Stanley Tucci kent u misschien als veelzijdig acteur in films als The Hunger Games of The Lovely Bones. Met zijn fijngevoelige handen neemt hij ook af en toe plaats in de regiestoel. Zo regisseerde hij het fantastische Big Night, een tragikomische parel rond twee Italo-Amerikaanse broers die een restaurant uitbaten in New Jersey. Ging het in Big Night over de compromisloosheid van een kok, dan duikt Tucci hier in het creatieproces van een plastisch kunstenaar.

De koppige kunstenaar

We volgen Alberto Giacometti (1901-1966) gedurende twee weken in het Parijs van de jaren 1960. Hij belooft de Amerikaanse schrijver en kunstcriticus James Lord (rol van Armie Hammer) diens portret op een paar uur tijd te borstelen. Uren worden dagen, dagen worden weken. Zo krijgt Lord, in wiens perspectief we als kijker belanden, inzicht in de werkwijze van de kunstenaar. We zijn zo getuige van de horten en stoten tijdens de realisatie van Giacometti's laatste werk.

Stanley Tucci weet de koppige kunstenaar te vatten. De kleine kantjes en obsessies zorgen automatisch voor de nodige humor en irritatie bij Lord en de kijker. Armie Hammer (Call Me By Your Name) biedt fraai weerwerk aan Rush die gromt en vloekt op werk, collega's en de twee vrouwen in zijn leven: Annette, een model die zijn vrouw zou blijven (krachtige korte rol van Sylvie Testud) ondanks de vernederingen die ze moet ondergaan telkens Giacometti zijn echte liefde, de jonge prostituee Caroline (Clémence Poésy) bezoekt of ontvangt. Zijn broer Diego wordt sober vertolkt door Tony Shalhoub (Monk) die ook al in Big Night als broer optrad.

Het Parijse atelier

Ten slotte vormt Giacometti's Parijse atelier/woonst misschien wel het belangrijkste personage met dank aan production designer James Merifield, die van de chaos aan borstels, schilderijen, plaaster en onafgewerkte kunstwerken een intrigerend oord maakte. Die studio en al haar bezoekers en inwoners samen laten u een tikkeltje mee mediteren over het mysterie van het genie Giacometti.

Op 20 juni opent overigens in Parijs het Giacometti Instituut, dat volledig in het teken zal staan van de kunstenaar. Het voormalig atelier zal volledig heropgebouwd worden met originele meubels en schilderijen. In het atelier zullen twee van de drie bewaarde originele muren te zien zijn, samen met nog nooit getoonde sculpturen.

Avant-premières

Voor deze filmrelease werkt filmdistributeur Cinemien samen met het Middelheimmuseum, dat een beeld van Giacometti in zijn collectie heeft. Op dinsdag 8 mei organiseren Cinemien en het Middelheimmuseum een avant-première van de film in UGC Antwerpen. Een dag eerder, op maandag 7 mei, vindt een avant-première plaats in Bozar in Brussel.

Final Portrait draait vanaf woensdag 9 mei in de bioscoop.

Stanley Tucci kent u misschien als veelzijdig acteur in films als The Hunger Games of The Lovely Bones. Met zijn fijngevoelige handen neemt hij ook af en toe plaats in de regiestoel. Zo regisseerde hij het fantastische Big Night, een tragikomische parel rond twee Italo-Amerikaanse broers die een restaurant uitbaten in New Jersey. Ging het in Big Night over de compromisloosheid van een kok, dan duikt Tucci hier in het creatieproces van een plastisch kunstenaar.De koppige kunstenaarWe volgen Alberto Giacometti (1901-1966) gedurende twee weken in het Parijs van de jaren 1960. Hij belooft de Amerikaanse schrijver en kunstcriticus James Lord (rol van Armie Hammer) diens portret op een paar uur tijd te borstelen. Uren worden dagen, dagen worden weken. Zo krijgt Lord, in wiens perspectief we als kijker belanden, inzicht in de werkwijze van de kunstenaar. We zijn zo getuige van de horten en stoten tijdens de realisatie van Giacometti's laatste werk.Stanley Tucci weet de koppige kunstenaar te vatten. De kleine kantjes en obsessies zorgen automatisch voor de nodige humor en irritatie bij Lord en de kijker. Armie Hammer (Call Me By Your Name) biedt fraai weerwerk aan Rush die gromt en vloekt op werk, collega's en de twee vrouwen in zijn leven: Annette, een model die zijn vrouw zou blijven (krachtige korte rol van Sylvie Testud) ondanks de vernederingen die ze moet ondergaan telkens Giacometti zijn echte liefde, de jonge prostituee Caroline (Clémence Poésy) bezoekt of ontvangt. Zijn broer Diego wordt sober vertolkt door Tony Shalhoub (Monk) die ook al in Big Night als broer optrad. Het Parijse atelierTen slotte vormt Giacometti's Parijse atelier/woonst misschien wel het belangrijkste personage met dank aan production designer James Merifield, die van de chaos aan borstels, schilderijen, plaaster en onafgewerkte kunstwerken een intrigerend oord maakte. Die studio en al haar bezoekers en inwoners samen laten u een tikkeltje mee mediteren over het mysterie van het genie Giacometti.Op 20 juni opent overigens in Parijs het Giacometti Instituut, dat volledig in het teken zal staan van de kunstenaar. Het voormalig atelier zal volledig heropgebouwd worden met originele meubels en schilderijen. In het atelier zullen twee van de drie bewaarde originele muren te zien zijn, samen met nog nooit getoonde sculpturen.Avant-premièresVoor deze filmrelease werkt filmdistributeur Cinemien samen met het Middelheimmuseum, dat een beeld van Giacometti in zijn collectie heeft. Op dinsdag 8 mei organiseren Cinemien en het Middelheimmuseum een avant-première van de film in UGC Antwerpen. Een dag eerder, op maandag 7 mei, vindt een avant-première plaats in Bozar in Brussel.Final Portrait draait vanaf woensdag 9 mei in de bioscoop.