Tot 2011 was deze in Ivoorkust geboren schone buiten Afrika zowat het best bewaarde geheim. In haar geboorteland had ze eerder al furore gemaakt als danseres, achtergrondzangeres en actrice (onder andere in 1999 in Genesis van de befaamde Cheick Oumar Sissoko). In Frankrijk vond ze een nieuwe thuis, ze speelde er in theaters en musicals.

Fatoumata maakt vervolgens haar eigen composities op gitaar. Haar songs komen voort uit een mix van de Wassouloutraditie en internationale invloeden. Zo mixt ze Mandingasongs met jazz en blues. Het album Fatou uit 2011 katapulteert haar tot wereldster. Sindsdien kon u haar ook horen op albums van Herbie Hancock ( The Imagine Project) en Dee Dee Bridgewater ( Red Earth). Frankrijk omarmt haar met de topbekroning Chevalier de l'ordre des arts et des lettres en enkele jaren geleden met een César voor haar vertolking in het magnifieke Timbuktu.

In 2012 nam ze deel aan de campagne 30 Songs/30 Days ter ondersteuning van het multimediaproject Half the Sky: Turning Oppression into Opportunity for Women Worldwide. Datzelfde jaar reisde ze mee met The Africa Express Train met onder anderen Damon Albarn, Rokia Traoré, Baaba Maal en Amadou and Mariam. Dat culmineerde in een concert samen met Paul McCartney. Sinds 2014 werkt ze nauw samen met Roberto Fonseca (ook in De Roma te bewonderen op 17/03) met wie ze het live album At Home - Live in Marciac uitbracht. De voorbije twee jaar concerteerde ze vaak solo, zo ook vorig jaar in Brussel tijdens Couleur Café. Fenomenaal.

Fatoumata Diawara concerteert op 30 maart in De Roma, Borgerhout. Alle info op www.deroma.be of 03 600 16 60 en www.fatoumatadiawara.fr.

Tot 2011 was deze in Ivoorkust geboren schone buiten Afrika zowat het best bewaarde geheim. In haar geboorteland had ze eerder al furore gemaakt als danseres, achtergrondzangeres en actrice (onder andere in 1999 in Genesis van de befaamde Cheick Oumar Sissoko). In Frankrijk vond ze een nieuwe thuis, ze speelde er in theaters en musicals.Fatoumata maakt vervolgens haar eigen composities op gitaar. Haar songs komen voort uit een mix van de Wassouloutraditie en internationale invloeden. Zo mixt ze Mandingasongs met jazz en blues. Het album Fatou uit 2011 katapulteert haar tot wereldster. Sindsdien kon u haar ook horen op albums van Herbie Hancock ( The Imagine Project) en Dee Dee Bridgewater ( Red Earth). Frankrijk omarmt haar met de topbekroning Chevalier de l'ordre des arts et des lettres en enkele jaren geleden met een César voor haar vertolking in het magnifieke Timbuktu.In 2012 nam ze deel aan de campagne 30 Songs/30 Days ter ondersteuning van het multimediaproject Half the Sky: Turning Oppression into Opportunity for Women Worldwide. Datzelfde jaar reisde ze mee met The Africa Express Train met onder anderen Damon Albarn, Rokia Traoré, Baaba Maal en Amadou and Mariam. Dat culmineerde in een concert samen met Paul McCartney. Sinds 2014 werkt ze nauw samen met Roberto Fonseca (ook in De Roma te bewonderen op 17/03) met wie ze het live album At Home - Live in Marciac uitbracht. De voorbije twee jaar concerteerde ze vaak solo, zo ook vorig jaar in Brussel tijdens Couleur Café. Fenomenaal.