Minister Matthias Diependaele zakte dan ook naar de Dijlestad af om in het prachtige Aartsbisschoppelijk Paleis het startschot te geven van de campagne. Het Paleis, een van de zeldzame voorbeelden van architectuur uit de zogeheten Hollandse periode, en de prachtige stiltetuin zullen tijdens Open Monumentendag ook worden opengesteld. Het neoklassiek monument werd gebouwd in de periode 1820-1836 naar de plannen van de hofarchitect van Willem I, Charles Vander Straeten.

Onroerenderfgoedprijs

Veel aandacht zal ook gaan naar de Predikherenkerk die in volle restauratie is. De kerk paalt aan het Predikherenklooster dat werd omgebouwd tot stadsbibliotheek. Ook de nieuwe cinema Lumière, in de vroegere Oude Stadsfeestzaal, zal heel wat kijkers lokken. De prachtige bioscoop is een van de drie finalisten voor de jaarlijkse Onroerenderfgoedprijs.

Ook de deuren van de zogeheten Keldermansvleugel in het Stadhuis, alias Paleis van de Grote Raad, worden geopend. Net als die van de Sint-Pieter- en -Pauluskerk waar de focus ligt op het orgel en het Petruslokaal.

mARTa

De grootste verrassing wordt allicht de vroegere Heilig Hartkerk, die onlangs door de Stad in erfpacht werd overgenomen en een nieuwe naam kreeg, mARTa. Kunst zal in de toekomst uitgebreid aan bod komen in het kerkgebouw. In afwachting van de geplande verbouwing toont vzw Het Paradijs met steun van de Stad Mechelen werk van drie hedendaagse kunstenaars die hun opleiding genotenaan de Mechelse Academie, met name Anaïs Rosel, Patrick Teck en Anne Mariën die twee jaar geleden nog exposeerde in het AZ Sint-Maarten. Anne Mariën, die als gewezen verpleegkundige steeds actief is in het Mechelse vaccinatiecentrum, stelt voor het eerst in het openbaar haar magnum opus tentoon, The Big Bang, veertien meter breed en bestaande uit 11 naast elkaar opgestelde schilderijen. Een werk van museale kwaliteit.

De drie kunstenaars hebben alvast dit gemeen dat de kleuren van het doek spatten. De werken van Patrick Teck lijken wel surrealistische droombeelden waarin de wereld door insecten wordt geleid. Anaïs Rosel maakt voornamelijk abstract werk waarin de kleuren een haast poëtisch karakter krijgen.

Beslist een aanrader ook om te zien hoe dit prachtige gebouw helemaal tot leven komt door de inbreng van de drie kunstenaars. In de aanpalende pastorie is ook fotografisch werk te zien van het aanstormende talent, Indy Vertommen. Zaterdagavond 10 september worden door de stad Mechelen op verscheidene plaatsen nocturne activiteiten gepland in het kader van Open Monumentendag. De beide tentoonstellingen zullen die avond tot 23u geopend zijn.

Open Monumentendag, zondag 11 september, in heel Vlaanderen. Gaststad Mechelen: mechelen.be/openmonumentendag

Big Bang, tentoonstelling in mARTa, de vroegere Heilig Hartkerk, Adegemstraat 95, Mechelen. Open zaterdag 10/09 van 14u tot 23u - zondag 11/09 van 10u tot 18u - zaterdag 17/09 en zondag 18/09 van 14u tot 19u.

Minister Matthias Diependaele zakte dan ook naar de Dijlestad af om in het prachtige Aartsbisschoppelijk Paleis het startschot te geven van de campagne. Het Paleis, een van de zeldzame voorbeelden van architectuur uit de zogeheten Hollandse periode, en de prachtige stiltetuin zullen tijdens Open Monumentendag ook worden opengesteld. Het neoklassiek monument werd gebouwd in de periode 1820-1836 naar de plannen van de hofarchitect van Willem I, Charles Vander Straeten.OnroerenderfgoedprijsVeel aandacht zal ook gaan naar de Predikherenkerk die in volle restauratie is. De kerk paalt aan het Predikherenklooster dat werd omgebouwd tot stadsbibliotheek. Ook de nieuwe cinema Lumière, in de vroegere Oude Stadsfeestzaal, zal heel wat kijkers lokken. De prachtige bioscoop is een van de drie finalisten voor de jaarlijkse Onroerenderfgoedprijs.Ook de deuren van de zogeheten Keldermansvleugel in het Stadhuis, alias Paleis van de Grote Raad, worden geopend. Net als die van de Sint-Pieter- en -Pauluskerk waar de focus ligt op het orgel en het Petruslokaal.mARTaDe grootste verrassing wordt allicht de vroegere Heilig Hartkerk, die onlangs door de Stad in erfpacht werd overgenomen en een nieuwe naam kreeg, mARTa. Kunst zal in de toekomst uitgebreid aan bod komen in het kerkgebouw. In afwachting van de geplande verbouwing toont vzw Het Paradijs met steun van de Stad Mechelen werk van drie hedendaagse kunstenaars die hun opleiding genotenaan de Mechelse Academie, met name Anaïs Rosel, Patrick Teck en Anne Mariën die twee jaar geleden nog exposeerde in het AZ Sint-Maarten. Anne Mariën, die als gewezen verpleegkundige steeds actief is in het Mechelse vaccinatiecentrum, stelt voor het eerst in het openbaar haar magnum opus tentoon, The Big Bang, veertien meter breed en bestaande uit 11 naast elkaar opgestelde schilderijen. Een werk van museale kwaliteit.De drie kunstenaars hebben alvast dit gemeen dat de kleuren van het doek spatten. De werken van Patrick Teck lijken wel surrealistische droombeelden waarin de wereld door insecten wordt geleid. Anaïs Rosel maakt voornamelijk abstract werk waarin de kleuren een haast poëtisch karakter krijgen.Beslist een aanrader ook om te zien hoe dit prachtige gebouw helemaal tot leven komt door de inbreng van de drie kunstenaars. In de aanpalende pastorie is ook fotografisch werk te zien van het aanstormende talent, Indy Vertommen. Zaterdagavond 10 september worden door de stad Mechelen op verscheidene plaatsen nocturne activiteiten gepland in het kader van Open Monumentendag. De beide tentoonstellingen zullen die avond tot 23u geopend zijn.Open Monumentendag, zondag 11 september, in heel Vlaanderen. Gaststad Mechelen: mechelen.be/openmonumentendagBig Bang, tentoonstelling in mARTa, de vroegere Heilig Hartkerk, Adegemstraat 95, Mechelen. Open zaterdag 10/09 van 14u tot 23u - zondag 11/09 van 10u tot 18u - zaterdag 17/09 en zondag 18/09 van 14u tot 19u.