De Botanique mag dan wel niet meer programmeren in het prachtige Koninklijk Circus, niet getreurd, voor enkele grotere namen vonden de organisatoren enkele andere prachtlocaties. Zo zal Catherine Ringer nu zaterdag de Henry Le Boeufzaal van Bozar in vuur en vlam zetten.

Catherine Ringer was de flamboyante frontvrouw van Les Rita Mitsouko. Herinner u Marcia Baïla. De diva zonder allures rondde moeiteloos de kaap van 60 en in het kader van Les Nuits presenteert ze haar nieuwe album Chroniques et Fantaisies. De gevarieerde stijl, emotionele teksten en ongebreidelde energie horen thuis op Les Nuits waar ze jaren geleden al met Les Rita Mitsouko een van de concerten van het jaar gaf.

Baloji en voodoo

Verrassend veel artiesten dit jaar die we eerder op Couleur Café zouden verwachten of zelfs al zagen. Maandag (30/04) krijgt u er zo drie. Muzikant, poëet en regisseur Baloji (roots in Lubumbashi) koos voor zijn derde soloalbum voor een mix van persoonlijke en politieke thema's op een bedje van Afrobeats. Op Les Nuits stelt Baloji de plaat voor met zijn Kaniama Show band, gespecialiseerd in sensuele voodoo trance.

Mis die avond ook Ayo niet. De Française (kind van een Roemeense moeder en een Nigeriaanse muzikant-vader), ontdekte de viool op haar 10de en de gitaar op haar 14de, en werd sindsdien almaar virtuozer op dat laatste instrument. Ze komt haar vijfde album (een nog persoonlijker mix van folk, reggae) voorstellen in de Botanique. Pik eerder die avond en met hetzelfde ticket de Frans-Libanese zanger, multi-instrumentalist en componist Bachar Mar-Khalifé mee. Ook op zijn derde album Ya Balad serveert hij onweerstaanbare electro-world-jazz.

Jazzy invloeden

Nog meer jazz en wereldse klanken met componist, vibrafoonspeler en percussionist Mulatu Astatke, uitvinder van de Ethiojazz. In 1959 stuurden zijn ouders hem naar Groot-Brittannië. In de plaats van af te studeren als ingenieur keerde de Ethiopische pionier terug met een hoofd vol westerse ritmes. In het nachtleven van Addis Abeba mixte hij die met de plaatselijke muziek tot Ethiojazz, ooit omschreven als een 'laidback, Oost-Afrikaans neefje van John Coltrane's jazz of James Brown's funk'. Vele decennia verblijdt hij inmiddels generaties met deze unieke sound.

Al even legendarisch zijn Orchestra Baobab. Opgericht in 1970, kruidt de groep Senegalese composities met Afro-Cubaanse, Portugees-Creoolse en Congolese ritmes. Vorig jaar lieten ze De Roma zinderen, ditmaal de Botanique. Tip voor de rest van het programma: laat u verrassen en geniet ook van de typische Brusselse sfeer tussen de concerten door, hopelijk op de trappen van de Kruidtuin bij het invallen van de nacht.

Les Nuits Botanique nog tot 6 mei in Botanique, Brussel. www.botanique.be - 02/218 37 32.

De Botanique mag dan wel niet meer programmeren in het prachtige Koninklijk Circus, niet getreurd, voor enkele grotere namen vonden de organisatoren enkele andere prachtlocaties. Zo zal Catherine Ringer nu zaterdag de Henry Le Boeufzaal van Bozar in vuur en vlam zetten. Catherine Ringer was de flamboyante frontvrouw van Les Rita Mitsouko. Herinner u Marcia Baïla. De diva zonder allures rondde moeiteloos de kaap van 60 en in het kader van Les Nuits presenteert ze haar nieuwe album Chroniques et Fantaisies. De gevarieerde stijl, emotionele teksten en ongebreidelde energie horen thuis op Les Nuits waar ze jaren geleden al met Les Rita Mitsouko een van de concerten van het jaar gaf.Baloji en voodooVerrassend veel artiesten dit jaar die we eerder op Couleur Café zouden verwachten of zelfs al zagen. Maandag (30/04) krijgt u er zo drie. Muzikant, poëet en regisseur Baloji (roots in Lubumbashi) koos voor zijn derde soloalbum voor een mix van persoonlijke en politieke thema's op een bedje van Afrobeats. Op Les Nuits stelt Baloji de plaat voor met zijn Kaniama Show band, gespecialiseerd in sensuele voodoo trance. Mis die avond ook Ayo niet. De Française (kind van een Roemeense moeder en een Nigeriaanse muzikant-vader), ontdekte de viool op haar 10de en de gitaar op haar 14de, en werd sindsdien almaar virtuozer op dat laatste instrument. Ze komt haar vijfde album (een nog persoonlijker mix van folk, reggae) voorstellen in de Botanique. Pik eerder die avond en met hetzelfde ticket de Frans-Libanese zanger, multi-instrumentalist en componist Bachar Mar-Khalifé mee. Ook op zijn derde album Ya Balad serveert hij onweerstaanbare electro-world-jazz.Jazzy invloedenNog meer jazz en wereldse klanken met componist, vibrafoonspeler en percussionist Mulatu Astatke, uitvinder van de Ethiojazz. In 1959 stuurden zijn ouders hem naar Groot-Brittannië. In de plaats van af te studeren als ingenieur keerde de Ethiopische pionier terug met een hoofd vol westerse ritmes. In het nachtleven van Addis Abeba mixte hij die met de plaatselijke muziek tot Ethiojazz, ooit omschreven als een 'laidback, Oost-Afrikaans neefje van John Coltrane's jazz of James Brown's funk'. Vele decennia verblijdt hij inmiddels generaties met deze unieke sound.Al even legendarisch zijn Orchestra Baobab. Opgericht in 1970, kruidt de groep Senegalese composities met Afro-Cubaanse, Portugees-Creoolse en Congolese ritmes. Vorig jaar lieten ze De Roma zinderen, ditmaal de Botanique. Tip voor de rest van het programma: laat u verrassen en geniet ook van de typische Brusselse sfeer tussen de concerten door, hopelijk op de trappen van de Kruidtuin bij het invallen van de nacht.Les Nuits Botanique nog tot 6 mei in Botanique, Brussel. www.botanique.be - 02/218 37 32.