In de vroege 20ste eeuw was er in de muziekwereld ook sprake van avant-garde. Zo liet Stravinsky's balletmuziek Le sacre du printemps in 1913 een schokgolf door Parijs gaan. Even later deden de atonaliteit en dodecafonie van Arnold Schönberg het Weense publiek knarsetanden. Zelfs het futurisme kende in Italië muzikale weerklank.

Van klassiek tot jazz

Wie op een van de zes donderdagavonden een ticket koopt voor de tentoonstelling krijgt de 50 minuten durende concerten om 19 uur er gratis bij. Telkens treden jonge solisten op die aan de Kapel Koningin Elisabeth studeren. Ze brengen tijdens die avonden avant-garde-programma's die als een mogelijke soundtrack bij de getoonde kunstwerken van Marcel Duchamp, Fernand Léger, Kazimir Malevich, Gerhard Richter of Luc Tuymans beschouwd kunnen worden.

Op het programma staat onder meer muziek van Berio, Penderecki of Sjostakovitsj. Deze laatste deed grote inspanningen om zijn gedurfde artistieke aspiraties met de liefde voor zijn vaderland te verzoenen, maar werd door de Sovjetoverheid een paar keer streng terechtgewezen, vernederd en zelfs met de dood bedreigd. Wie avant-garde zegt, zegt ook jazz. Onder meer Ravel en Stravinsky experimenteerden ermee in hun klassieke werken. In deze reeks is het de Antwerpse saxofonist en experimentalist Joachim Badenhorst die het genre alweer een update geeft.

Colloquium en literaire avond

Op woensdag 23 november staat in Bozar een colloquium op de agenda over avant-garde. Wat is de kracht van historische avant-gardes? Hoe laten hedendaagse kunstenaars en schrijvers zich erdoor inspireren? Doen ze ons de historische avant-gardes anders of opnieuw begrijpen? Zes internationale sprekers uit diverse landen laten hun licht schijnen over het fenomeen avant-garde. Professor Sascha Bru van KU Leuven modereert.

Dezelfde dag heeft in Bozar een literaire avond plaats. De auteurs Lisa Robertson (Canada) en Mia You (VS/Zuid-Korea) praten over avant-garde literatuur en schrijvende vrouwen. Het gesprek wordt in goede banen geleid door literatuurwetenschapper en vertaler Sarah Posman.

The Music of the Avant-garde op donderdag 17 en 24 november, 1 en 15 december en 12 en 19 januari, telkens om 19 uur in de expozalen van Bozar (The Power of the Avant-garde) - vrije toegang op vertoon van een ticket voor de expo.

De expositie The Power of the avant-garde - now and then loopt tot 22 januari 2017 in Bozar. Open van dinsdag tot zondag, van 10u tot 18u (donderdag tot 21u), maandag gesloten. www.bozar.be.

Avant-garde? Colloquium op woensdag 23 november, van 10u tot 16u30 in Bozar. Info: www.mdnr.be.

Avant-garde en feminisme, literaire avond op woensdag 23 november, van 20u tot 21u30, eveneens in Bozar.

In de vroege 20ste eeuw was er in de muziekwereld ook sprake van avant-garde. Zo liet Stravinsky's balletmuziek Le sacre du printemps in 1913 een schokgolf door Parijs gaan. Even later deden de atonaliteit en dodecafonie van Arnold Schönberg het Weense publiek knarsetanden. Zelfs het futurisme kende in Italië muzikale weerklank. Van klassiek tot jazzWie op een van de zes donderdagavonden een ticket koopt voor de tentoonstelling krijgt de 50 minuten durende concerten om 19 uur er gratis bij. Telkens treden jonge solisten op die aan de Kapel Koningin Elisabeth studeren. Ze brengen tijdens die avonden avant-garde-programma's die als een mogelijke soundtrack bij de getoonde kunstwerken van Marcel Duchamp, Fernand Léger, Kazimir Malevich, Gerhard Richter of Luc Tuymans beschouwd kunnen worden. Op het programma staat onder meer muziek van Berio, Penderecki of Sjostakovitsj. Deze laatste deed grote inspanningen om zijn gedurfde artistieke aspiraties met de liefde voor zijn vaderland te verzoenen, maar werd door de Sovjetoverheid een paar keer streng terechtgewezen, vernederd en zelfs met de dood bedreigd. Wie avant-garde zegt, zegt ook jazz. Onder meer Ravel en Stravinsky experimenteerden ermee in hun klassieke werken. In deze reeks is het de Antwerpse saxofonist en experimentalist Joachim Badenhorst die het genre alweer een update geeft.Colloquium en literaire avondOp woensdag 23 november staat in Bozar een colloquium op de agenda over avant-garde. Wat is de kracht van historische avant-gardes? Hoe laten hedendaagse kunstenaars en schrijvers zich erdoor inspireren? Doen ze ons de historische avant-gardes anders of opnieuw begrijpen? Zes internationale sprekers uit diverse landen laten hun licht schijnen over het fenomeen avant-garde. Professor Sascha Bru van KU Leuven modereert.Dezelfde dag heeft in Bozar een literaire avond plaats. De auteurs Lisa Robertson (Canada) en Mia You (VS/Zuid-Korea) praten over avant-garde literatuur en schrijvende vrouwen. Het gesprek wordt in goede banen geleid door literatuurwetenschapper en vertaler Sarah Posman.The Music of the Avant-garde op donderdag 17 en 24 november, 1 en 15 december en 12 en 19 januari, telkens om 19 uur in de expozalen van Bozar (The Power of the Avant-garde) - vrije toegang op vertoon van een ticket voor de expo.De expositie The Power of the avant-garde - now and then loopt tot 22 januari 2017 in Bozar. Open van dinsdag tot zondag, van 10u tot 18u (donderdag tot 21u), maandag gesloten. www.bozar.be.Avant-garde? Colloquium op woensdag 23 november, van 10u tot 16u30 in Bozar. Info: www.mdnr.be. Avant-garde en feminisme, literaire avond op woensdag 23 november, van 20u tot 21u30, eveneens in Bozar.