Kena en Ziki zijn twee schoolmeisjes die op het punt staan af te studeren op de middelbare school in Nairobi. Hun beide vaders komen op voor de plaatselijke verkiezingen maar verder is hun achtergrond totaal verschillend. Kena zou graag verpleegster worden, de vrijgevochten flamboyante Ziki vindt dat haar nieuwe vriendin voor niets minder dan dokter mag gaan gezien haar ongelooflijke hoge schoolresultaten en dan slaat de liefde toe met alle gevolgen vandien.

Zware thema's/flitsende beelden

Regisseuse Wahuri Kahiu noemt het startpunt van haar ogenschijnlijk flinterdun scenario een film die ze als tiener zag waarin een heterokus te zien was. Tevoren had ze nooit een kus gezien, dat soort affectie was voor buitenlanders. Een tweede inspiratiebron vormde het boek Jambula Tree van Monica Arac de Nyeko, waaruit Kahiu de tedere speelsheid van de meisjes wou verfilmen.

Rafiki betekent 'vriend' in het Swahili, maar wordt ook door de LGBT-gemeenschap gebruikt om het een beetje verdoken over hun partner te hebben.

Vanuit sociologisch oogpunt is Rafiki best wel gelaagd. De film biedt een inkijk in de stadspolitiek in een Afrikaanse hoofdstad. Het hele palet van de reacties bij de moeders en vaders op de verboden liefde van hun kinderen komt aan bod, wat tot aangrijpende taferelen leidt. Ten slotte is er de uiterst nefaste rol van de kerk in het aanwakkeren van homofobie.

In Kenia was de film aanvankelijk verboden omdat hij promotie zou maken voor liefde tussen personen van hetzelfde geslacht. Kahiuwerd gevraagd de slotscène aanpassen en er een draai aan te geven als zouden de protagonisten berouw tonen voor hun 'zondige' gedrag. Dat weigerde ze en na protest mocht de film toch heel beperkt even getoond worden.

Rafiki zal een heel breed publiek aanspreken en ondanks de zware thematiek, flitsen de 83 minuten voorbij. De film draait sinds vorige week in de bioscoop en wordt verdeeld door Cinemien.

Kena en Ziki zijn twee schoolmeisjes die op het punt staan af te studeren op de middelbare school in Nairobi. Hun beide vaders komen op voor de plaatselijke verkiezingen maar verder is hun achtergrond totaal verschillend. Kena zou graag verpleegster worden, de vrijgevochten flamboyante Ziki vindt dat haar nieuwe vriendin voor niets minder dan dokter mag gaan gezien haar ongelooflijke hoge schoolresultaten en dan slaat de liefde toe met alle gevolgen vandien.Zware thema's/flitsende beeldenRegisseuse Wahuri Kahiu noemt het startpunt van haar ogenschijnlijk flinterdun scenario een film die ze als tiener zag waarin een heterokus te zien was. Tevoren had ze nooit een kus gezien, dat soort affectie was voor buitenlanders. Een tweede inspiratiebron vormde het boek Jambula Tree van Monica Arac de Nyeko, waaruit Kahiu de tedere speelsheid van de meisjes wou verfilmen.Rafiki betekent 'vriend' in het Swahili, maar wordt ook door de LGBT-gemeenschap gebruikt om het een beetje verdoken over hun partner te hebben.Vanuit sociologisch oogpunt is Rafiki best wel gelaagd. De film biedt een inkijk in de stadspolitiek in een Afrikaanse hoofdstad. Het hele palet van de reacties bij de moeders en vaders op de verboden liefde van hun kinderen komt aan bod, wat tot aangrijpende taferelen leidt. Ten slotte is er de uiterst nefaste rol van de kerk in het aanwakkeren van homofobie.In Kenia was de film aanvankelijk verboden omdat hij promotie zou maken voor liefde tussen personen van hetzelfde geslacht. Kahiuwerd gevraagd de slotscène aanpassen en er een draai aan te geven als zouden de protagonisten berouw tonen voor hun 'zondige' gedrag. Dat weigerde ze en na protest mocht de film toch heel beperkt even getoond worden.Rafiki zal een heel breed publiek aanspreken en ondanks de zware thematiek, flitsen de 83 minuten voorbij. De film draait sinds vorige week in de bioscoop en wordt verdeeld door Cinemien.