Erasmushuis viert Bosch 500

06/10/16 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Dit weekend herdenkt het Erasmushuis in Anderlecht de 500ste verjaardag van het overlijden van Jheronymus Bosch. Hoe komen ze erbij? In het museum hangt immers het drieluik 'De Aanbidding der Wijzen' dat toegeschreven wordt aan het atelier van Bosch of aan een van zijn leerlingen, met name Gielis vanden Bossche. En dat is een voldoende aanleiding om het hele weekend feest te vieren in een mooie omgeving.

Erasmushuis viert Bosch 500

De aanbidding der Wijzen, toegeschreven aan het atelier van Jhieronymus Bosch. © Erasmushuis

Aan het drieluik De Aanbidding der Wijzen is trouwens een spannend verhaal verbonden. Oorspronkelijk hing het in de Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk in Anderlecht, de waarschijnlijke opdrachtgever van het paneel. Maar daar werd het in 1973 op spectaculaire wijze gestolen. Dieven braken via een glasraam in en lieten zich van daaruit met een touw naar beneden glijden. De politie was de dieven echter te slim af. Met de medewerking van een bekende kunstliefhebber lokten ze de dieven in de val en konden het schilderij recupereren. De kerkfabriek aan wie het werk toebehoort, besloot na dat voorval De Aanbidding voortaan veilig onder te brengen in het Erasmushuis.

Van boerendans tot vuurspuwen

En dat Erasmushuis zal zaterdag 8 en zondag 9 oktober op stelten staan. Twee dagen lang staan er tal van activiteiten op het programma in de diverse zalen van het museum, op de koer en in de tuin. Dat gaat van muziek tot boerendans, van een workshop smederij tot het vertellen van verhalen, van een lampionnenbal tot vuurspuwen. Kinderen kunnen zich meten met Bosch en hun fantasie de vrije loop geven tijdens een schildersatelier. Er is een oude ambachtenmarkt én er zijn historische hapjes en drankjes voorhanden.

Meer cultuur leest u in uw wekelijkse Artsenkrant.

Info

Jheronimus Bosch, 500 jaar aan het Erasmushuis. Zaterdag 8 oktober van 12u tot 22u, zondag 9 oktober van 10u tot 18u. Museum van het Erasmushuis, Kapittelstraat 31, Brussel. Programma: www.erasmushouse.museum.