Een heleboel studenten geneeskunde maken van hun stage en studies aan partneruniversiteiten buiten Europa gebruik om te proeven van andere werelddelen. Zo'n intercontinentale ervaring is indringend, maar ook heel verrijkend.

Kigali, Rwanda: hippe stad tussen de heuvels

Het eerste wat opvalt op de luchthaven van Kigali: plastic zakken worden zonder pardon in beslag genomen. Rwanda is zodoende een van de weinige Afrikaanse landen waar plastic afval een schaars goed is. Tegelijkertijd, het land kan goed en veilig bereisd worden, en dat vertaalt zich in groeiende toeristenstromen. Jammer echter dat een van de hoogtepunten van een Rwandareis, het bezoek aan de gorilla's, immens duur is. Voor wie ze absoluut wil zien: Oeganda en het Virungapark in Oost-Congo bieden een minder prijzig alternatief.

Maar u kwam hier uiteraard met studiedoeleinden, en dan is de hoofdstad van het land 'des milles collines' een verrassend moderne en (nogmaals) propere stad. De lokale kunstscène en trendy horecazaken onderstrepen hoezeer Kigali anno 2018 een hippe stad is geworden waar ook expats graag neerstrijken. Het recente verleden kan je echter niet wegdenken: de memorialen ter nagedachtenis van de genocide of Camp Kigali, waar de Belgische para's zijn vermoord, zorgen voor beklijvende momenten.

Paramaribo, Suriname: Nederlands in de tropen

Dat er in Suriname überhaupt Nederlands wordt gesproken, vindt zijn oorsprong in de 17de eeuw en de oorlogen tussen de Verenigde Provinciën en Engeland. Het conflict werd beslecht door Nieuw Amsterdam, het latere New York, aan de Engelsen te laten. Suriname werd Nederlands - tot de kolonie onafhankelijk werd in 1975. Opvallend: 90% van 's lands oppervlakte is bedekt met tropisch (Amazone)oerwoud. Deze fascinerende omgeving met allerlei exotische flora en fauna verken je best niet op eigen houtje!

Kleurrijke parades in Paramaribo vormen een aangename verpozing tussen twee examens in.,  Belga Image
Kleurrijke parades in Paramaribo vormen een aangename verpozing tussen twee examens in. © Belga Image

En dan is er natuurlijk de hoofdstad Paramaribo, het epicentrum van het land, waar meer dan de helft van de 550.000 Surinamers leven en ook de beste medische faciliteiten aanwezig zijn. Leven, wonen en studeren in deze stad betekent een onderdompeling in een samenleving waar diverse godsdiensten, culturen en culinaire tradities hand in hand gaan, gastvrijheid de norm is en het levensmotto 'no span' (maak je niet druk) regeert. Maar hier kan je evenzeer werken aan je salsatechniek in een van de lokale danstenten of discotheken...

Maputo, Mozambique: koloniale stad met karakter

Studentinnen van de Eduardo Mondiane University in Maputo wagen zich aan een traditionele dans.,  Belga Image
Studentinnen van de Eduardo Mondiane University in Maputo wagen zich aan een traditionele dans. © Belga Image

Mozambique worstelt nog steeds met de gevolgen van de burgeroorlog die het land tot 1992 heeft verdeeld. Maar avontuurlijk ingestelde geesten kunnen hier nog een van Afrika's onontgonnen toeristische pareltjes ontdekken, inclusief bountystranden en koloniaal erfgoed in de hoofdstad Maputo. Toen de stad nog Lourenço Marques heette, gold het als 'het Beiroet van Afrika' waar spionnen, artiesten en andere beroemdheden mekaar troffen in artdecogebouwen en prestigieuze tophotels. Die laatste ontvangen opnieuw gasten, weekendtoeristen uit Zuid-Afrika onder meer.

