Zakynthos Vesalius Triennial 2017 is het natuurlijke vervolg van Vesalius Continuum, het grote internationale eerbetoon aan Andreas Vesalius, in 2014 op Zakynthos gehouden ter gelegenheid van diens 500ste verjaardag. Toen reeds hadden velen van zijn trouwe vrienden het plan opgevat om op regelmatige tijdstippen de herinnering aan Vesalius op dit wondermooie Ionische eiland levend te zullen houden.

Tijdens het Griekse openingsbuffet op vrijdagavond 26 mei 2017 stellen de leden van het wetenschappelijk comité, dr. Marc De Roeck en dr. Ann Van de Velde, samen met de lokale congrescoördinator Denia Vithoulka het eiland Zakynthos audiovisueel voor aan de congresdeelnemers met een speciaal voor deze gelegenheid gedraaide documentaire.

Kunst, poëzie en wetenschap

Zaterdag 27 mei is volledig gewijd aan de Vesaliaanse Geneeskunst. Het wetenschappelijke programma werd samengesteld door Prof. em. dr. Vivian Nutton en Prof. dr. Francis Van Glabbeek. Internationale Vesalius-experten zullen het publiek weten te boeien met uiteenlopende voordrachten over de verschillende Fabrica's in de wereld, de intrigerende illustraties in de Epitome, Vesalius' professionele leven in Spanje en zijn weinig gekende relatie met de gebroeders Borgarucci. Voordrachten met titels als: "Vesalius' writing strategies from dissection to vivisection in the Fabrica" en "The graves of Cicero and Vesalius on Zakynthos..." zullen nieuw licht brengen over wat we weten over de buitengewoon grote anatoom en vernieuwer die Vesalius was.

Zondag 28 mei kunnen de deelnemers in het Bokali Fortress dat dateert uit de Venetiaanse periode, luisteren naar poëzie en verhalen geselecteerd door literatuurdocent Tota Aktipis. De lunch wordt opgediend in historisch Zakynthos, gevolgd door een bezoek aan het nieuwe Vesaliusplein waar De Spierman, het bronzen herdenkingsmonument voor Vesalius uit 2014, van de hand van de medische kunstenaars Pascale en Chantal Pollier en Richard Neave, peinzend kijkt naar de zee en zijn (eigen) schedel.

Op deze goed gekozen locatie lijkt hij hier wel dichter Andreas Kalvos te citeren: "Wonderbaarlijk eiland, Zakynthos, jij hebt mij inspiratie gegeven en de gouden geschenken van Apollo." Of was het eerder Kalvos die hier Vesalius in gedachten had toen hij zijn beroemde woorden in de Odes neerschreef?

Het symposium wordt afgesloten met drie keynote lectures en met Zakynthiaanse muziek in het Byzantijns Museum waar Katerina Demeti, directeur van het Solomos en Kalvos Museum en voorzitster van deze cultureel gekruide congresdag.

Tijdens het verblijf op Zakynthos krijgen de deelnemers voldoende tijd om het prachtige eiland te ontdekken dat bekend staat voor zijn warme Griekse gastvrijheid.

Info en inschrijvingen: www.zakynthos-vesalius-triennial2017.org - BIOMAB: www.biomedicalart.blogspot.be - info@zakynthos-vesalius-triennal2017.org - lien@vesaliana.eu

Accreditatie aangevraagd.

Zakynthos Vesalius Triennial 2017 is het natuurlijke vervolg van Vesalius Continuum, het grote internationale eerbetoon aan Andreas Vesalius, in 2014 op Zakynthos gehouden ter gelegenheid van diens 500ste verjaardag. Toen reeds hadden velen van zijn trouwe vrienden het plan opgevat om op regelmatige tijdstippen de herinnering aan Vesalius op dit wondermooie Ionische eiland levend te zullen houden.Tijdens het Griekse openingsbuffet op vrijdagavond 26 mei 2017 stellen de leden van het wetenschappelijk comité, dr. Marc De Roeck en dr. Ann Van de Velde, samen met de lokale congrescoördinator Denia Vithoulka het eiland Zakynthos audiovisueel voor aan de congresdeelnemers met een speciaal voor deze gelegenheid gedraaide documentaire.Kunst, poëzie en wetenschapZaterdag 27 mei is volledig gewijd aan de Vesaliaanse Geneeskunst. Het wetenschappelijke programma werd samengesteld door Prof. em. dr. Vivian Nutton en Prof. dr. Francis Van Glabbeek. Internationale Vesalius-experten zullen het publiek weten te boeien met uiteenlopende voordrachten over de verschillende Fabrica's in de wereld, de intrigerende illustraties in de Epitome, Vesalius' professionele leven in Spanje en zijn weinig gekende relatie met de gebroeders Borgarucci. Voordrachten met titels als: "Vesalius' writing strategies from dissection to vivisection in the Fabrica" en "The graves of Cicero and Vesalius on Zakynthos..." zullen nieuw licht brengen over wat we weten over de buitengewoon grote anatoom en vernieuwer die Vesalius was. Zondag 28 mei kunnen de deelnemers in het Bokali Fortress dat dateert uit de Venetiaanse periode, luisteren naar poëzie en verhalen geselecteerd door literatuurdocent Tota Aktipis. De lunch wordt opgediend in historisch Zakynthos, gevolgd door een bezoek aan het nieuwe Vesaliusplein waar De Spierman, het bronzen herdenkingsmonument voor Vesalius uit 2014, van de hand van de medische kunstenaars Pascale en Chantal Pollier en Richard Neave, peinzend kijkt naar de zee en zijn (eigen) schedel. Op deze goed gekozen locatie lijkt hij hier wel dichter Andreas Kalvos te citeren: "Wonderbaarlijk eiland, Zakynthos, jij hebt mij inspiratie gegeven en de gouden geschenken van Apollo." Of was het eerder Kalvos die hier Vesalius in gedachten had toen hij zijn beroemde woorden in de Odes neerschreef? Het symposium wordt afgesloten met drie keynote lectures en met Zakynthiaanse muziek in het Byzantijns Museum waar Katerina Demeti, directeur van het Solomos en Kalvos Museum en voorzitster van deze cultureel gekruide congresdag. Tijdens het verblijf op Zakynthos krijgen de deelnemers voldoende tijd om het prachtige eiland te ontdekken dat bekend staat voor zijn warme Griekse gastvrijheid.Info en inschrijvingen: www.zakynthos-vesalius-triennial2017.org - BIOMAB: www.biomedicalart.blogspot.be - info@zakynthos-vesalius-triennal2017.org - lien@vesaliana.euAccreditatie aangevraagd.