Ze zijn er zo goed als allemaal, onze Belgische cartoontekenaars: Gal, Marec, Quirit, Geluck, Kanar, het onafscheidelijke duo Herr Seele-Kamagurka, onze huiscartoonist Kim... Niet minder dan 175 tekeningen, vol humor en ironie, tekenen bij menig bezoeker een glimlach, soms een schaterlach op het gelaat. Met een cartoon kan je alle kanten op: kritisch, grappig, soms pijnlijk grappig, maar ook hartverwarmend en vooral heerlijk absurd. Het thema van Belgium Art Cetera is de Belgische kunst, onze voornaamste renommee in de wereld, in de cartoons.

Van Primitieven tot hedendaags

Curator Marloes De Cloedt van 's lands betere cartoonshop The Cartoonist in Brugge maakte er een mooie presentatie van, opgedeeld in stijlrichtingen. Zo krijg je een mooi overzicht van de Belgische kunst, van de Vlaamse Primitieven tot vandaag, lees Panamarenko, Michaël Borremans et cetera. Vele stijlrichtingen komen aan bod: van de primitieven naar de barok, van het realisme naar het impressionisme, van het symbolisme naar het surrealisme. Kim vind zelfs een nieuwe stijl uit: het luie pointillisme, voor doe-het-zelvers.

Belgische kunst? Nou ja, België is een tamelijk recent begrip, niet eens 200 jaar oud, ontstaan na een uit de hand gelopen operaklucht, het klinkt cartoonesk. Toch mag men genoegzaam aannemen dat Jan Van Eyck, Rubens en co tot ons artistiek patrimonium mogen gerekend worden.

Rubens en Delvaux

De meesters van de Belgische kunst vormen een onuitputtelijke inspiratiebron voor cartoonisten. Hun iconische werken laten zich graag omvormen tot humoristische prenten, nu eens braaf, dan weer bijtend sarcastisch. Sommige meesters hadden zelf een hoog cartoongehalte, denken we maar aan Bruegel, Rops, Ensor... Om nog te zwijgen van René Magritte, wiens beelden in ons collectieve geheugen gegrift zijn, en zijn collega/surrealist Delvaux (niet te verwarren met de handtassen). Waar is Hergé in dit verhaal, hoor ik u denken.

Onze favoriet? De heropstart van Zaventem Airport naar P.P. Rubens, een schilderkunstig hoogstandje van de heren Seele & Kama waarin de diagonale constructie uit de barok in een totaal nieuwe dramatische context wordt aangewend. En Rubens zag dat het goed was.

Belgium Art Cetera. De Belgische kunstgeschiedenis in perscartoons. Tot 28 januari 2018 in het Museum BELvue, Paleizenplein Brussel. Open dinsdag t/m vrijdag van 9u30 tot 17u, zaterdag en zondag van 10u tot 18u, maandag uitsluitend voor groepen.

Info: www.belvue.be

Ze zijn er zo goed als allemaal, onze Belgische cartoontekenaars: Gal, Marec, Quirit, Geluck, Kanar, het onafscheidelijke duo Herr Seele-Kamagurka, onze huiscartoonist Kim... Niet minder dan 175 tekeningen, vol humor en ironie, tekenen bij menig bezoeker een glimlach, soms een schaterlach op het gelaat. Met een cartoon kan je alle kanten op: kritisch, grappig, soms pijnlijk grappig, maar ook hartverwarmend en vooral heerlijk absurd. Het thema van Belgium Art Cetera is de Belgische kunst, onze voornaamste renommee in de wereld, in de cartoons. Van Primitieven tot hedendaagsCurator Marloes De Cloedt van 's lands betere cartoonshop The Cartoonist in Brugge maakte er een mooie presentatie van, opgedeeld in stijlrichtingen. Zo krijg je een mooi overzicht van de Belgische kunst, van de Vlaamse Primitieven tot vandaag, lees Panamarenko, Michaël Borremans et cetera. Vele stijlrichtingen komen aan bod: van de primitieven naar de barok, van het realisme naar het impressionisme, van het symbolisme naar het surrealisme. Kim vind zelfs een nieuwe stijl uit: het luie pointillisme, voor doe-het-zelvers.Belgische kunst? Nou ja, België is een tamelijk recent begrip, niet eens 200 jaar oud, ontstaan na een uit de hand gelopen operaklucht, het klinkt cartoonesk. Toch mag men genoegzaam aannemen dat Jan Van Eyck, Rubens en co tot ons artistiek patrimonium mogen gerekend worden.Rubens en DelvauxDe meesters van de Belgische kunst vormen een onuitputtelijke inspiratiebron voor cartoonisten. Hun iconische werken laten zich graag omvormen tot humoristische prenten, nu eens braaf, dan weer bijtend sarcastisch. Sommige meesters hadden zelf een hoog cartoongehalte, denken we maar aan Bruegel, Rops, Ensor... Om nog te zwijgen van René Magritte, wiens beelden in ons collectieve geheugen gegrift zijn, en zijn collega/surrealist Delvaux (niet te verwarren met de handtassen). Waar is Hergé in dit verhaal, hoor ik u denken.Onze favoriet? De heropstart van Zaventem Airport naar P.P. Rubens, een schilderkunstig hoogstandje van de heren Seele & Kama waarin de diagonale constructie uit de barok in een totaal nieuwe dramatische context wordt aangewend. En Rubens zag dat het goed was.Belgium Art Cetera. De Belgische kunstgeschiedenis in perscartoons. Tot 28 januari 2018 in het Museum BELvue, Paleizenplein Brussel. Open dinsdag t/m vrijdag van 9u30 tot 17u, zaterdag en zondag van 10u tot 18u, maandag uitsluitend voor groepen. Info: www.belvue.be