Zijn leven lang werd Jean-Francis Auburtin geïnspireerd door de ruige kusten van Bretagne, Normandië en de Middellandse Zee. Zijn werken getuigen van een bijzondere symboliek en zijn sterk beïnvloed door het impressionisme, maar ook door Japanse prenten van Hokusai en Hiroshige, die toen bijzonder in trek waren, en ook kunstschilders zoals Vincent Van Gogh en Edgar Degas hebben geïnspireerd.

Peintre de la mer

Auburtin verbleef regelmatig op eilanden van de Middellandse Zee, zoals Porquerolles, en langs de kust van Bretagne, waaronder Belle-Île. De klippen van Etretat en de Pyreneese toppen waren voor hem ook een bron van inspiratie. Hij was een gedreven stapper en schilderde meestal ter plaatse. Zijn originele en sfeervolle zee- en berglandschappen getuigen van een bijzonder talent voor kleurschakeringen en contrasten tussen land, water en hemel. Voor zijn werken gebruikte hij zowel olie- als water- en plakkaatverf, alsook Chinese inkt.

Minder befaamd dan vele andere kunstschilders uit de tweede helft van de 19de eeuw, zoals Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en Camille Pissarro, neemt Auburtin in de beeldende kunst van zijn tijd toch een originele plaats in. Hij betracht geen trouwe weergave van de realiteit, maar bekijkt de natuur in al haar grootsheid en kracht. Hij werd door vele Franse critici beschouwd als 'le peintre de la mer'.

Na een klassieke 'Grand Tour' in Italië bestudeert hij de onderzeese flora en fauna en ontstaat zijn passie voor zeelandschappen. Als onvermoeide wandelaar reist hij langs de kust van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en verblijft op heel wat eilanden. Uiteindelijk vestigt hij zich in Normandië, meer bepaald in Varengeville-sur-Mer, waar hij nog heel wat inspiratie opdoet bij het bewonderen van de interactie tussen land en zee.

Dankzij zijn connecties met beroemde architecten krijgt hij regelmatig opdrachten voor de versiering van openbare gebouwen en voor de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Hij stelt zijn werken ook tentoon in de Verenigde Staten en Duitsland.

De tentoonstelling in Pontoise is zeker de moeite waard voor wie een minder gekende, maar boeiende kunstschilder wil ontdekken.

De werken van Auburtin zijn te bezichtigen in het Museum Camille Pissarro, waar merkwaardig genoeg geen enkele schilderij van de befaamde impressionist te bespeuren is! In de tuin rond het gebouw geniet men van een panoramisch zicht over de stad en de Oise die enkele kilometers verderop in de Seine uitmondt. Niet ver van Pontoise kunnen nog andere sites en musea van befaamde iconen van het impressionisme worden bezocht, zoals Auby-sur-Oise, waar Vincent Van Gogh is begraven, en de prachtige tuinen en sfeervolle woning van Claude Monet in Giverny.

Jean-Francis Auburtin, Un Age d'Or, tot 21 augustus in het Museum Camille Pissarro in Pontoise, 17 rue du Château. Open van woensdag tot zondag, van 10u tot 12u30 en van 13u30 tot 18u. Info: ville-pontoise.fr/exposition-jean-francis-auburtin-un-age-dor

Zijn leven lang werd Jean-Francis Auburtin geïnspireerd door de ruige kusten van Bretagne, Normandië en de Middellandse Zee. Zijn werken getuigen van een bijzondere symboliek en zijn sterk beïnvloed door het impressionisme, maar ook door Japanse prenten van Hokusai en Hiroshige, die toen bijzonder in trek waren, en ook kunstschilders zoals Vincent Van Gogh en Edgar Degas hebben geïnspireerd. Peintre de la merAuburtin verbleef regelmatig op eilanden van de Middellandse Zee, zoals Porquerolles, en langs de kust van Bretagne, waaronder Belle-Île. De klippen van Etretat en de Pyreneese toppen waren voor hem ook een bron van inspiratie. Hij was een gedreven stapper en schilderde meestal ter plaatse. Zijn originele en sfeervolle zee- en berglandschappen getuigen van een bijzonder talent voor kleurschakeringen en contrasten tussen land, water en hemel. Voor zijn werken gebruikte hij zowel olie- als water- en plakkaatverf, alsook Chinese inkt.Minder befaamd dan vele andere kunstschilders uit de tweede helft van de 19de eeuw, zoals Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en Camille Pissarro, neemt Auburtin in de beeldende kunst van zijn tijd toch een originele plaats in. Hij betracht geen trouwe weergave van de realiteit, maar bekijkt de natuur in al haar grootsheid en kracht. Hij werd door vele Franse critici beschouwd als 'le peintre de la mer'.Na een klassieke 'Grand Tour' in Italië bestudeert hij de onderzeese flora en fauna en ontstaat zijn passie voor zeelandschappen. Als onvermoeide wandelaar reist hij langs de kust van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en verblijft op heel wat eilanden. Uiteindelijk vestigt hij zich in Normandië, meer bepaald in Varengeville-sur-Mer, waar hij nog heel wat inspiratie opdoet bij het bewonderen van de interactie tussen land en zee. Dankzij zijn connecties met beroemde architecten krijgt hij regelmatig opdrachten voor de versiering van openbare gebouwen en voor de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Hij stelt zijn werken ook tentoon in de Verenigde Staten en Duitsland.De tentoonstelling in Pontoise is zeker de moeite waard voor wie een minder gekende, maar boeiende kunstschilder wil ontdekken. De werken van Auburtin zijn te bezichtigen in het Museum Camille Pissarro, waar merkwaardig genoeg geen enkele schilderij van de befaamde impressionist te bespeuren is! In de tuin rond het gebouw geniet men van een panoramisch zicht over de stad en de Oise die enkele kilometers verderop in de Seine uitmondt. Niet ver van Pontoise kunnen nog andere sites en musea van befaamde iconen van het impressionisme worden bezocht, zoals Auby-sur-Oise, waar Vincent Van Gogh is begraven, en de prachtige tuinen en sfeervolle woning van Claude Monet in Giverny. Jean-Francis Auburtin, Un Age d'Or, tot 21 augustus in het Museum Camille Pissarro in Pontoise, 17 rue du Château. Open van woensdag tot zondag, van 10u tot 12u30 en van 13u30 tot 18u. Info: ville-pontoise.fr/exposition-jean-francis-auburtin-un-age-dor