Maputo geldt als een geheimtip voor wie graag flaneert langs de lokale marktjes, rondhangt in een van de jazzclubs of de artistieke scène verkent. De idyllische eilanden en stranden zoals Inhaca en de Bazaruto archipel (inclusief koraalriffen en palmstranden) gelden als de mooiste van Oost-Afrika. Het blijft echter een ontwikkelingsland, weliswaar met veel potentieel, maar het blijft erg afhankelijk van buitenlandse hulp om basisbehoeften en -zorg voor de eigen bevolking op te zetten. Weet echter dat Mozambi kanen, zeker als je een mondje Portugees spreekt, je warm zullen onthalen.

Cuenca, Ecuador: bakermat van de panamahoed

Haar bijnaam Atenas del Ecuador, het lokale Athene, dankt Santa Ana de los Ríos de Cuenca, zoals de stad volmondig heet, aan de rijke architectuur en het dito cultuurleven. Het oude koloniale centrum, gebouwd op de ruïnes van een oude Inka-stad en 400 jaar lang nagenoeg onaangeroerd, is Unesco-werelderfgoed (net als haar naamgenoot in de Spaanse regio Castilië trouwens). De lokale universiteit geldt als een van de top-vijfonderwijsinstellingen van het land.

De panamahoed behoort tot het Unesco werelderfgoed en zette Cuenca op de kaart.,  Belga Image
De panamahoed behoort tot het Unesco werelderfgoed en zette Cuenca op de kaart. © Belga Image

Bijzonder leuk is dat Cuenca, de derde grootste stad van Ecuador na Quito en Guayaqil, aanvoelt als een stad op mensenmaat. Jodoco, gerund door een Ecuadoraans-Belgisch koppel, is een geheimtip: ze serveren ook zelfgebrouwen bier. En wees niet verbaasd als je stoot op panamahoeden. Die worden immers niet vervaardigd in het Centraal-Amerikaanse land met die naam, maar werden wel gedragen door gastarbeiders uit Ecuador bij de aanleg van het Panamakanaal. De weeftechnieken met toquillariet zijn ook als werelderfgoed erkend, dus weet je meteen welk souvenir je moet meebrengen.

Aan excursiemogelijkheden is er geen gebrek: uitstappen richting Andes en Amazone kan je van hieruit organiseren, in het natuurreservaat van Cajas kan je mooie wandelingen maken en in Quito verneem je meer over de rol van de Vlaamse monnik Joos De Rijcke. Waarom zou je zelfs niet de Galapagos-archipel verkennen?

Stellenbosch, Zuid-Afrika: Afrikaans in de Kaap

Ook in Zuid-Afrika betogen studenten op straat, zoals hier aan de Stellenbosch University tegen xenofobie.,  Belga Image
Ook in Zuid-Afrika betogen studenten op straat, zoals hier aan de Stellenbosch University tegen xenofobie. © Belga Image

De kleinste van onze vijf buitenland-locaties herbergt een van de grootste universiteiten die Afrikaans als voertaal hanteert. Stellenbosch oogt klein en fijn, maar de pioniersgeest van de blanke Afrikaners die het hinterland van Kaapstad in de 17de eeuw kwamen koloniseren, is niet helemaal weggeëbd - al wonen er intussen meer zwarten en kleurlingen dan blanken, en valt de opmars van het Engels in de leslokalen moeilijk te stuiten. Niet alle campussen bevinden zich in Stellenbosch zelf. Zo huist de 'Fakulteit Gesondheids-wetenskappe' op de Tygerberg in Kaapstad.

De mooie omgeving faciliteert niet enkel wetenschappelijk onderzoek, ook het goede leven gedijt hier volop. De Kaapregio rond Stellenbosch en Franschhoek herbergt heel wat van Zuid-Afrika's topwijnmakers annex - hotellerie. Het is een streek waar gourmands tal van ontdekkingen kunnen doen. Dat geldt ook voor Kaapstad en het schiereiland richting Kaap de Goede Hoop en bij uitbreiding voor de hele regenboognatie. Voor studenten en backpackers bestaan er interessante formules om Zuid-Afrika op een budgetvriendelijke manier te doorkruisen.

