 600 mg ibuprofen te combineren met 2 à 3 tabletten van een vaste combinatie van paracetamol 325 mg met tramadol 37,5 mg. Ook wordt een scan ingepland. Maar een vijftal dagen later keert de patiënt terug wegens loomheid en slaperigheid. Soms gaat hij aan de kant van de weg staan en durft niet verder te rijden met de auto. Ook thuis valt hij meteen na de maaltijd in slaap. Dr.Moermans linkt de slaperigheid aan de tramadol-component van de vaste combinatie paracetamol-tramadol (patiënt nam Algotra).Dr. Moermans schakelt nu over naar Brufen Codeïne, waarvan de patiënt 3 à 4 tabletten per dag neemt ('s morgens, 's middags, s' avonds en eventueel 's nachts). De codeïne verdraagt hij goed en de problemen met slaperigheid doen zich niet meer voor. Dit neemt de man enkele weken door tot zijn welbevinden en het sterkt hem in zijn idee dat de operatie misschien niet nodig is. Maar de scan laat bilateraal discusbulking, hypertrofische facetten en ligamenta flava zien, waardoor er druk ontstaat op de linker en rechter L5- en S1-wortels. Ook omdat de patiënt moeilijker grote afstanden kan stappen dan enkele jaren geleden, adviseert de neurochirurg toch een operatie.Met minimale invasieve techniek maakt de neurochirurg de zenuwkanalen vrij. De patiënt verblijft in totaal vijf dagen in het ziekenhuis. Nu is hij terug thuis en in goede vorm. Hij neemt enkel nog af en toe paracetamol. Naar de toekomst toe, hoopt dr. Moermans dat ook die pijnstiller overbodig wordt, maar de overbrugging met Brufen Codeïne naar de operatie toe was bij deze patiënt alvast een positieve ervaring.INFO-PUB-2019-219