Psychiater Erik Thys op zoek naar de link tussen kunst en kwetsbaarheid

17/04/18 om 11:30 - Bijgewerkt op 24/04/18 om 14:07

'Kunst buiten' is het jaarthema van de Week van de Amateurkunsten die wordt gehouden van vrijdag 27 april tot en met zondag 6 mei. In Aalter wordt dat thema omgevormd tot 'Buitengewoon'. Zowat 45 Aalsterse kunstenaars exposeren samen meer dan 100 werken in het Kasteel van Poeke. Op donderdag 3 mei om 19 uur geeft dokter Erik Thys in het kasteel een lezing over 'Kunst en Kwetsbaarheid'.

De Week van de Amateurkunsten is dé jaarlijkse kunstweek in Vlaanderen en Brussel. Dan wordt de kracht van 'zelf kunst maken' opnieuw op een unieke manier in de verf gezet. Met twee miljoen zijn ze in ons land, de acteurs, fotografen, dichters, schilders, muzikanten, tekenaars, performers, schrijvers, zangers, filmmakers en dansers ...

Aansluitend bij het thema 'Buitengewoon' dat de rode draad vormt van de Aalsterse bijdrage tot de Week van de Amateurkunsten brengt Erik Thys een 'buitengewone' lezing waarin hij op zoek gaat naar de link tussen artistieke en psychische gevoeligheid. Dr. Thys is te omschrijven als een veelzijdig man: psychiater, componist, striptekenaar en (co)auteur van boeken die een link vormen met zijn doctoraat over de relatie tussen artistieke en psychische gevoeligheid. Als psychiater is hij verbonden aan PSC Sint-Alexius Elsene en UPC KU Leuven Campus Kortenberg. Hij is tevens de bezieler van het kunstenaarsatelier KAOS vzw waarbij elk project ernaar streeft om het taboe rond psychische kwetsbaarheid te helpen doorbreken.

Concreet is er plaats voor een 100-tal geïnteresseerden en inschrijven op voorhand is niet nodig. Het gemeentebestuur is zo vriendelijk na de lezing een glaasje aan te bieden bij het napraten. De lezing wordt gratis aangeboden maar elke vrije gift zal integraal geschonken worden aan PsycArt vzw en meer specifiek aan het kunstproject RECHT IN KUNST.

Eenmaal voldoende budget bij elkaar gevonden, zullen Oost-Vlaamse kunstenaars die verbonden zijn met de artistieke, geestelijke en/of justitiële sector de kans krijgen om een tentoonstelling met eigen creaties uit te werken, geïnspireerd op een unieke samenwerking met een mooi aantal medewerkers van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Jeugdrechtbank van Gent. Een eerdere editie van dit kunstproject werd met succes gerealiseerd in 2014.

Tentoonstelling 'Buitengewoon', op weekdagen van 14u tot 17u, weekend, van 10u tot 12u en van 14u tot 17u, in het Kasteel van Poeke, Aalter. Op zondag 6 mei enkel in de namiddag. www.aalter.be/kunstzinnigaalter

Lezing 'Kunst en kwetsbaarheid' door dr. Erik Thys, donderdag 3 mei om 19u in het Kasteel van Poeke. Inkom gratis, Inschrijven niet nodig.