Een opmerkelijke speler is ondertussen deCHORALE dat de komende weken Bachs Johannes Passion brengt. Het Antwerpse koor ontstond in 1916 op initiatief van componist en dirigent Lodewijk De Vocht. Toen hij 50 jaar geleden stopte als dirigent besliste een aantal leden om het waardevolle initiatief niet zomaar op te geven. Onder leiding van Frits Celis, en daarna Frans Dubois, bleef het koor bijzonder actief.

Amateurzangers

Sinds 2002 heeft dirigent Paul Dinneweth de dirigeerstok overgenomen. Hij beschikt vandaag over meer dan 120 amateurzangers die via de inbreng van stemcoaches en repetitoren vertrouwd zijn met koorscholing, stemscreening en stemvorming.

De zeer degelijke koorkwaliteit die dat opleverde bleef niet onopgemerkt bij een ruim publiek. In het najaar van 2016 was deCHORALE te horen bij de officiële opening van het nieuwe havenhuis van Zaha Hadid in Antwerpen en bij de opening van het vernieuwde Plantin-Moretus Museum.

Begin 2017 bracht het koor in Vorst Nationaal vijf maal de Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven in samenwerking met het ballet Béjart. Enkele maanden geleden werd het Requiem van Verdi tweemaal uitgevoerd in deSingel te Antwerpen.

Retorisch meesterschap

Na de Matthäus Passion twee jaar geleden, staat ditmaal Bachs Johannes Passion op het programma. Solisten zijn onder meer tenor Thomas Blondelle, Liesbeth Devos en Matthew Zadow. Koor en orkest zullen tijdens de uitvoeringen opgesteld staan als een tribunaal waarin de solisten acteren als aanklager, getuigen en beklaagde tijdens een gemanipuleerd proces. Zo wordt in deze versie barokke redenaarskunst aangevuld met het onovertroffen retorisch meesterschap van Johann Sebastian Bach.

deCHORALE - Johannes Passion. Op 25 maart om 15u in deSingel, Antwerpen, op 26 maart om 20u in de Sint-Carolus Borromeuskerk, Antwerpen, op 31 maart om 20u in het Concertgebouw, Brugge. Info en tickets: www.dechorale.be

Een opmerkelijke speler is ondertussen deCHORALE dat de komende weken Bachs Johannes Passion brengt. Het Antwerpse koor ontstond in 1916 op initiatief van componist en dirigent Lodewijk De Vocht. Toen hij 50 jaar geleden stopte als dirigent besliste een aantal leden om het waardevolle initiatief niet zomaar op te geven. Onder leiding van Frits Celis, en daarna Frans Dubois, bleef het koor bijzonder actief.Sinds 2002 heeft dirigent Paul Dinneweth de dirigeerstok overgenomen. Hij beschikt vandaag over meer dan 120 amateurzangers die via de inbreng van stemcoaches en repetitoren vertrouwd zijn met koorscholing, stemscreening en stemvorming.De zeer degelijke koorkwaliteit die dat opleverde bleef niet onopgemerkt bij een ruim publiek. In het najaar van 2016 was deCHORALE te horen bij de officiële opening van het nieuwe havenhuis van Zaha Hadid in Antwerpen en bij de opening van het vernieuwde Plantin-Moretus Museum.Begin 2017 bracht het koor in Vorst Nationaal vijf maal de Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven in samenwerking met het ballet Béjart. Enkele maanden geleden werd het Requiem van Verdi tweemaal uitgevoerd in deSingel te Antwerpen.Na de Matthäus Passion twee jaar geleden, staat ditmaal Bachs Johannes Passion op het programma. Solisten zijn onder meer tenor Thomas Blondelle, Liesbeth Devos en Matthew Zadow. Koor en orkest zullen tijdens de uitvoeringen opgesteld staan als een tribunaal waarin de solisten acteren als aanklager, getuigen en beklaagde tijdens een gemanipuleerd proces. Zo wordt in deze versie barokke redenaarskunst aangevuld met het onovertroffen retorisch meesterschap van Johann Sebastian Bach.