De tentoonstelling in het Hof van Busleyden te Mechelen is opgebouwd rond een van de iconische werken van Rik Wouters: de bronzen sculptuur Het Zotte Geweld. Rik Wouters maakte het beeld na het bijwonen van een voorstelling van de al even iconische Isadora Duncan die de grenzen van de dans verlegde. Het is een huzarenstuk hoe Wouters de beweging wist te vatten en de figuur op één voet laat dansen. Samen met het technisch hoogstandje brengt hij in één beweging een ode aan de levensvreugde, aan de wulpse sensualiteit.

Degas en Rodin

De tentoonstelling is onderverdeeld in vier centrale thema's: Dans, Moraliteit, Schoonheid en Stabiliteit (of Beweging). Thema's die mooi in elkaar haken. Het verhaal klopt en boeit. Hoogtepunten zijn de beeldhouwwerken van Edgar Degas en Auguste Rodin, de schilderijen van Lucas Cranach en Modigliani. Een afwezige die we in deze context wel verwacht hadden is de Mechelse beeldhouwer Ernest Wynants. Hedendaagse kunst is vertegenwoordigd door Bruce Nauman, Berlinde De Bruyckere, Marlene Dumas.

Heel interessant zijn de filmfragmenten die getoond worden waarin de grens tussen het zotte geweld en de dwaze maagd wordt afgetast. De grote kelderzaal geeft een mooi overzicht over de gehele expositie, het intieme contact met het kunstwerk - aangewezen gezien het thema - ontbreekt echter.

Antwerpen en Amersfoort

De tentoonstelling in Mechelen wordt omkaderd door een stevig en gevarieerd randprogramma, bestaande uit film, theater, performance, en - hoe kan het ook anders - feest. Op 16 september opent in het Antwerpse Modemuseum de tentoonstelling Rik Wouters & Het Huiselijk Utopia. Vanaf 8 oktober kunt u in het Museum Flehite in Amersfoort gaan kijken naar de expositie Rik Wouters en Nederland.

Zot Geweld/Dwaze Maagd, tot 11 december in het Hof Van Busleyden, Mechelen. Open van 10u tot 17u, donderdag tot 22u. Woensdag gesloten. Info: www.musemechelen.be

De tentoonstelling in het Hof van Busleyden te Mechelen is opgebouwd rond een van de iconische werken van Rik Wouters: de bronzen sculptuur Het Zotte Geweld. Rik Wouters maakte het beeld na het bijwonen van een voorstelling van de al even iconische Isadora Duncan die de grenzen van de dans verlegde. Het is een huzarenstuk hoe Wouters de beweging wist te vatten en de figuur op één voet laat dansen. Samen met het technisch hoogstandje brengt hij in één beweging een ode aan de levensvreugde, aan de wulpse sensualiteit.Degas en RodinDe tentoonstelling is onderverdeeld in vier centrale thema's: Dans, Moraliteit, Schoonheid en Stabiliteit (of Beweging). Thema's die mooi in elkaar haken. Het verhaal klopt en boeit. Hoogtepunten zijn de beeldhouwwerken van Edgar Degas en Auguste Rodin, de schilderijen van Lucas Cranach en Modigliani. Een afwezige die we in deze context wel verwacht hadden is de Mechelse beeldhouwer Ernest Wynants. Hedendaagse kunst is vertegenwoordigd door Bruce Nauman, Berlinde De Bruyckere, Marlene Dumas. Heel interessant zijn de filmfragmenten die getoond worden waarin de grens tussen het zotte geweld en de dwaze maagd wordt afgetast. De grote kelderzaal geeft een mooi overzicht over de gehele expositie, het intieme contact met het kunstwerk - aangewezen gezien het thema - ontbreekt echter.Antwerpen en AmersfoortDe tentoonstelling in Mechelen wordt omkaderd door een stevig en gevarieerd randprogramma, bestaande uit film, theater, performance, en - hoe kan het ook anders - feest. Op 16 september opent in het Antwerpse Modemuseum de tentoonstelling Rik Wouters & Het Huiselijk Utopia. Vanaf 8 oktober kunt u in het Museum Flehite in Amersfoort gaan kijken naar de expositie Rik Wouters en Nederland.Zot Geweld/Dwaze Maagd, tot 11 december in het Hof Van Busleyden, Mechelen. Open van 10u tot 17u, donderdag tot 22u. Woensdag gesloten. Info: www.musemechelen.be