Le Mystère des Voix Bulgares spruit voor uit het Bulgaars Staatsradio en -televisie Vrouwenstemmenkoor opgericht in de jaren 1950 van vorige eeuw. Met hun meerstemmig gezongen Bulgaarse traditionals kreeg het 20-koppige koor ondanks de Koude Oorlogsbelemmeringen zoveel weerklank in het Westen dat in 1986 het Britse alternatieve label 4AD hen tekende.

U kan sindsdien samples van hun gezangen horen op platen van artiesten divers als Kate Bush, Drake of Wyclef Jean. Lisa Gerrard, zangeres van Dead Can Dance en befaamd soundtrackcomponiste (Gladiator, The Insider) vindt hen de absolute top. Weinigen kunnen daar beter over oordelen dan Gerrard die niet alleen begenadigd is met misschien de mooiste zangstem ooit, maar tevens een kenner van zowat alle muzikale culturen en instrumenten.

Meer dan 20 jaar na het laatste wapenfeit van het koor kwam er eind vorig jaar een single Pora Sotunda uit met twee extra nummers op het label Prophecy Productions. Een nieuwe full-lp zou dit jaar nog verschijnen.

Terugblikken

Geen betere denkbare opener voor festival BRDCST waarbij AB helemaal kiest voor muzikale grenze(n)loosheid. Muzikale vernieuwing troef maar ook terugblikken naar 50 jaar geleden. White Light/White Heat, het legendarische tweede album van The Velvet Underground, bestaat dit jaar 50 jaar. Daarop prijkt Sister Ray, de langste song (meer dan 17 minuten) van The Velvet Underground. De zevenkoppige band Barst zal er een 40 minuten durende uitvoering van brengen. Ten slotte laten bands als Sleaford Mods (tegen de Brexit) en Young Fathers (tegen de anti-Islambetogingen van Pegida) de sfeer van mei '68 herleven.

Le Mystère des Voix Bulgaresfeaturing Lisa Gerrard op 4 april in de Ancienne Belgique, Brussel. Alle info op www.abconcerts.be of 02/548 24 24.

Het festival BRDCST loopt van 4 tot en met 8 april. Alle info op http://brdcst.be.

Le Mystère des Voix Bulgares spruit voor uit het Bulgaars Staatsradio en -televisie Vrouwenstemmenkoor opgericht in de jaren 1950 van vorige eeuw. Met hun meerstemmig gezongen Bulgaarse traditionals kreeg het 20-koppige koor ondanks de Koude Oorlogsbelemmeringen zoveel weerklank in het Westen dat in 1986 het Britse alternatieve label 4AD hen tekende. U kan sindsdien samples van hun gezangen horen op platen van artiesten divers als Kate Bush, Drake of Wyclef Jean. Lisa Gerrard, zangeres van Dead Can Dance en befaamd soundtrackcomponiste (Gladiator, The Insider) vindt hen de absolute top. Weinigen kunnen daar beter over oordelen dan Gerrard die niet alleen begenadigd is met misschien de mooiste zangstem ooit, maar tevens een kenner van zowat alle muzikale culturen en instrumenten. Meer dan 20 jaar na het laatste wapenfeit van het koor kwam er eind vorig jaar een single Pora Sotunda uit met twee extra nummers op het label Prophecy Productions. Een nieuwe full-lp zou dit jaar nog verschijnen. TerugblikkenGeen betere denkbare opener voor festival BRDCST waarbij AB helemaal kiest voor muzikale grenze(n)loosheid. Muzikale vernieuwing troef maar ook terugblikken naar 50 jaar geleden. White Light/White Heat, het legendarische tweede album van The Velvet Underground, bestaat dit jaar 50 jaar. Daarop prijkt Sister Ray, de langste song (meer dan 17 minuten) van The Velvet Underground. De zevenkoppige band Barst zal er een 40 minuten durende uitvoering van brengen. Ten slotte laten bands als Sleaford Mods (tegen de Brexit) en Young Fathers (tegen de anti-Islambetogingen van Pegida) de sfeer van mei '68 herleven. Le Mystère des Voix Bulgaresfeaturing Lisa Gerrard op 4 april in de Ancienne Belgique, Brussel. Alle info op www.abconcerts.be of 02/548 24 24.Het festival BRDCST loopt van 4 tot en met 8 april. Alle info op http://brdcst.be.