Claudio Monteverdi werd in 1567 in Cremona geboren als de bijzonder muzikale zoon van een apotheker. Hij begon zijn carrière als zanger en violist, later zou hij als componist steeds meer faam verwerven. Vandaag geldt Monteverdi als een van de topcomponisten uit de vroegbarok. Opmerkelijk is zijn bewering dat in een muziekdramatisch werk de muziek de dienares, en niet de meesteres, van de tekst moest zijn.

Monteverdi wilde de muzikale constructie met een affectieve tekstweergave verzoenen. Daarom is zijn muziek vaak zo kleurrijk en expressief. Hij integreerde concerterende elementen in de vocale muziek en focuste geregeld op solozang met begeleiding. En het moet gezegd, hij kleurde ook geregeld buiten de lijntjes.

Zo is Combattimento di Tancredi e Clorinda uit het achtste madrigalenboek eigenlijk een mini-opera. Paarden galopperen er voorbij en de zwaarden kletteren. Het boek is de neerslag van ruim 20 jaar experimenteren. De verzameling is zorgvuldig opgebouwd in twee spiegelende delen, gewijd aan respectievelijk oorlog en liefde. Dat boek staat centraal in het concert van Ricercar Consort dat focust op de uitgebreide, dramatische scène Il ballo delle ingrate over het trieste lot dat dames wacht die zich verzetten tegen de liefde. "Spijt komt altijd te laat", is de centrale boodschap.

Ook Jos van Immerseel put uit dat fascinerende madrigalenboek. Hij gaat echter, samen met drie uitstekende zangsolisten, voor de oorlogsretoriek. Daarnaast selecteren ze ook uit Il ritorno d'Ulisse en Orfeo, werken die tot de eerste hoogtepunten uit de operageschiedenis gerekend mogen worden.

Met de Mariavespers zorgde Monteverdi voor een andere mijlpaal, ditmaal op het vlak van de religieuze muziek. Ook hier verrijken vernieuwingen de bestaande vormen en wordt de religieuze muziektaal met veel menselijke emotie aangevuld. Monteverdi reisde persoonlijk naar Rome om de Mariavespers aan de paus te overhandigen. Deze indrukwekkende sollicitatie leverde hem een benoeming op als cantor aan de San Marco in Venetië.

Collegium Vocale en Philippe Herreweghe nemen het werk mee op een internationale tournee. Gelukkig zitten daar ook twee keer concerten in Vlaanderen bij. Herreweghe mikt in zijn uitvoering ongetwijfeld op het emotionele hart van deze muziek.

Anima Eterna - 20/10, 20u in het Concertgebouw Brugge, 21/10, 20u in deSingel Antwerpen en 22/10 in CC Hasselt.

Collegium Vocale - 22/10, 20u in deSingel Antwerpen en 27/10 in de Bijloke Gent.

Ricercar Consort _ 28/02, 20u in deSingel.

Info en tickets: www.desingel.be - www.concertgebouw.be - www.debijloke.be - www.ccha.be.

Claudio Monteverdi werd in 1567 in Cremona geboren als de bijzonder muzikale zoon van een apotheker. Hij begon zijn carrière als zanger en violist, later zou hij als componist steeds meer faam verwerven. Vandaag geldt Monteverdi als een van de topcomponisten uit de vroegbarok. Opmerkelijk is zijn bewering dat in een muziekdramatisch werk de muziek de dienares, en niet de meesteres, van de tekst moest zijn. Monteverdi wilde de muzikale constructie met een affectieve tekstweergave verzoenen. Daarom is zijn muziek vaak zo kleurrijk en expressief. Hij integreerde concerterende elementen in de vocale muziek en focuste geregeld op solozang met begeleiding. En het moet gezegd, hij kleurde ook geregeld buiten de lijntjes. Zo is Combattimento di Tancredi e Clorinda uit het achtste madrigalenboek eigenlijk een mini-opera. Paarden galopperen er voorbij en de zwaarden kletteren. Het boek is de neerslag van ruim 20 jaar experimenteren. De verzameling is zorgvuldig opgebouwd in twee spiegelende delen, gewijd aan respectievelijk oorlog en liefde. Dat boek staat centraal in het concert van Ricercar Consort dat focust op de uitgebreide, dramatische scène Il ballo delle ingrate over het trieste lot dat dames wacht die zich verzetten tegen de liefde. "Spijt komt altijd te laat", is de centrale boodschap. Ook Jos van Immerseel put uit dat fascinerende madrigalenboek. Hij gaat echter, samen met drie uitstekende zangsolisten, voor de oorlogsretoriek. Daarnaast selecteren ze ook uit Il ritorno d'Ulisse en Orfeo, werken die tot de eerste hoogtepunten uit de operageschiedenis gerekend mogen worden. Met de Mariavespers zorgde Monteverdi voor een andere mijlpaal, ditmaal op het vlak van de religieuze muziek. Ook hier verrijken vernieuwingen de bestaande vormen en wordt de religieuze muziektaal met veel menselijke emotie aangevuld. Monteverdi reisde persoonlijk naar Rome om de Mariavespers aan de paus te overhandigen. Deze indrukwekkende sollicitatie leverde hem een benoeming op als cantor aan de San Marco in Venetië. Collegium Vocale en Philippe Herreweghe nemen het werk mee op een internationale tournee. Gelukkig zitten daar ook twee keer concerten in Vlaanderen bij. Herreweghe mikt in zijn uitvoering ongetwijfeld op het emotionele hart van deze muziek. Anima Eterna - 20/10, 20u in het Concertgebouw Brugge, 21/10, 20u in deSingel Antwerpen en 22/10 in CC Hasselt. Collegium Vocale - 22/10, 20u in deSingel Antwerpen en 27/10 in de Bijloke Gent.Ricercar Consort _ 28/02, 20u in deSingel.Info en tickets: www.desingel.be - www.concertgebouw.be - www.debijloke.be - www.ccha.be.