Op 15 oktober 1564 (zo wordt algemeen aangenomen) overleed Andreas Vesalius op het eiland Zakynthos na een schipbreuk (of een windluwte) op de Griekse wateren. Twee jaar geleden werd dat feit herdacht op het Griekse eiland. Er werd een wetenschappelijk congres georganiseerd, een bronzen monument opgericht, tal van culturele activiteiten beklemtoonden de vriendschap tussen Griekenland en België, maar de kers op de taart bleef uit. Het graf van Vesalius vinden, waarvan een aantal wetenschappers droomden, bleek niet mogelijk.

Onder impuls van de voormalige consul in Griekenland, Theo Dirix, wordt nu een nieuwe poging ondernomen om de nodige fondsen te vinden om archeologisch onderzoek mogelijk te maken op de plaats waar men vermoedt het gebeente van de grondlegger van de anatomie te zullen vinden.

9.900 euro inzamelen

Het is een lang verhaal. Theo Dirix wijdde er zelfs een boek aan: In Search of Andreas Vesalius. The Quest for the lost Grave, uitgegeven bij Lannoo Campus. In 2014 werden alle puzzelstukjes bij elkaar gelegd die zouden moeten leiden tot de juiste vindplaats van het graf van Vesalius. De Belgische en Griekse onderzoekers zijn het er over eens dat het graf zich zou moeten bevinden in de nabijheid van waar vroeger de Santa Maria delle Grazie kerk stond. Tot die conclusie zijn ze gekomen door historisch bronnenonderzoek en research in situ.

Probeem: Zakynthos is de voorbije eeuwen door zware aardbevingen aardig door mekaar geschud. Van de kerk blijven slechts restanten over en op de site zijn latere gebouwen neergeplant. Een kleine parkeerplaats in de nabijheid van de kerk trok echter de aandacht van de onderzoekers. Om diverse redenen kwamen zij tot de conclusie dat hier de kerk stond en dat als het graf van Vesalius ooit zal gevonden worden, het op deze plaats moet zijn. Maar... koken kost geld.

Om de ultieme zoektocht naar het graf van Vesalius te financieren - noem het de laatste kans - hebben de Vesaliusvrienden nu een crowdfunding opgezet. Het doel is 9.900 euro in te zamelen. Op enkele dagen tijd staat de teller al op 2.215 euro. Maar er is nog een weg af te leggen. Met het geld zal het onderzoekscentrum IMS /FORTH van Rethymnon worden gefinancierd. Samen met de Belgische School voor archeologie in Athene bereiden archeologen van dat wereldberoemde instituut niet-destructief onderzoek voor op de plaats waar de onderzoekers het graf van Vesalius vermoeden.

Voor donaties van 1 tot 200 euro krijgt de schenker op papier (eeuwige) dank van het hele team. Voor stortingen van 250 tot 300 euro mag de schenker een keuze maken uit de meer dan 200 schilderijen van de hand van dr. Maurits Biesbrouck. Bedraagt uw steun tussen 350 tot 500 euro dan wordt u de gelukkige eigenaar van één van de 12 exemplaren van de bronzen gezichtsreconstructie van Vesalius door Pascale Pollier. Zo'n buitenkans kunt u echt niet laten liggen. U schenkt toch ook?

Doneren kan via:https://www.gofundme.com/VesaliusContinuum/donate.

Op 15 oktober 1564 (zo wordt algemeen aangenomen) overleed Andreas Vesalius op het eiland Zakynthos na een schipbreuk (of een windluwte) op de Griekse wateren. Twee jaar geleden werd dat feit herdacht op het Griekse eiland. Er werd een wetenschappelijk congres georganiseerd, een bronzen monument opgericht, tal van culturele activiteiten beklemtoonden de vriendschap tussen Griekenland en België, maar de kers op de taart bleef uit. Het graf van Vesalius vinden, waarvan een aantal wetenschappers droomden, bleek niet mogelijk. Onder impuls van de voormalige consul in Griekenland, Theo Dirix, wordt nu een nieuwe poging ondernomen om de nodige fondsen te vinden om archeologisch onderzoek mogelijk te maken op de plaats waar men vermoedt het gebeente van de grondlegger van de anatomie te zullen vinden.9.900 euro inzamelenHet is een lang verhaal. Theo Dirix wijdde er zelfs een boek aan: In Search of Andreas Vesalius. The Quest for the lost Grave, uitgegeven bij Lannoo Campus. In 2014 werden alle puzzelstukjes bij elkaar gelegd die zouden moeten leiden tot de juiste vindplaats van het graf van Vesalius. De Belgische en Griekse onderzoekers zijn het er over eens dat het graf zich zou moeten bevinden in de nabijheid van waar vroeger de Santa Maria delle Grazie kerk stond. Tot die conclusie zijn ze gekomen door historisch bronnenonderzoek en research in situ. Probeem: Zakynthos is de voorbije eeuwen door zware aardbevingen aardig door mekaar geschud. Van de kerk blijven slechts restanten over en op de site zijn latere gebouwen neergeplant. Een kleine parkeerplaats in de nabijheid van de kerk trok echter de aandacht van de onderzoekers. Om diverse redenen kwamen zij tot de conclusie dat hier de kerk stond en dat als het graf van Vesalius ooit zal gevonden worden, het op deze plaats moet zijn. Maar... koken kost geld.Om de ultieme zoektocht naar het graf van Vesalius te financieren - noem het de laatste kans - hebben de Vesaliusvrienden nu een crowdfunding opgezet. Het doel is 9.900 euro in te zamelen. Op enkele dagen tijd staat de teller al op 2.215 euro. Maar er is nog een weg af te leggen. Met het geld zal het onderzoekscentrum IMS /FORTH van Rethymnon worden gefinancierd. Samen met de Belgische School voor archeologie in Athene bereiden archeologen van dat wereldberoemde instituut niet-destructief onderzoek voor op de plaats waar de onderzoekers het graf van Vesalius vermoeden.Voor donaties van 1 tot 200 euro krijgt de schenker op papier (eeuwige) dank van het hele team. Voor stortingen van 250 tot 300 euro mag de schenker een keuze maken uit de meer dan 200 schilderijen van de hand van dr. Maurits Biesbrouck. Bedraagt uw steun tussen 350 tot 500 euro dan wordt u de gelukkige eigenaar van één van de 12 exemplaren van de bronzen gezichtsreconstructie van Vesalius door Pascale Pollier. Zo'n buitenkans kunt u echt niet laten liggen. U schenkt toch ook?Doneren kan via:https://www.gofundme.com/VesaliusContinuum/donate.