De IJslandse Björk is inmiddels al vier decennia muzikaal actief en evolueerde van avant-gardemuzikant (eerst met haar band The Sugarcubes en daarna solo) naar een impressionante multimedia-artiest. Op haar eerste soloplaat stonden al de hits Human Behavior en Violently Happy. Haar carrière blijft ze menselijk gedrag en emoties analyseren en brengt ze haar werk naar steeds hogere hoogtes zowel spiritueel, visueel als artistiek.

Het gevoel van verlies

Balcony Seats in zorgresidentie

Zorgresidentie Ter Rive biedt een uniek uitzicht op het Sint-Pietersplein. Het contrast tussen de lege bezoekersstoelen in de residentenkamers (maar liefst 60% van de ouderen voelt zich eenzaam) en de massa concertgangers bij Leonard Cohen, Prince ontging Gent Jazz Festival, de organisator achter het Björkconcert, niet. Gent Jazz Festival slaat de handen in elkaar met het Gentse creatief collectief Hummingbird om deze vereenzaming tegen te gaan. Op bjork.gent staan tien Balcony Seats te koop. De opbrengst gaat integraal naar vzw Enchanté, een Gentse netwerk van hartelijke handelaren die samen met lokale hotels beschikbare kamers wil inzetten om daklozen te laten herstellen die ziek zijn of net uit een ziekenhuis zijn ontslagen. Alle info op bjork.gent.

Voor haar break-up album Vulnicura gebruikte ze voornamelijk strijkers en elektronica om het gevoel van verlies te veruitwendigen. Vanuit de isolatie die op de breuk volgde, creëerde ze vorig jaar het magistrale Utopia waarop ze fluit- en vogelgeluiden een prominente plaats geeft. Ze passen perfect in deze heel persoonlijke plaat vol liefdesliederen en songs rond wederopbouw en (op)vullende liefde.

Luister maar eens naar het tien minuten durende Body Memory waarin ze "How to capture all this love?" zingt. Indrukwekkend hoe ze voor dit album de fluit als nieuwe bondgenoot vond, nadat eerder bijvoorbeeld de celesta haar magistrale plaat Vespertine overheerste. Op Medúlla mocht de menselijke stem hoogtij vieren. Utopia doet bijwijlen denken aan de geniale seriële composities waarin de klassieke componist Olivier Messiaen vogelgeluiden nabootste.

Op 11 juli mag u even de versterkte burcht van Björk binnen. "If you feel this world is not heading the right way, you have to be DIY and make a little fortress",verklaarde ze bij de release van Utopia. De beelden die u her en der van haar liveshow misschien zag op sociale media, beloven het allerbeste. Na Prince en Leonard Cohen ontvangt het Gentse Sint-Pietersplein opnieuw een van de allergrootsten.

Björk op 11 juli (deuren om 17u, twee voorprogramma's en om 21u30 Björk zelf) op het Sint-Pietersplein in Gent. Alle info op bjork.gent.

De IJslandse Björk is inmiddels al vier decennia muzikaal actief en evolueerde van avant-gardemuzikant (eerst met haar band The Sugarcubes en daarna solo) naar een impressionante multimedia-artiest. Op haar eerste soloplaat stonden al de hits Human Behavior en Violently Happy. Haar carrière blijft ze menselijk gedrag en emoties analyseren en brengt ze haar werk naar steeds hogere hoogtes zowel spiritueel, visueel als artistiek. Het gevoel van verliesVoor haar break-up album Vulnicura gebruikte ze voornamelijk strijkers en elektronica om het gevoel van verlies te veruitwendigen. Vanuit de isolatie die op de breuk volgde, creëerde ze vorig jaar het magistrale Utopia waarop ze fluit- en vogelgeluiden een prominente plaats geeft. Ze passen perfect in deze heel persoonlijke plaat vol liefdesliederen en songs rond wederopbouw en (op)vullende liefde. Luister maar eens naar het tien minuten durende Body Memory waarin ze "How to capture all this love?" zingt. Indrukwekkend hoe ze voor dit album de fluit als nieuwe bondgenoot vond, nadat eerder bijvoorbeeld de celesta haar magistrale plaat Vespertine overheerste. Op Medúlla mocht de menselijke stem hoogtij vieren. Utopia doet bijwijlen denken aan de geniale seriële composities waarin de klassieke componist Olivier Messiaen vogelgeluiden nabootste.Op 11 juli mag u even de versterkte burcht van Björk binnen. "If you feel this world is not heading the right way, you have to be DIY and make a little fortress",verklaarde ze bij de release van Utopia. De beelden die u her en der van haar liveshow misschien zag op sociale media, beloven het allerbeste. Na Prince en Leonard Cohen ontvangt het Gentse Sint-Pietersplein opnieuw een van de allergrootsten.Björk op 11 juli (deuren om 17u, twee voorprogramma's en om 21u30 Björk zelf) op het Sint-Pietersplein in Gent. Alle info op bjork.gent.