Het is vandaag nog onduidelijk wat de precieze gevolgen zijn van de brand. Er is niet enkel de materiële schade aan het gebouw, het interieur en het orgel, maar er zijn ook indirecte verliezen. Zo kunnen niet alle zalen openen en zijn een aantal tentoonstellingen stopgezet. Dat zorgt voor minder ticketinkomsten, maar ook voor minder events en partnerinkomsten.

Bovenop de pandemie

Al deze indirecte verliezen treffen een instelling die het - net als andere culturele spelers - sowieso al moeilijk had in een nu lang aanslepende gezondheidscrisis. Dit maakt dat de dagelijkse werking en toekomst van BOZAR onder enorme druk komt te staan. Het Paleis voor Schone Kunsten heeft namelijk een uniek financieringsmodel. BOZAR wordt voor zo'n 48% van het totaalbudget gefinancierd door federaal overheidsgeld. De rest van het budget komt uit specifieke productieondersteuning, opbrengsten van ticketverkoop en zaalhuur, en private fondsen via partnerships en filantropie.

Een groot deel van die inkomsten viel het afgelopen jaar reeds weg door de pandemie. De brand is daarom een bijkomende uitdaging in een reeds zeer moeilijke financiële tijd. Het is de eerste keer dat BOZAR het initiatief neemt tot een fundraising. Bevriende organisaties riepen de afgelopen weken al op tot giften, waarop er reeds spontane giften van het publiek kwamen. Hiervoor willen we hen hartelijk danken. Nu kan iedereen die het Paleis voor Schone Kunsten wil steunen met #TogetherBOZAR een digitale gift doen of zelf een inzamelactie op poten zetten.

Elke gift telt

We zijn bijzonder erkentelijk voor de steun die we krijgen, elke gift telt. BOZAR dankt bovendien al haar bestaande partners en mecenassen voor hun niet-aflatende steun, vertrouwen en solidariteit. Ook de federale overheid zet haar jarenlange steun kracht bij door ons project mee te selecteren voor het Herstelplan dat België zal voorleggen aan de Europese Commissie. Wij zijn erg dankbaar voor deze blijk van vertrouwen.

Online concert

Ook in deze moeilijke tijden blijft BOZAR cultuur aanbieden. Het Paleis voor Schone Kunsten is gedeeltelijk terug open sinds 28 januari en ook het onlineprogramma biedt bijna dagelijks een concert, film of talk aan. Zo zond BOZAR op dinsdag 2 januari om 15u het laatste concert uit dat op het orgel gespeeld werd door Cindy Castillo. De compositie, Sonata Eroïca, werd door de componist Joseph Jongen gecreëerd bij de inauguratie van het orgel van het Paleis in 1930. Een bijzonder en symbolisch concert, dat na de première vandaag ook nog online blijft te bekijken via de verschillende BOZAR-kanalen: de website, Youtube en Facebook.

Meer info:https://www.bozar.be/fr/magazine/172490-cindy-castillo-joue-la-sonata-eroica-de-jongenAlle informatie over de fundraising is te vinden op www.bozar.be/togetherBOZARDe actie loopt af op zondag 30 mei 2021.

Er werd een speciale rekening voor het verzamelen van de giften geactiveerd bij BNP Paribas Fortis, structurele partner van BOZAR.

Het is vandaag nog onduidelijk wat de precieze gevolgen zijn van de brand. Er is niet enkel de materiële schade aan het gebouw, het interieur en het orgel, maar er zijn ook indirecte verliezen. Zo kunnen niet alle zalen openen en zijn een aantal tentoonstellingen stopgezet. Dat zorgt voor minder ticketinkomsten, maar ook voor minder events en partnerinkomsten. Bovenop de pandemieAl deze indirecte verliezen treffen een instelling die het - net als andere culturele spelers - sowieso al moeilijk had in een nu lang aanslepende gezondheidscrisis. Dit maakt dat de dagelijkse werking en toekomst van BOZAR onder enorme druk komt te staan. Het Paleis voor Schone Kunsten heeft namelijk een uniek financieringsmodel. BOZAR wordt voor zo'n 48% van het totaalbudget gefinancierd door federaal overheidsgeld. De rest van het budget komt uit specifieke productieondersteuning, opbrengsten van ticketverkoop en zaalhuur, en private fondsen via partnerships en filantropie. Een groot deel van die inkomsten viel het afgelopen jaar reeds weg door de pandemie. De brand is daarom een bijkomende uitdaging in een reeds zeer moeilijke financiële tijd. Het is de eerste keer dat BOZAR het initiatief neemt tot een fundraising. Bevriende organisaties riepen de afgelopen weken al op tot giften, waarop er reeds spontane giften van het publiek kwamen. Hiervoor willen we hen hartelijk danken. Nu kan iedereen die het Paleis voor Schone Kunsten wil steunen met #TogetherBOZAR een digitale gift doen of zelf een inzamelactie op poten zetten.Elke gift teltWe zijn bijzonder erkentelijk voor de steun die we krijgen, elke gift telt. BOZAR dankt bovendien al haar bestaande partners en mecenassen voor hun niet-aflatende steun, vertrouwen en solidariteit. Ook de federale overheid zet haar jarenlange steun kracht bij door ons project mee te selecteren voor het Herstelplan dat België zal voorleggen aan de Europese Commissie. Wij zijn erg dankbaar voor deze blijk van vertrouwen. Online concertOok in deze moeilijke tijden blijft BOZAR cultuur aanbieden. Het Paleis voor Schone Kunsten is gedeeltelijk terug open sinds 28 januari en ook het onlineprogramma biedt bijna dagelijks een concert, film of talk aan. Zo zond BOZAR op dinsdag 2 januari om 15u het laatste concert uit dat op het orgel gespeeld werd door Cindy Castillo. De compositie, Sonata Eroïca, werd door de componist Joseph Jongen gecreëerd bij de inauguratie van het orgel van het Paleis in 1930. Een bijzonder en symbolisch concert, dat na de première vandaag ook nog online blijft te bekijken via de verschillende BOZAR-kanalen: de website, Youtube en Facebook. Meer info:https://www.bozar.be/fr/magazine/172490-cindy-castillo-joue-la-sonata-eroica-de-jongenAlle informatie over de fundraising is te vinden op www.bozar.be/togetherBOZARDe actie loopt af op zondag 30 mei 2021.Er werd een speciale rekening voor het verzamelen van de giften geactiveerd bij BNP Paribas Fortis, structurele partner van BOZAR.