Leuven Jazz ontstond in 2013 vanuit het Leuvense stadsfestival Kulturama. De organisatie wordt gedragen door het cultuurcentrum 30CC en muziekcentrum Het Depot, in samenwerking met een flink aantal lokale partners.

Live muziek vormt uiteraard de hoofdmoot van het festival, maar er zijn ook uitstapjes naar film, theater en beeldende kunst. Eigen aan Leuven Jazz is dat het festival werkelijk overal in de stad neerstrijkt, tot in huiskamers en woonzorgcentra toe.

Elvis jones

De zesde editie van het festival plaatst de 'drums' centraal. De ietwat gezochte aanleiding daartoe is de 50ste verjaardag van het verschijnen van The Ultimate, een album van de legendarische drummer Elvin Jones. Klap op de vuurpijl in dit verband is een Triple Bill in de Leuvense schouwburg met achtereenvolgens: een gelegenheidstrio van jonge slagwerkers bestaande uit Antoine Pierre, Lander Gyselinck en Mark Schilders; het kwartet van de Amerikaan Nasheet Waits; en een XLversie van de Britse band Sons of Kemet met liefst vier drummers. Andere slagwerkers op het programma zijn onder anderen Mark Guiliana (bekend van zijn samenwerking met David Bowie), Eric Thielemans, Yves Peeters en Han Bennink.

Zara McFarlane, Deneka Peniston
Zara McFarlane © Deneka Peniston

Zangeressen

Naast de aanwezigheid van deze drummers, valt ook die van een aantal zangeressen op. Het optreden van Melanie De Biasio in Het Depot is al een tijdje uitverkocht, maar ook Kim Versteynen en de Britse Zara McFarlane maken hun opwachting.

Voor een crossover met theater zorgt Boom-Boom van acteur/verteller Dimitri Leue, het Brussels Jazz Orchestra en een strijkkwintet van het Antwerp Symphony Orchestra. Gitarist Philip Catherine viert zijn 75ste verjaardag in een gelegenheidsproject met de bigband van LUCA School of Arts.

Leuven Jazz 2018 vindt plaats van vrijdag 16 tot en met zondag 25 maart op diverse locaties in Leuven. Info en tickets op www.leuvenjazz.be.

Leuven Jazz ontstond in 2013 vanuit het Leuvense stadsfestival Kulturama. De organisatie wordt gedragen door het cultuurcentrum 30CC en muziekcentrum Het Depot, in samenwerking met een flink aantal lokale partners.Live muziek vormt uiteraard de hoofdmoot van het festival, maar er zijn ook uitstapjes naar film, theater en beeldende kunst. Eigen aan Leuven Jazz is dat het festival werkelijk overal in de stad neerstrijkt, tot in huiskamers en woonzorgcentra toe.De zesde editie van het festival plaatst de 'drums' centraal. De ietwat gezochte aanleiding daartoe is de 50ste verjaardag van het verschijnen van The Ultimate, een album van de legendarische drummer Elvin Jones. Klap op de vuurpijl in dit verband is een Triple Bill in de Leuvense schouwburg met achtereenvolgens: een gelegenheidstrio van jonge slagwerkers bestaande uit Antoine Pierre, Lander Gyselinck en Mark Schilders; het kwartet van de Amerikaan Nasheet Waits; en een XLversie van de Britse band Sons of Kemet met liefst vier drummers. Andere slagwerkers op het programma zijn onder anderen Mark Guiliana (bekend van zijn samenwerking met David Bowie), Eric Thielemans, Yves Peeters en Han Bennink.Naast de aanwezigheid van deze drummers, valt ook die van een aantal zangeressen op. Het optreden van Melanie De Biasio in Het Depot is al een tijdje uitverkocht, maar ook Kim Versteynen en de Britse Zara McFarlane maken hun opwachting.Voor een crossover met theater zorgt Boom-Boom van acteur/verteller Dimitri Leue, het Brussels Jazz Orchestra en een strijkkwintet van het Antwerp Symphony Orchestra. Gitarist Philip Catherine viert zijn 75ste verjaardag in een gelegenheidsproject met de bigband van LUCA School of Arts.