De belangrijke rol die de muziek van Schubert mocht spelen in het gestalte geven aan en interpreteren van de tekst was gedurfd. De tonen die de zangstem produceert voegen zich bij de klanken die de pianist uit zijn instrument haalt: melodie, ritme en harmonie verrijken de poëzie zo op een fascinerende manier. Vooral Schuberts twee liedcycli, Die schöne Müllerin en Winterreise, waarin telkens meerdere liederen verbonden worden met een personage dat door een landschap trekt (een levenstocht), zijn meesterwerken.

Die Schöne Müllerin

Twee projecten van hedendaagse componisten die met deze cycli aan de slag gaan, staan de komende weken in de kijker. In Leuven is er het festival 20/21 dat op 18 oktober de originele versie van die schöne Müllerin presenteert met bas-bariton Thomas Bauer en Jos van Immerseel. Twee dagen later horen we het antwoord op deze cyclus van Daan Janssens die in zijn nieuwste compositie voor Thomas Bauer en het Spectra Ensemble, in dialoog gaat met Schubert. Hij volgt het traject van de tragische molenaar en creëert een nieuwe klankwereld rond de liedteksten. Ook de Portugese dichter Pessoa is daarbij zijn gids.

Winterreise

De Duitse componist Hans Zender componeerde in 1993 al een interpretatie van Winterreise voor tenor en klein orkest. Dit levert een suggestieve instrumentatie en hercompositie waarbij een klassiek instrumentarium aangevuld wordt met onder meer accordeon, sax of xylofoon. Ook enkele ingrepen in de zanglijnen, vooral wanneer de eenzaamheid en radeloosheid van het hoofdpersonage toeneemt, zorgen voor een expressieve verdieping. Toch blijft deze bewerking al bij al dicht bij het origineel van Schubert.

Er bestaat al een opname van de Zender-bewerking met Christoph Prégardien, en zopas verscheen een nieuwe opname met zijn zoon, de jonge tenor Julian Prégardien. Julian gooit momenteel hoge ogen als liedzanger en schittert ook in deze Winterreise met zijn veelzijdige zangkwaliteiten. Hij wordt uitstekend begeleid door de Deutsche Radio Philharmonie onder leiding van Robert Reimer. Dat resulteerde in een aangrijpende uitvoering die een betoverend winterzonnetje laat schijnen over deze klassieker.

Festival 20/21: Schöne Müllerin op 18 oktober om 20u30 met Thomas Bauer en Jos van Immerseel in Aula Maria Theresia College Leuven en op 20 oktober om 20u30 in dezelfde aula met Spectra Ensemble en Thomas Bauer - www.festival2021.be; Spectra is met hetzelfde programma op 7 december om 20u in de Bijloke Gent - www.bijloke.be.

Schubert/Zender: Winterreise - Prégardien is uit bij Alpha425.

De belangrijke rol die de muziek van Schubert mocht spelen in het gestalte geven aan en interpreteren van de tekst was gedurfd. De tonen die de zangstem produceert voegen zich bij de klanken die de pianist uit zijn instrument haalt: melodie, ritme en harmonie verrijken de poëzie zo op een fascinerende manier. Vooral Schuberts twee liedcycli, Die schöne Müllerin en Winterreise, waarin telkens meerdere liederen verbonden worden met een personage dat door een landschap trekt (een levenstocht), zijn meesterwerken. Die Schöne MüllerinTwee projecten van hedendaagse componisten die met deze cycli aan de slag gaan, staan de komende weken in de kijker. In Leuven is er het festival 20/21 dat op 18 oktober de originele versie van die schöne Müllerin presenteert met bas-bariton Thomas Bauer en Jos van Immerseel. Twee dagen later horen we het antwoord op deze cyclus van Daan Janssens die in zijn nieuwste compositie voor Thomas Bauer en het Spectra Ensemble, in dialoog gaat met Schubert. Hij volgt het traject van de tragische molenaar en creëert een nieuwe klankwereld rond de liedteksten. Ook de Portugese dichter Pessoa is daarbij zijn gids.WinterreiseDe Duitse componist Hans Zender componeerde in 1993 al een interpretatie van Winterreise voor tenor en klein orkest. Dit levert een suggestieve instrumentatie en hercompositie waarbij een klassiek instrumentarium aangevuld wordt met onder meer accordeon, sax of xylofoon. Ook enkele ingrepen in de zanglijnen, vooral wanneer de eenzaamheid en radeloosheid van het hoofdpersonage toeneemt, zorgen voor een expressieve verdieping. Toch blijft deze bewerking al bij al dicht bij het origineel van Schubert. Er bestaat al een opname van de Zender-bewerking met Christoph Prégardien, en zopas verscheen een nieuwe opname met zijn zoon, de jonge tenor Julian Prégardien. Julian gooit momenteel hoge ogen als liedzanger en schittert ook in deze Winterreise met zijn veelzijdige zangkwaliteiten. Hij wordt uitstekend begeleid door de Deutsche Radio Philharmonie onder leiding van Robert Reimer. Dat resulteerde in een aangrijpende uitvoering die een betoverend winterzonnetje laat schijnen over deze klassieker.Festival 20/21: Schöne Müllerin op 18 oktober om 20u30 met Thomas Bauer en Jos van Immerseel in Aula Maria Theresia College Leuven en op 20 oktober om 20u30 in dezelfde aula met Spectra Ensemble en Thomas Bauer - www.festival2021.be; Spectra is met hetzelfde programma op 7 december om 20u in de Bijloke Gent - www.bijloke.be.Schubert/Zender: Winterreise - Prégardien is uit bij Alpha425.