Het peilen naar de menselijke instincten, van de meest deugdzame tot de meest gemene, heeft kunstenaars door de eeuwen heen sterk geïnspireerd. De tentoonstelling In Beeld in het Musée provincial des Arts anciens du Namurois toont hoe kunstenaars doorheen de middeleeuwen, grosso modo van de 9de eeuw tot de 16de eeuw, stil stonden bij de eeuwige vraag van Goed en Kwaad. De kunstwerken dienden om de 'overwinning' van de Deugd op de Ondeugd uit te beelden. Maar men kan er niet omheen dat de 'verleidingen' en de afbeeldingen van de hel de kunstenaars rijker inspireerden dan al het Goede dat je naar de hemel kon leiden. Smeedwerk, schilderijen, beeldhouwwerken, glaswerk tonen aan dat de donkere middeleeuwen ook bruisende middeleeuwen waren.

In het Félicien Rops Museum komt de grootmeester zelf aan het woord. "Zondige dingen zijn niet vies: naturalia non sunt turpia", schreef Félicien Rops. Meest bekend in het genre zijn de gravures van de serie De Hoofdzonden waarin Rops zijn fantasie de vrije hand geeft en door middel van monsters, duivels, skeletten met zichtbaar genoegen de menselijke zwakheden in beeld brengt. Haast vanzelfsprekend confronteert het Rops Museum de werken van de Naamse duivelskunstenaars met die van zijn evenknie uit Oostende, James Ensor.

Hedendaagse kunst komt aan bod in de prachtige Saint-Loupkerk waar de Russische kunstenares (van Azerbeidzjaanse afkomst) Aidan Salakhova (°1964) haar beeldhouwwerken uitstalt. Religie en daarbij horende taboes vormen de thematiek van haar werk waarbij ze de wederzijdse beïnvloeding tussen oost en west analyseert. De kunstenares staat tevens stil bij de betekenis van deugd en ondeugd op de dag van vandaag. Haar prachtige sculpturen in Carrara-marmer doen de traditie van het marmeren beeldhouwwerk herleven in een hedendaagse context.

De tentoonstelling(en) Deugden en Ondeugden loopt nog tot 21 mei op drie locaties in Namen. www.vicesetvertus.be

Het peilen naar de menselijke instincten, van de meest deugdzame tot de meest gemene, heeft kunstenaars door de eeuwen heen sterk geïnspireerd. De tentoonstelling In Beeld in het Musée provincial des Arts anciens du Namurois toont hoe kunstenaars doorheen de middeleeuwen, grosso modo van de 9de eeuw tot de 16de eeuw, stil stonden bij de eeuwige vraag van Goed en Kwaad. De kunstwerken dienden om de 'overwinning' van de Deugd op de Ondeugd uit te beelden. Maar men kan er niet omheen dat de 'verleidingen' en de afbeeldingen van de hel de kunstenaars rijker inspireerden dan al het Goede dat je naar de hemel kon leiden. Smeedwerk, schilderijen, beeldhouwwerken, glaswerk tonen aan dat de donkere middeleeuwen ook bruisende middeleeuwen waren.In het Félicien Rops Museum komt de grootmeester zelf aan het woord. "Zondige dingen zijn niet vies: naturalia non sunt turpia", schreef Félicien Rops. Meest bekend in het genre zijn de gravures van de serie De Hoofdzonden waarin Rops zijn fantasie de vrije hand geeft en door middel van monsters, duivels, skeletten met zichtbaar genoegen de menselijke zwakheden in beeld brengt. Haast vanzelfsprekend confronteert het Rops Museum de werken van de Naamse duivelskunstenaars met die van zijn evenknie uit Oostende, James Ensor.Hedendaagse kunst komt aan bod in de prachtige Saint-Loupkerk waar de Russische kunstenares (van Azerbeidzjaanse afkomst) Aidan Salakhova (°1964) haar beeldhouwwerken uitstalt. Religie en daarbij horende taboes vormen de thematiek van haar werk waarbij ze de wederzijdse beïnvloeding tussen oost en west analyseert. De kunstenares staat tevens stil bij de betekenis van deugd en ondeugd op de dag van vandaag. Haar prachtige sculpturen in Carrara-marmer doen de traditie van het marmeren beeldhouwwerk herleven in een hedendaagse context.De tentoonstelling(en) Deugden en Ondeugden loopt nog tot 21 mei op drie locaties in Namen. www.vicesetvertus.be