De naam LUNALIA (luna) verwijst naar de Mechelse legende van de Maneblussers. Tijdens de nacht van 27 op 28 januari 1687 meent een dronken Mechelaar dat de in mist gehulde Sint-Romboutstoren in brand staat en hij slaat alarm. De moedige blussers constateren echter al gauw dat ze een maanverlichte nevelgloed aan het bestrijden zijn. Ze slagen er ook niet in het ongemakkelijke voorval stil te houden. Daarom dragen de Mechelaars tot vandaag trots de spotnaam 'Maneblussers'.

Daarnaast schuilt in LUNALIA (lia) een verwijzing naar het lied en de menselijke stem. Festivaldirecteur Jelle Dierickx verklaart: "We gaan bewust op zoek naar stemmen die iets waarachtigs te vertellen hebben. En het gaat over alle aspecten van sprekende, zingende, aarzelende, erg luide of erg stille menselijke stemmen."

Sigrid Hausen

Één special guest, mezzo Sigrid Hausen, exploreert tijdens vier concerten diverse facetten van haar kunnen. Dat gaat van middeleeuwse muziek met haar ensemble VocaMe, tot een Gothic Party met haar band Qntal.

LUNALIA biedt twee weken lang een ruime blik op muziek: naast een battle tussen stem en doedelzak, is er ook jazz van Imaginary Band of Bachs Goldberg Incantations door David Moss. En er is de Mongoolse keelzanger Epi die zichzelf begeleidt op de tweesnarige paardevedel. Hij moet maar een paar noten spelen en zingen en het lijkt al alsof de Mongoolse steppe je oren binnendringt. De koorwereld zal bovendien zeker uitkijken naar de komst van het Kroaats Radio- en Televisiekoor en het Chamber Choir of Ireland. Ook publiekslievelingen als Amarcord, Marco Beasley of Graindelavoix komen tijdens LUNALIA naar Mechelen.

Openingsfeest

Op zaterdag 21 april start het festival met een openingsfeest. Tijdens 13 stemmenconcerten op historische Mechelse locaties kan de muziekliefhebber gratis proeven van wat LUNALIA zoal te bieden heeft.

Ook hier komen uiteenlopende genres en artiesten aan bod zoals het Octophus Kamerkoor, Mélinée, Amaryllis Dieltiens of thereminvirtuoze Carolina Eyck. Deze laatste zingt en beweegt ondertussen haar handen rond twee antennes. Zo haalt ze een fascinerende klankwereld tevoorschijn uit de moderne versie van de analoge synthesizer die bijna 100 jaar geleden uitgevonden werd door Leon Theremin. Alle artiesten komen die avond ook samen in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk voor een slotconcert met werk van Arvo Pärt, Ennio Morricone, Philip Glass en Anton Bruckner.

LUNALIA, van 21 april tot 6 mei op diverse locaties in Mechelen. www.lunalia.be.

De naam LUNALIA (luna) verwijst naar de Mechelse legende van de Maneblussers. Tijdens de nacht van 27 op 28 januari 1687 meent een dronken Mechelaar dat de in mist gehulde Sint-Romboutstoren in brand staat en hij slaat alarm. De moedige blussers constateren echter al gauw dat ze een maanverlichte nevelgloed aan het bestrijden zijn. Ze slagen er ook niet in het ongemakkelijke voorval stil te houden. Daarom dragen de Mechelaars tot vandaag trots de spotnaam 'Maneblussers'. Daarnaast schuilt in LUNALIA (lia) een verwijzing naar het lied en de menselijke stem. Festivaldirecteur Jelle Dierickx verklaart: "We gaan bewust op zoek naar stemmen die iets waarachtigs te vertellen hebben. En het gaat over alle aspecten van sprekende, zingende, aarzelende, erg luide of erg stille menselijke stemmen."Sigrid HausenÉén special guest, mezzo Sigrid Hausen, exploreert tijdens vier concerten diverse facetten van haar kunnen. Dat gaat van middeleeuwse muziek met haar ensemble VocaMe, tot een Gothic Party met haar band Qntal.LUNALIA biedt twee weken lang een ruime blik op muziek: naast een battle tussen stem en doedelzak, is er ook jazz van Imaginary Band of Bachs Goldberg Incantations door David Moss. En er is de Mongoolse keelzanger Epi die zichzelf begeleidt op de tweesnarige paardevedel. Hij moet maar een paar noten spelen en zingen en het lijkt al alsof de Mongoolse steppe je oren binnendringt. De koorwereld zal bovendien zeker uitkijken naar de komst van het Kroaats Radio- en Televisiekoor en het Chamber Choir of Ireland. Ook publiekslievelingen als Amarcord, Marco Beasley of Graindelavoix komen tijdens LUNALIA naar Mechelen.Openingsfeest Op zaterdag 21 april start het festival met een openingsfeest. Tijdens 13 stemmenconcerten op historische Mechelse locaties kan de muziekliefhebber gratis proeven van wat LUNALIA zoal te bieden heeft. Ook hier komen uiteenlopende genres en artiesten aan bod zoals het Octophus Kamerkoor, Mélinée, Amaryllis Dieltiens of thereminvirtuoze Carolina Eyck. Deze laatste zingt en beweegt ondertussen haar handen rond twee antennes. Zo haalt ze een fascinerende klankwereld tevoorschijn uit de moderne versie van de analoge synthesizer die bijna 100 jaar geleden uitgevonden werd door Leon Theremin. Alle artiesten komen die avond ook samen in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk voor een slotconcert met werk van Arvo Pärt, Ennio Morricone, Philip Glass en Anton Bruckner.LUNALIA, van 21 april tot 6 mei op diverse locaties in Mechelen. www.lunalia.be.