Op 1 december 2013 ging het Afrikamuseum in Tervuren dicht voor een grondige renovatie en uitbreiding. In 2018 zou het nieuwe museum de deuren moeten openen. We kijken er reikhalzend naar uit. Gelukkig is er in Parijs het Musée Quai Branly waar om de haverklap prachtige tentoonstellingen over etnische kunst worden ingericht. Tot 21 januari kunt u nog gaan kijken naar kunst uit de Afrikaanse oerwouden.
Met meer dan 300 objecten uit de oerwouden van Gabon, Guinee, Kameroen en RD Congo geeft de tentoonstelling Les Forêts Natales een prachtig overzicht van wat de 'klassieke' Afrikaanse kunst wordt genoemd. Krachtbeelden, maskers, rituele objecten en grafmonumenten geven een duidelijk beeld van het spirituele leven zoals het is in het donkere Afrika.
Kubisme
De objecten werden vervaardigd door de Fang, Kota, Tsogo, Punu en andere stammen in het patchwork van bevolkingsgroepen die zich diep in de oerwouden hebben gevestigd. Vele van de objecten, door paters, verzamelaars en kunsthandelaars van in de 19de eeuw naar Europa verscheept, zijn nu op de kunstmarkt miljoenen euro's waard. Dit zijn ook de kunstobjecten die aan de basis liggen van de moderne kunst en kunstenaars als Picasso en Braque naar het kubisme hebben geleid.
De opstelling en de belichting van de kunstvoorwerpen is fenomenaal en evoceert het donkere Afrika. Hoogtepunt is ongetwijfeld de verzameling Fang sculpturen, inktzwarte beelden, glanzend door het gebruik van allerlei sappen, die een geweldige expressie en kracht uitstralen. Ook de voorouderbeelden van de Kota, belegd met koper, die de graven sierden en het contact met de onderwereld verzekerden, zijn van een buitengewone kwaliteit. Voor de liefhebbers van het genre is deze tentoonstelling een absolute must.
In Quai Branly loopt tevens een boeiende expositie over de pre-Inca culturen in Peru. Hoogtepunt van het jaar wordt de tentoonstelling Peintures des Lointains waarin aan de hand van schilderijen een beeld geschetst wordt van het exotisme in de voorbije eeuwen.
Les Forêts Natales. Arts d'Afrique équatoriale atlantique. Tot 21 januari in het Musée Quai Branly, Parijs.
Met meer dan 300 objecten uit de oerwouden van Gabon, Guinee, Kameroen en RD Congo geeft de tentoonstelling Les Forêts Natales een prachtig overzicht van wat de 'klassieke' Afrikaanse kunst wordt genoemd. Krachtbeelden, maskers, rituele objecten en grafmonumenten geven een duidelijk beeld van het spirituele leven zoals het is in het donkere Afrika. KubismeDe objecten werden vervaardigd door de Fang, Kota, Tsogo, Punu en andere stammen in het patchwork van bevolkingsgroepen die zich diep in de oerwouden hebben gevestigd. Vele van de objecten, door paters, verzamelaars en kunsthandelaars van in de 19de eeuw naar Europa verscheept, zijn nu op de kunstmarkt miljoenen euro's waard. Dit zijn ook de kunstobjecten die aan de basis liggen van de moderne kunst en kunstenaars als Picasso en Braque naar het kubisme hebben geleid.De opstelling en de belichting van de kunstvoorwerpen is fenomenaal en evoceert het donkere Afrika. Hoogtepunt is ongetwijfeld de verzameling Fang sculpturen, inktzwarte beelden, glanzend door het gebruik van allerlei sappen, die een geweldige expressie en kracht uitstralen. Ook de voorouderbeelden van de Kota, belegd met koper, die de graven sierden en het contact met de onderwereld verzekerden, zijn van een buitengewone kwaliteit. Voor de liefhebbers van het genre is deze tentoonstelling een absolute must.In Quai Branly loopt tevens een boeiende expositie over de pre-Inca culturen in Peru. Hoogtepunt van het jaar wordt de tentoonstelling Peintures des Lointains waarin aan de hand van schilderijen een beeld geschetst wordt van het exotisme in de voorbije eeuwen.Les Forêts Natales. Arts d'Afrique équatoriale atlantique. Tot 21 januari in het Musée Quai Branly, Parijs.