Brussels Philharmonic bewijst dat een nieuwjaarsconcert niet altijd de traditionele Weense walsen moet bevatten. Dit jaar openen ze de deuren van de Moulin Rouge voor de French cancan. Onder leiding van Hervé Niquet roepen ze de sfeer op van een onvervalste Parijse nachtclub uit de vorige eeuw. Stevige ritmes, opzwepende melodieën en een flinke portie Franse humor zorgen voor een bruisende start van het nieuwe jaar.

Antwerp Symphony Orchestra wil met bariton Florian Boesch en onder leiding van Philippe Herreweghe aantonen dat ook het lichte genre ijzersterk kan zijn. Naast de Weense walsmuziek van de familie Strauss staat de Broadway-musical in de spotlight met werk van Kurt Weill en Cole Porter. Daarom wordt het Great American Songbook opengeslagen om het nieuwe jaar te begroeten.

Elim Chan

Elim Chan wordt over enkele maanden de nieuwe chef-dirigent van datzelfde Antwerp Symphony Orchestra, maar ze is begin januari voor enkele Nieuwjaarsconcerten te gast bij het National Orchestra. Daar brengt de jonge Hongkongse dirigente swingende jazz en catchy filmscores met de focus op de muziek van Sjostakovitsj. Deze Russische componist zette meer dan dertig filmscores achter zijn naam. In zijn tweede jazzsuite werpt hij een speelse blik op jazz, knipogend naar Jiddisch theater en zigeunermuziek.

Feestelijke coloraturen, barokke pracht en belcanto bravoure zijn de hoofdingrediënten van het nieuwjaarsconcert van Opera Vlaanderen. Het orkest brengt muziek van Georg Friedrich Händel over Mozart, Bellini en Donizetti naar de illustere filmcomponist Nino Rota. Deze laatste schreef een wervelende symfonische score bij Luchino Visconti's Il Gattopardo, die daarmee een eresaluut brengt aan Giuseppe Verdi. Verder horen we de Italiaanse sopraan Francesca Aspromonte in Händels aria Rejoice greatly uit Messiah en het virtuoze motet Exsultate, jubilate van Mozart. De Italiaanse maestro Stefano Montanari dirigeert.

Ook het Belgische kamerorkest CASCO Phil brengt onder leiding van Ben Haemouts een nieuwjaarsprogramma met de traditionele muziek van de familie Strauss, aangevuld met feestelijk werk van Georges Bizet en Franz von Suppé. De Hongaarse violist Antal Zalai zorgt hier voor de kers op de taart.

Brussels Philharmonic: op 4 en 5 januari in Flagey Brussel en op 6 januari in Concertgebouw Brugge - www.brusselsphilharmonic.be

Antwerp Symphony: op 5 januari in de Koningin Elisabethzaal Antwerpen en op 6 januari in CC Hasselt - www.antwerpsymphonyorchestra.be

National Orchestra: op 5 januari in de Schouwburg te Leuven, 6 januari Bozar in Brussel, 12 januari De Spil Roeselare en 13 januari Kursaal Oostende - www.nationalorchestra.be

Opera Vlaanderen: op 5 januari in de opera van Vlaanderen en op 6 januari in de Bijloke Gent - www.operavlaanderen.be

CASCO Phil: op 6 januari in CC Ter Dilft Bornem en Stadsschouwburg Mechelen, 11 januari Sint-Laurentiuskerk Hamont-Achel en op 20 januari in de Bijloke Gent - www.cascophil.be

Brussels Philharmonic bewijst dat een nieuwjaarsconcert niet altijd de traditionele Weense walsen moet bevatten. Dit jaar openen ze de deuren van de Moulin Rouge voor de French cancan. Onder leiding van Hervé Niquet roepen ze de sfeer op van een onvervalste Parijse nachtclub uit de vorige eeuw. Stevige ritmes, opzwepende melodieën en een flinke portie Franse humor zorgen voor een bruisende start van het nieuwe jaar. Antwerp Symphony Orchestra wil met bariton Florian Boesch en onder leiding van Philippe Herreweghe aantonen dat ook het lichte genre ijzersterk kan zijn. Naast de Weense walsmuziek van de familie Strauss staat de Broadway-musical in de spotlight met werk van Kurt Weill en Cole Porter. Daarom wordt het Great American Songbook opengeslagen om het nieuwe jaar te begroeten.Elim ChanElim Chan wordt over enkele maanden de nieuwe chef-dirigent van datzelfde Antwerp Symphony Orchestra, maar ze is begin januari voor enkele Nieuwjaarsconcerten te gast bij het National Orchestra. Daar brengt de jonge Hongkongse dirigente swingende jazz en catchy filmscores met de focus op de muziek van Sjostakovitsj. Deze Russische componist zette meer dan dertig filmscores achter zijn naam. In zijn tweede jazzsuite werpt hij een speelse blik op jazz, knipogend naar Jiddisch theater en zigeunermuziek.Feestelijke coloraturen, barokke pracht en belcanto bravoure zijn de hoofdingrediënten van het nieuwjaarsconcert van Opera Vlaanderen. Het orkest brengt muziek van Georg Friedrich Händel over Mozart, Bellini en Donizetti naar de illustere filmcomponist Nino Rota. Deze laatste schreef een wervelende symfonische score bij Luchino Visconti's Il Gattopardo, die daarmee een eresaluut brengt aan Giuseppe Verdi. Verder horen we de Italiaanse sopraan Francesca Aspromonte in Händels aria Rejoice greatly uit Messiah en het virtuoze motet Exsultate, jubilate van Mozart. De Italiaanse maestro Stefano Montanari dirigeert.Ook het Belgische kamerorkest CASCO Phil brengt onder leiding van Ben Haemouts een nieuwjaarsprogramma met de traditionele muziek van de familie Strauss, aangevuld met feestelijk werk van Georges Bizet en Franz von Suppé. De Hongaarse violist Antal Zalai zorgt hier voor de kers op de taart.