De aanpak van Graindelavoix is doordacht en eigenzinnig. Ditmaal gaan ze aan de slag met het oeuvre van Carlo Gesualdo, ook al een buitenbeentje in de muziekwereld van zijn tijd, en dus een kolfje naar de hand van Graindelavoix.

Madrigalen

Vooral in zijn madrigalen was deze componist vaak op zoek naar gedurfde expressiemiddelen. Voor de komende concerten van Graindelavoix staan echter de Tenebrae Responsoria uit 1611 op het programma die Gesualdo als zijn opus ultimum beschouwde. Ze bestaan uit drie maal negen 'antwoorden', voor Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.

Naast de specifieke kenmerken van religieuze muziek verwerkte Gesualdo ook madrigaleske aspecten in deze cyclus en voegde er bovendien de intensiteit en theatraliteit van de mediterrane Goede Week aan toe.

Het enwemble Graindelavoix brengt in Gent en Mechelen de volledige cyclus, telkens in één marathonconcert. Dat levert gegarandeerd een unieke ervaring op.

Graindelavoix. Op donderdag 29 maart om 19 uur in de Sint-Machariuskerk in Gent - www.debijloke.be - 09/323 61 00.

Op zaterdag 5 mei om 19 uur ook voor het Festival van Vlaanderen in de Sint-Pieter-en-Pauluskerk, Mechelen - tickets.mechelen.be

De aanpak van Graindelavoix is doordacht en eigenzinnig. Ditmaal gaan ze aan de slag met het oeuvre van Carlo Gesualdo, ook al een buitenbeentje in de muziekwereld van zijn tijd, en dus een kolfje naar de hand van Graindelavoix.MadrigalenVooral in zijn madrigalen was deze componist vaak op zoek naar gedurfde expressiemiddelen. Voor de komende concerten van Graindelavoix staan echter de Tenebrae Responsoria uit 1611 op het programma die Gesualdo als zijn opus ultimum beschouwde. Ze bestaan uit drie maal negen 'antwoorden', voor Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Naast de specifieke kenmerken van religieuze muziek verwerkte Gesualdo ook madrigaleske aspecten in deze cyclus en voegde er bovendien de intensiteit en theatraliteit van de mediterrane Goede Week aan toe.Het enwemble Graindelavoix brengt in Gent en Mechelen de volledige cyclus, telkens in één marathonconcert. Dat levert gegarandeerd een unieke ervaring op.Graindelavoix. Op donderdag 29 maart om 19 uur in de Sint-Machariuskerk in Gent - www.debijloke.be - 09/323 61 00.Op zaterdag 5 mei om 19 uur ook voor het Festival van Vlaanderen in de Sint-Pieter-en-Pauluskerk, Mechelen - tickets.mechelen.be