Rumba ter ere van Lumumba in Bozar

19/01/18 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

Zondag heeft in Bozar een heel bijzonder event plaats. 25 muzikale grootheden uit verschillende mythische groepen waaronder OK Jazz en African Jazz uit de jaren 1950-70, herdenken er de iconische onafhankelijkheidsleider Patrice Lumumba. "Met twintig liederen uit de hoogdagen van de rumba en evenveel sprekende anekdotes tillen ze Lumumba op de troon die hij verdient", zo luidt het. Blijf nadien dansen tijdens de afterparty met Beniko Popolipo!

Rumba ter ere van Lumumba in Bozar

Patrice Lumumba, symbool van de dekolonisatie van Congo, werd enkele maanden na de onafhankelijkheid van het land vermoord. © /

Het herdenkingsfeest begint al met de inhuldiging van het rondtrekkende Lumumba-plein en sculptuur van beeldhouwster Rhode Makoumbou, naar een idee van Mireille-Tsheusi Robert van Bamko vzw. Met dit initiatief vragen de Afrikaanse gemeenschappen meer aandacht voor de historische figuren uit de gemeenschappelijke geschiedenis van Afrika en Europa, en van Congo en België. Naast de eerste democratisch verkozen premier van de Democatische Republiek Congo, was Patrice Emery Lumumba ook een groot kunstliefhebber. Net dit aspect van de man wordt uitgebreid gevierd door een stel beloftevolle kunstenaars tijdens de inhuldiging.

Africa Desk

Het programma Rumba Lumumba is een productie van Bozar, voorgesteld in het kader van zijn Afrika-missie. Het engagement van Bozar voor het moderne Afrika, dat al dateert van de jaren 1990, krijgt vorm via de organisatie van tal van concerten met hedendaagse Afrikaanse muziek. In 2003 had de eerste tentoonstelling hedendaagse Afrikaanse kunst plaats in het Paleis. Sindsdien werd het programma voortdurend verrijkt, dankzij talrijke internationale, institutionele, corporatieve en associatieve partnerschappen. Dat leidde in 2011 tot de oprichting van een transversale Africa Desk.

Het departement Africa Desk wil via zijn platform Afropolitan op een duurzame manier de beste hedendaagse kunstcreaties tentoonstellen die verband houden met Afrika en de Afrikaanse diaspora. Het doel: een positief imago van het Afrikaanse continent uitdragen en bijdragen tot een dialoog tussen Europa en Afrika, en tussen Belgen van diverse etnische afkomst.

Afropolitan zet jaarlijks meer dan 25 evenementen op touw, op het raakvlak tussen alle kunstdisciplines. Daarmee is Bozar een van de weinige Europese cultuurinstellingen die zo'n permanent multidisciplinair platform aanbieden. Voor Bozar is het ook een richtpunt om na te denken over zijn eigen institutionele diversiteit en te ijveren voor een harmonieuzere samenleving in Brussel. In dit verband laat BOZAR geregeld de stem horen van kunstenaars en activisten van Congolese afkomst, om op die manier bij te dragen tot de opbouw van een gemeenschappelijk en inclusief nationaal discours over de kwestie van het koloniale geheugen.

Op 29 januari volgt de Belgische première van de film The Congo Tribunal, in aanwezigheid van regisseur Milo Rau. Op 23 februari heeft in Bozar het Afropolitan Festival 2018 plaats.

Rumba Lumumba, op zondag 21 januari vanaf 18u in Bozar. www.bozar.be