Rembert Dodoens werd op 29 juni 1517 geboren in Mechelen en overleed in Leiden in 1585. Zijn leven en werk zijn emblematisch voor de omstandigheden waarin wetenschap werd beoefend tijdens de renaissance.

Dodoens wordt vooral herinnerd als auteur van het Cruydeboeck dat hij in 1554 publiceerde en dat tot op vandaag de basis vormt voor heel wat kennis over planten en hun werking. 't Grom in Sint-Katelijne-Waver, dat zich een 'doemuseum rond groenten, gezonde voeding & tuinbouwerfgoed' noemt, organiseert in januari twee praktijkcursussen voor botanici in spe. In de eerste cursus ga je op zoek naar de geneeskracht van kruiden en hoe je ze met gunstig gevolg kan gebruiken. In de tweede cursus neem je potlood ter hand en leer je hoe botanische tekeningen te maken.

Humanisme

Het Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen zoomt in een aantal lezingen in de maanden februari en maart in op de politieke, sociale, religieuze en intellectuele context waarin de beroemde botanist en geneesheer opereerde. Leven en werk van de geleerde in de 16de eeuw worden in vier avonden uit de doeken gedaan.

Een aantal specialisten focussen op de impact van het humanisme in de renaissance en delen hun specifieke visies op de maatschappelijke rol van wetenschap in een veranderende maatschappij en de aanpak van nieuwe ziektebeelden in de 16de eeuw. Kortom, het wordt een 'gekruid' programma.

Rembert Dodoens en zijn tijd. In het kader van Soiréé Lamot: lezingenreeks vanaf donderdag 9 februari 2017 om 20u. Info en inschrijvingen: https://muse.mechelen.be/rembert-dodoens.

Doe de Dodoens. Praktijkcursussen vanaf 7 januari 2017 in 't Grom, Sint-Karelijne-Waver. Info en inschrijvingen: http://www.tgrom.be/500jaardodoens.

Rembert Dodoens werd op 29 juni 1517 geboren in Mechelen en overleed in Leiden in 1585. Zijn leven en werk zijn emblematisch voor de omstandigheden waarin wetenschap werd beoefend tijdens de renaissance. Dodoens wordt vooral herinnerd als auteur van het Cruydeboeck dat hij in 1554 publiceerde en dat tot op vandaag de basis vormt voor heel wat kennis over planten en hun werking. 't Grom in Sint-Katelijne-Waver, dat zich een 'doemuseum rond groenten, gezonde voeding & tuinbouwerfgoed' noemt, organiseert in januari twee praktijkcursussen voor botanici in spe. In de eerste cursus ga je op zoek naar de geneeskracht van kruiden en hoe je ze met gunstig gevolg kan gebruiken. In de tweede cursus neem je potlood ter hand en leer je hoe botanische tekeningen te maken. HumanismeHet Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen zoomt in een aantal lezingen in de maanden februari en maart in op de politieke, sociale, religieuze en intellectuele context waarin de beroemde botanist en geneesheer opereerde. Leven en werk van de geleerde in de 16de eeuw worden in vier avonden uit de doeken gedaan. Een aantal specialisten focussen op de impact van het humanisme in de renaissance en delen hun specifieke visies op de maatschappelijke rol van wetenschap in een veranderende maatschappij en de aanpak van nieuwe ziektebeelden in de 16de eeuw. Kortom, het wordt een 'gekruid' programma.Rembert Dodoens en zijn tijd. In het kader van Soiréé Lamot: lezingenreeks vanaf donderdag 9 februari 2017 om 20u. Info en inschrijvingen: https://muse.mechelen.be/rembert-dodoens.Doe de Dodoens. Praktijkcursussen vanaf 7 januari 2017 in 't Grom, Sint-Karelijne-Waver. Info en inschrijvingen: http://www.tgrom.be/500jaardodoens.