In de beide tentoonstellingen pakt L'Ancienne Post uit met - wat ze noemt - emblematische keramiekkunstenaars van Europees renommee. Drie kunstenaressen zijn op de beide locaties aanwezig: de Finse Erna Aaltonen met haar sferische objecten met korrelig oppervlak dat de kleuren doet vibreren in het licht, de Belgische Ann Van Hoey met haar gladde, glanzende glamourstructuren uitdagend als een Ferrari en Ursula Morley-Price, de Engelse éminence grise van de keramiekkunst met haar als imaginaire bloemen openbloeiende objecten. Drie totaal verschillende visies die toch mooi harmoniëren en bovendien een staalkaart vormen van een kunstvorm in volle doorbraak.

De Française Claire Lindner en Thomas Bohle (Oostenrijk) vervolledigen het kwintet in Toucy. In Roubaix waar de galerie enkele mooie ruimtes naast het zwembad van Musée La Piscine mocht invullen, zien we ook werk van de Franse artiest Laurent Petit.

Beurzen en musea

Natuurlijk is keramiek een van de oudste kunstvormen van de mens. En er zijn ook voorbeelden uit de moderne tijden, maar dan gaat het meestal om beeldende kunstenaars die ook graag met klei werken. Denken we aan Picasso (die vorig jaar nog een mooie tentoonstelling kreeg in het leidinggevende Museo Internazionale delle Ceramiche in het Italiaanse Faenza), Matisse, Miro...

Toen in de jaren 1960-70 de hippies schapen gingen hoeden en potten bakken, belandde de keramische kunst - uitzonderingen niet te na gesproken -, weliswaar in een hobbysfeer. Rond de millenniumwisseling is de kentering gekomen. Keramische kunst krijgt momenteel een plaats op de grote internationale kunstbeurzen en dringt stilaan ook door in de kunstmusea.

De rol van de Galerie de l'Ancienne Poste in die opwaardering van de keramiekkunst is niet gering. De galerie is ontstaan in 1997 in de schoot van een groep gepassioneerde amateurs van de keramische kunst. De galerie wordt geleid door de bijna 200 leden van Les Amis de la Galerie de L'Ancienne Post, en wil een ontmoetingsplek zijn waar keramiekkunstenaars samen kunnen tentoonstellen en ideeën uitwisselen. Met de Carte Blanche tentoonstelling in La Piscine treedt de keramiekkunst uit haar cocon om een groter kunstpubliek aan te spreken. Een interessante ontwikkeling waarin de Belgische kunstenares Ann Van Hoey mede een hoofdrol speelt.

Ann Van Hoey, Earthenware Ferrari., DRIES VAN DEN BRANDE
Ann Van Hoey, Earthenware Ferrari. © DRIES VAN DEN BRANDE

Ensemble/Together. Tot 3 september in de Galerie de l'Ancienne Poste, Toucy. Open donderdag t/m zondag, van 10u tot 12u30 en van 15u tot 19u. Op afspraak: +33 386 74 33 00. Info: galerie-ancienne-poste.com.

Carte Blanche à la Galerie de l'Ancienne Poste, tot 20 september in Musée La Piscine, Roubaix. Open dinsdag t/m donderdag van 11u tot 18u, vrijdag tot 20u, weekend van 13u tot 18. Info: roubaix-lapiscine.com

In de beide tentoonstellingen pakt L'Ancienne Post uit met - wat ze noemt - emblematische keramiekkunstenaars van Europees renommee. Drie kunstenaressen zijn op de beide locaties aanwezig: de Finse Erna Aaltonen met haar sferische objecten met korrelig oppervlak dat de kleuren doet vibreren in het licht, de Belgische Ann Van Hoey met haar gladde, glanzende glamourstructuren uitdagend als een Ferrari en Ursula Morley-Price, de Engelse éminence grise van de keramiekkunst met haar als imaginaire bloemen openbloeiende objecten. Drie totaal verschillende visies die toch mooi harmoniëren en bovendien een staalkaart vormen van een kunstvorm in volle doorbraak. De Française Claire Lindner en Thomas Bohle (Oostenrijk) vervolledigen het kwintet in Toucy. In Roubaix waar de galerie enkele mooie ruimtes naast het zwembad van Musée La Piscine mocht invullen, zien we ook werk van de Franse artiest Laurent Petit. Natuurlijk is keramiek een van de oudste kunstvormen van de mens. En er zijn ook voorbeelden uit de moderne tijden, maar dan gaat het meestal om beeldende kunstenaars die ook graag met klei werken. Denken we aan Picasso (die vorig jaar nog een mooie tentoonstelling kreeg in het leidinggevende Museo Internazionale delle Ceramiche in het Italiaanse Faenza), Matisse, Miro...Toen in de jaren 1960-70 de hippies schapen gingen hoeden en potten bakken, belandde de keramische kunst - uitzonderingen niet te na gesproken -, weliswaar in een hobbysfeer. Rond de millenniumwisseling is de kentering gekomen. Keramische kunst krijgt momenteel een plaats op de grote internationale kunstbeurzen en dringt stilaan ook door in de kunstmusea. De rol van de Galerie de l'Ancienne Poste in die opwaardering van de keramiekkunst is niet gering. De galerie is ontstaan in 1997 in de schoot van een groep gepassioneerde amateurs van de keramische kunst. De galerie wordt geleid door de bijna 200 leden van Les Amis de la Galerie de L'Ancienne Post, en wil een ontmoetingsplek zijn waar keramiekkunstenaars samen kunnen tentoonstellen en ideeën uitwisselen. Met de Carte Blanche tentoonstelling in La Piscine treedt de keramiekkunst uit haar cocon om een groter kunstpubliek aan te spreken. Een interessante ontwikkeling waarin de Belgische kunstenares Ann Van Hoey mede een hoofdrol speelt.