Nuttige websites

Rwanda: www.visitrwanda.com

Suriname: www.surinametourism.sr, www.lonelyplanet.com/the-guianas/suriname

Mozambique www.visitmozambique.net, www.facebook.com/groups/whatsupmaputo

Cuenca, Ecuador: www.cuencaecuador.com.ec

Zuid-Afrika: www.stellenbosch.travel, www.bazbus.com

Erasmus buiten Europa?

Strikt genomen wordt de benaming 'Erasmusprogramma' enkel gebruikt voor uitwisselingsprogramma's in Europa. Studenten die kiezen voor een bestemming buiten Europa, al dan niet met een beurs, gebruiken naar analogie ook veelvuldig het gezegde 'we gaan op Erasmus'.

Ondanks de taalkundige imperfectie, mea culpa, sluiten wij ons hier bij aan.

Een heleboel studenten geneeskunde maken van hun stage en studies aan partneruniversiteiten buiten Europa gebruik om te proeven van andere werelddelen. Zo'n intercontinentale ervaring is indringend, maar ook heel verrijkend.Het eerste wat opvalt op de luchthaven van Kigali: plastic zakken worden zonder pardon in beslag genomen. Rwanda is zodoende een van de weinige Afrikaanse landen waar plastic afval een schaars goed is. Tegelijkertijd, het land kan goed en veilig bereisd worden, en dat vertaalt zich in groeiende toeristenstromen. Jammer echter dat een van de hoogtepunten van een Rwandareis, het bezoek aan de gorilla's, immens duur is. Voor wie ze absoluut wil zien: Oeganda en het Virungapark in Oost-Congo bieden een minder prijzig alternatief.Maar u kwam hier uiteraard met studiedoeleinden, en dan is de hoofdstad van het land 'des milles collines' een verrassend moderne en (nogmaals) propere stad. De lokale kunstscène en trendy horecazaken onderstrepen hoezeer Kigali anno 2018 een hippe stad is geworden waar ook expats graag neerstrijken. Het recente verleden kan je echter niet wegdenken: de memorialen ter nagedachtenis van de genocide of Camp Kigali, waar de Belgische para's zijn vermoord, zorgen voor beklijvende momenten.Dat er in Suriname überhaupt Nederlands wordt gesproken, vindt zijn oorsprong in de 17de eeuw en de oorlogen tussen de Verenigde Provinciën en Engeland. Het conflict werd beslecht door Nieuw Amsterdam, het latere New York, aan de Engelsen te laten. Suriname werd Nederlands - tot de kolonie onafhankelijk werd in 1975. Opvallend: 90% van 's lands oppervlakte is bedekt met tropisch (Amazone)oerwoud. Deze fascinerende omgeving met allerlei exotische flora en fauna verken je best niet op eigen houtje!En dan is er natuurlijk de hoofdstad Paramaribo, het epicentrum van het land, waar meer dan de helft van de 550.000 Surinamers leven en ook de beste medische faciliteiten aanwezig zijn. Leven, wonen en studeren in deze stad betekent een onderdompeling in een samenleving waar diverse godsdiensten, culturen en culinaire tradities hand in hand gaan, gastvrijheid de norm is en het levensmotto 'no span' (maak je niet druk) regeert. Maar hier kan je evenzeer werken aan je salsatechniek in een van de lokale danstenten of discotheken...Mozambique worstelt nog steeds met de gevolgen van de burgeroorlog die het land tot 1992 heeft verdeeld. Maar avontuurlijk ingestelde geesten kunnen hier nog een van Afrika's onontgonnen toeristische pareltjes ontdekken, inclusief bountystranden en koloniaal erfgoed in de hoofdstad Maputo. Toen de stad nog Lourenço Marques heette, gold