Onze huidige samenleving kreunt onder de spanning tussen een steeds intenser streven naar democratie en gelijkheid en gelijklopend de steeds meer verfijnde technieken van overheersing en conditionering. Dit spanningsveld intensifieert door een andere tegenstrijdigheid tussen enerzijds een liberale deregulering en anderzijds het simplistisch hanteren van een repressief beleid. "Eenzijdigheid ziet men overal, zowel bij de overheersers als bij de onderdrukten: dat is het centrale thema in de programmatie van deze editie", zo duiden de organisatoren het Festival van de Vrijheid anno 2018.

Die complexe problematiek komt aan bod via 30 documentaires en excerpten uit 250 films in internationale competitie. Kunstenaars uit andere artistieke domeinen sluiten naadloos aan bij de daar geschetste problematiek. Zo focust de Amerikaanse fotografe Amy Toensing in een van de thematische tentoonstellingen op het weduwschap dat overal ter wereld een bron voor sociale uitsluiting vormt.

IJzersterke muziek

Al jaren staat het Festival van de Vrijheid garant voor puike muzikale programmatie. Mis dit jaar zeker het concert van Girls in Hawaii niet. Als ze de Antwerpse Trix al kunnen platspelen wat moet dat dan worden tijdens deze thuismatch. Van veel verder komen Femi Kuti & The Positive Force. De oudste zoon van de legendarische Nigeriaanse afrobeatpionier Fela Kuti past met zijn eigen sound perfect in dit geëngageerde plaatje.

Festival van de Vrijheid, tot 27 oktober in het Théâtre National, Brussel. Info: www.festivalvandevrijheid.be.

Onze huidige samenleving kreunt onder de spanning tussen een steeds intenser streven naar democratie en gelijkheid en gelijklopend de steeds meer verfijnde technieken van overheersing en conditionering. Dit spanningsveld intensifieert door een andere tegenstrijdigheid tussen enerzijds een liberale deregulering en anderzijds het simplistisch hanteren van een repressief beleid. "Eenzijdigheid ziet men overal, zowel bij de overheersers als bij de onderdrukten: dat is het centrale thema in de programmatie van deze editie", zo duiden de organisatoren het Festival van de Vrijheid anno 2018.Die complexe problematiek komt aan bod via 30 documentaires en excerpten uit 250 films in internationale competitie. Kunstenaars uit andere artistieke domeinen sluiten naadloos aan bij de daar geschetste problematiek. Zo focust de Amerikaanse fotografe Amy Toensing in een van de thematische tentoonstellingen op het weduwschap dat overal ter wereld een bron voor sociale uitsluiting vormt. IJzersterke muziekAl jaren staat het Festival van de Vrijheid garant voor puike muzikale programmatie. Mis dit jaar zeker het concert van Girls in Hawaii niet. Als ze de Antwerpse Trix al kunnen platspelen wat moet dat dan worden tijdens deze thuismatch. Van veel verder komen Femi Kuti & The Positive Force. De oudste zoon van de legendarische Nigeriaanse afrobeatpionier Fela Kuti past met zijn eigen sound perfect in dit geëngageerde plaatje.Festival van de Vrijheid, tot 27 oktober in het Théâtre National, Brussel. Info: www.festivalvandevrijheid.be.