Laten we beginnen met Paul Delvaux, dé blikvanger van deze editie. De Londense Stern Pissarro Gallery, voor de vijfde opeenvolgende keer present op Brafa, presenteert dit mooie werk dat in de jaren 1980 naar Azië verhuisde en nu opnieuw op de markt komt. Een buitenkans voor Belgische verzamelaars en/of musea om het terug naar ons land te halen. Le Balcon is een vintage Delvaux, een enigmatisch werk waarin een schier naakte vrouw geplaatst is in een dromerig landschap. Wie dit prachtwerk in de huiskamer wil hangen, moet wel diep in de geldbeugel tasten. De vraagprijs schommelt om en bij de 3 miljoen euro.

Jubileum antiquairs

Uitkijken is het ook naar de tentoonstelling die de jubilerende Koninklijke Kamer van Antiquairs en Kunsthandelaars samenstelt met objecten uit privécollecties die stuk voor stuk door leden van de Kamer werden verkocht. De tentoonstelling gaat gepaard met een conferentie en boekvoorstelling op zondag 27 januari om 16u.

Kunstliefhebbers kijken ook uit naar de Brafa Art Talks die dit jaar een zeer gevarieerde waaier onderwerpen aanbieden: van Bruegel tot Peggy Guggenheim, van Russische art deco tot de restauratie van schilderijen en de criteria die kunst verheffen tot kunst.

Art for All

Voor spektakel zorgt het kunstenaarsduo Gilbert & George die de kunstbeurs met hun aanwezigheid opvrolijken. Achterliggende gedachte van hun oeuvre: 'Art for all'. Vanaf 1967 verblijden ze de kunstwereld met films en 'living sculptures' waarin hun eigen lichaam centraal staat. In alles zien de kunstenaars een potentieel kunstobject. Geen enkel maatschappelijk thema, taboe of artistieke conventie ontsnapt aan hun artistieke ondervraging.

Op donderdag 24 januari treedt het duo in het auditorium van Tour & Taxis in gesprek met auteur Michael Bracewell: een niet te missen debat over hun 'leven in de kunst'. Op diverse locaties op de beurs stellen Gilbert & George tevens vijf recente monumentale werken tentoon.

65.000 bezoekers

We zouden het bijna vergeten: Brafa is in de eerste plaats een publieksbeurs waarop 133 belangrijke galeries en kunsthandelaars uit 16 landen hun beste stukken tentoonstellen. Onder de 16 nieuwkomers zijn er ook twee Belgische: Sofie Van de Velde uit Antwerpen en L'Ibis uit Brussel en Marrakesh. Vele stukken werden de voorbije maanden door de antiquairs en kunsthandelaars opgespaard om in primeur te worden getoond aan het Brafapubliek dat alweer in grote getale verwacht wordt. Vorig jaar werd met 65.000 bezoekers een nieuw publieksrecord gevestigd. Ook als niet-koper komt u op Brafa aan uw trekken: u kan er grasduinen in 5.000 jaar kunstgeschiedenis, glaasje champagne in de hand.

Brafa Art Fair, van 26 januari t/m 3 februari in Tour & Taxis, Brussel. Open van 11u tot 19u (donderdag 31 januari tot 22u). Vrijdag 25 januari van 12u tot 22u exclusive viewing. Info: www.brafa.bart

Laten we beginnen met Paul Delvaux, dé blikvanger van deze editie. De Londense Stern Pissarro Gallery, voor de vijfde opeenvolgende keer present op Brafa, presenteert dit mooie werk dat in de jaren 1980 naar Azië verhuisde en nu opnieuw op de markt komt. Een buitenkans voor Belgische verzamelaars en/of musea om het terug naar ons land te halen. Le Balcon is een vintage Delvaux, een enigmatisch werk waarin een schier naakte vrouw geplaatst is in een dromerig landschap. Wie dit prachtwerk in de huiskamer wil hangen, moet wel diep in de geldbeugel tasten. De vraagprijs schommelt om en bij de 3 miljoen euro.Jubileum antiquairsUitkijken is het ook naar de tentoonstelling die de jubilerende Koninklijke Kamer van Antiquairs en Kunsthandelaars samenstelt met objecten uit privécollecties die stuk voor stuk door leden van de Kamer werden verkocht. De tentoonstelling gaat gepaard met een conferentie en boekvoorstelling op zondag 27 januari om 16u. Kunstliefhebbers kijken ook uit naar de Brafa Art Talks die dit jaar een zeer gevarieerde waaier onderwerpen aanbieden: van Bruegel tot Peggy Guggenheim, van Russische art deco tot de restauratie van schilderijen en de criteria die kunst verheffen tot kunst. Art for AllVoor spektakel zorgt het kunstenaarsduo Gilbert & George die de kunstbeurs met hun aanwezigheid opvrolijken. Achterliggende gedachte van hun oeuvre: 'Art for all'. Vanaf 1967 verblijden ze de kunstwereld met films en 'living sculptures' waarin hun eigen lichaam centraal staat. In alles zien de kunstenaars een potentieel kunstobject. Geen enkel maatschappelijk thema, taboe of artistieke conventie ontsnapt aan hun artistieke ondervraging. Op donderdag 24 januari treedt het duo in het auditorium van Tour & Taxis in gesprek met auteur Michael Bracewell: een niet te missen debat over hun 'leven in de kunst'. Op diverse locaties op de beurs stellen Gilbert & George tevens vijf recente monumentale werken tentoon.65.000 bezoekersWe zouden het bijna vergeten: Brafa is in de eerste plaats een publieksbeurs waarop 133 belangrijke galeries en kunsthandelaars uit 16 landen hun beste stukken tentoonstellen. Onder de 16 nieuwkomers zijn er ook twee Belgische: Sofie Van de Velde uit Antwerpen en L'Ibis uit Brussel en Marrakesh. Vele stukken werden de voorbije maanden door de antiquairs en kunsthandelaars opgespaard om in primeur te worden getoond aan het Brafapubliek dat alweer in grote getale verwacht wordt. Vorig jaar werd met 65.000 bezoekers een nieuw publieksrecord gevestigd. Ook als niet-koper komt u op Brafa aan uw trekken: u kan er grasduinen in 5.000 jaar kunstgeschiedenis, glaasje champagne in de hand.Brafa Art Fair, van 26 januari t/m 3 februari in Tour & Taxis, Brussel. Open van 11u tot 19u (donderdag 31 januari tot 22u). Vrijdag 25 januari van 12u tot 22u exclusive viewing. Info: www.brafa.bart