Is wetenschap bestemd voor wetenschappers, of toch niet? De tentoonstelling Doe-het-zelf-wetenschap brengt het opmerkelijke verhaal van zeven doe-het-zelf-wetenschappers, mensen die zelf op zoek gegaan zijn naar oplossingen voor problemen waar professionele wetenschappers nog geen oplossing voor gevonden hebben.

De tentoonstelling zet bezoekers vanaf 12 jaar aan om zelf te gaan experimenteren. Niet met lijmpistool of hamer, maar met wetenschap. De tentoonstelling toont zeven verhalen over mensen die zelf op zoek gegaan zijn naar oplossingen voor problemen waar professionele wetenschappers nog geen oplossing voor gevonden hebben. Ze stellen op die manier wetenschappelijk onderzoek open voor iederéén, weg van de professionele laboratoria.

Medische cases

Met drie cases vormt geneeskunde de hoofdbrok van de tentoonstelling. Een eerste thema is gelinkt aan de ziekte van Parkinson. Sara krijgt te horen dat lijdt aan parkinson en ze besluit haar ziekte niet zonder slag of stoot te ondergaan. Ze volgt zelf haar symptomen op en leert hoe daar mee om te gaan. Tim heeft dan weer type 1 diabetes. Hij ontwikkelt zijn eigen medische toestellen en apps. Dat is niet alleen goedkoper, hij hoopt er ook de gezondheidszorg mee te verbeteren. Pedro en Helena richtten in hun experiment 2014 Patient Innovation op, een organisatie om zelfbedachte medische oplossingen wereldwijd te delen. In zijn doe-het-zelf-labo zoekt Pieter ontwikkelt een doe-het-zelf-lab en gaat op zoek naar oplossing voor een van de grootste medische uitdagingen van vandaag: de resistentie tegen antibiotica.

Andere thema's die op de tentoonstelling aan bod komen zijn het meten van luchtvervuiling, het bouwen van een minilab voor biologisch onderzoek, het voorspellen van muggenepidemieën. De boodschap van de tentoonstelling is klaar en duidelijk: vermits wetenschap niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken is, is het compleet logisch om hier actief mee bezig te zijn.

"Meer en meer zien we niet-wetenschappers opduiken die gaan doe-het-zelven! Deze doe-het-zelf-pioniers van de wetenschap gebruiken goedkope sensoren, smartphones en apps en delen info met online communities. Ze weerleggen ons idee over wat een wetenschapper is en hoe wetenschap er in de toekomst zal uitzien. Via deze tentoonstelling worden zij op een voetstuk gezet.", zegt Stephane Berghmans, algemeen directeur van Technopolis.

De tentoonstelling Doe-het-zelf-wetenschap loopt in Technopolis van 1 juli tot en met 31 augustus, dagelijks van 9u30 tot 17u.

Is wetenschap bestemd voor wetenschappers, of toch niet? De tentoonstelling Doe-het-zelf-wetenschap brengt het opmerkelijke verhaal van zeven doe-het-zelf-wetenschappers, mensen die zelf op zoek gegaan zijn naar oplossingen voor problemen waar professionele wetenschappers nog geen oplossing voor gevonden hebben. De tentoonstelling zet bezoekers vanaf 12 jaar aan om zelf te gaan experimenteren. Niet met lijmpistool of hamer, maar met wetenschap. De tentoonstelling toont zeven verhalen over mensen die zelf op zoek gegaan zijn naar oplossingen voor problemen waar professionele wetenschappers nog geen oplossing voor gevonden hebben. Ze stellen op die manier wetenschappelijk onderzoek open voor iederéén, weg van de professionele laboratoria. Medische casesMet drie cases vormt geneeskunde de hoofdbrok van de tentoonstelling. Een eerste thema is gelinkt aan de ziekte van Parkinson. Sara krijgt te horen dat lijdt aan parkinson en ze besluit haar ziekte niet zonder slag of stoot te ondergaan. Ze volgt zelf haar symptomen op en leert hoe daar mee om te gaan. Tim heeft dan weer type 1 diabetes. Hij ontwikkelt zijn eigen medische toestellen en apps. Dat is niet alleen goedkoper, hij hoopt er ook de gezondheidszorg mee te verbeteren. Pedro en Helena richtten in hun experiment 2014 Patient Innovation op, een organisatie om zelfbedachte medische oplossingen wereldwijd te delen. In zijn doe-het-zelf-labo zoekt Pieter ontwikkelt een doe-het-zelf-lab en gaat op zoek naar oplossing voor een van de grootste medische uitdagingen van vandaag: de resistentie tegen antibiotica.Andere thema's die op de tentoonstelling aan bod komen zijn het meten van luchtvervuiling, het bouwen van een minilab voor biologisch onderzoek, het voorspellen van muggenepidemieën. De boodschap van de tentoonstelling is klaar en duidelijk: vermits wetenschap niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken is, is het compleet logisch om hier actief mee bezig te zijn. "Meer en meer zien we niet-wetenschappers opduiken die gaan doe-het-zelven! Deze doe-het-zelf-pioniers van de wetenschap gebruiken goedkope sensoren, smartphones en apps en delen info met online communities. Ze weerleggen ons idee over wat een wetenschapper is en hoe wetenschap er in de toekomst zal uitzien. Via deze tentoonstelling worden zij op een voetstuk gezet.", zegt Stephane Berghmans, algemeen directeur van Technopolis.De tentoonstelling Doe-het-zelf-wetenschap loopt in Technopolis van 1 juli tot en met 31 augustus, dagelijks van 9u30 tot 17u.