het als 'het Beiroet van Afrika' waar spionnen, artiesten en andere beroemdheden mekaar troffen in artdecogebouwen en prestigieuze tophotels. Die laatste ontvangen opnieuw gasten, weekendtoeristen uit Zuid-Afrika onder meer.Maputo geldt als een geheimtip voor wie graag flaneert langs de lokale marktjes, rondhangt in een van de jazzclubs of de artistieke scène verkent. De idyllische eilanden en stranden zoals Inhaca en de Bazaruto archipel (inclusief koraalriffen en palmstranden) gelden als de mooiste van Oost-Afrika. Het blijft echter een ontwikkelingsland, weliswaar met veel potentieel, maar het blijft erg afhankelijk van buitenlandse hulp om basisbehoeften en -zorg voor de eigen bevolking op te zetten. Weet echter dat Mozambi kanen, zeker als je een mondje Portugees spreekt, je warm zullen onthalen.Haar bijnaam Atenas del Ecuador, het lokale Athene, dankt Santa Ana de los Ríos de Cuenca, zoals de stad volmondig heet, aan de rijke architectuur en het dito cultuurleven. Het oude koloniale centrum, gebouwd op de ruïnes van een oude Inka-stad en 400 jaar lang nagenoeg onaangeroerd, is Unesco-werelderfgoed (net als haar naamgenoot in de Spaanse regio Castilië trouwens). De lokale universiteit geldt als een van de top-vijfonderwijsinstellingen van het land.Bijzonder leuk is dat Cuenca, de derde grootste stad van Ecuador na Quito en Guayaqil, aanvoelt als een stad op mensenmaat. Jodoco, gerund door een Ecuadoraans-Belgisch koppel, is een geheimtip: ze serveren ook zelfgebrouwen bier. En wees niet verbaasd als je stoot op panamahoeden. Die worden immers niet vervaardigd in het Centraal-Amerikaanse land met die naam, maar werden wel gedragen door gastarbeiders uit Ecuador bij de aanleg van het Panamakanaal. De weeftechnieken met toquillariet zijn ook als werelderfgoed erkend, dus weet je meteen welk souvenir je moet meebrengen.Aan excursiemogelijkheden is er geen gebrek: uitstappen richting Andes en Amazone kan je van hieruit organiseren, in het natuurreservaat van Cajas kan je mooie wandelingen maken en in Quito verneem je meer over de rol van de Vlaamse monnik Joos De Rijcke. Waarom zou je zelfs niet de Galapagos-archipel verkennen?De kleinste van onze vijf buitenland-locaties herbergt een van de grootste universiteiten die Afrikaans als voertaal hanteert. Stellenbosch oogt klein en fijn, maar de pioniersgeest van de blanke Afrikaners die het hinterland van Kaapstad in de 17de eeuw kwamen koloniseren, is niet helemaal weggeëbd - al wonen er intussen meer zwarten en kleurlingen dan blanken, en valt de opmars van het Engels in de leslokalen moeilijk te stuiten. Niet alle campussen bevinden zich in Stellenbosch zelf. Zo huist de 'Fakulteit Gesondheids-wetenskappe' op de Tygerberg in Kaapstad.De mooie omgeving faciliteert niet enkel wetenschappelijk onderzoek, ook het goede leven gedijt hier volop. De Kaapregio rond Stellenbosch en Franschhoek herbergt heel wat van Zuid-Afrika's topwijnmakers annex - hotellerie. Het is een streek waar gourmands tal van ontdekkingen kunnen doen. Dat geldt ook voor Kaapstad en het schiereiland richting Kaap de Goede Hoop en bij uitbreiding voor de hele regenboognatie. Voor studenten en backpackers bestaan er interessante formules om Zuid-Afrika op een budgetvriendelijke manier te doorkruisen.