Hoe onherbergzaam het landschap ook klinkt, onbewoond is het niet. Dit minimalistische landschap bruist van wildlife en is tevens het land van de Aymara-indianen. Hun isolement is groot. Aymara's halen zin en betekenis uit een Andesfilosofie waarin de Pachamama of Moeder Aarde centraal staat. Deze oppergodin is aanwezig in de mens en in alle dimensies van de natuur.

Surrealistische leegte

In deze surrealistische leegte lokt de Pachamama een wonderlijk gevecht uit tussen de elementen van de natuur. De Altiplano is ruig en gepolijst tegelijkertijd. Hier kan je één van de meest extreme natuurspektakels ter wereld beleven: temperatuurschommelingen van wel 40 graden zijn hier niet ongewoon, water en sneeuw zijn op dit plateau een kostbaar goed.

Vulkaankegels worden immers beneveld met een sneeuwkleed, de wind raast genadeloos over de desolate vlakte en hult de heuvels in een verblindend kleurenpalet, rotspartijen worden in de meest ruwe vormen geboetseerd. En in deze 'ring van vuur' zwerven Andesvossen, viscacha's (reusachtige knaagdieren) en families vicuña's (familie van lama's en alpaca's) rond.

Tijdens het regenseizoen, na maanden van droogte, lopen zoutvlaktes en grindwegen in geen tijd onder water om enkele uren later in ijspistes te bevriezen. Net dan lokt het hoogland extra bezoekers: vanuit Patagonië strijken duizenden watervogels en karmijnrode Andesflamingo's neer in de kleurrijke lagunes. Jonge flamingomannetjes marcheren apetrots langs de oevers op zoek naar een wijfje. De Altiplano transformeert dan in een prachtige mozaïek. De flamingoballetten spelen zich af tegen de achtergrond van een snoer van actieve vulkanen.

Op https://atacama.be/inspiratie/altiplano vindt u een fascinerend beeldverslag over deze wondere gebeurtenissen op de Altiplano.

Hoe onherbergzaam het landschap ook klinkt, onbewoond is het niet. Dit minimalistische landschap bruist van wildlife en is tevens het land van de Aymara-indianen. Hun isolement is groot. Aymara's halen zin en betekenis uit een Andesfilosofie waarin de Pachamama of Moeder Aarde centraal staat. Deze oppergodin is aanwezig in de mens en in alle dimensies van de natuur.In deze surrealistische leegte lokt de Pachamama een wonderlijk gevecht uit tussen de elementen van de natuur. De Altiplano is ruig en gepolijst tegelijkertijd. Hier kan je één van de meest extreme natuurspektakels ter wereld beleven: temperatuurschommelingen van wel 40 graden zijn hier niet ongewoon, water en sneeuw zijn op dit plateau een kostbaar goed.Vulkaankegels worden immers beneveld met een sneeuwkleed, de wind raast genadeloos over de desolate vlakte en hult de heuvels in een verblindend kleurenpalet, rotspartijen worden in de meest ruwe vormen geboetseerd. En in deze 'ring van vuur' zwerven Andesvossen, viscacha's (reusachtige knaagdieren) en families vicuña's (familie van lama's en alpaca's) rond.Tijdens het regenseizoen, na maanden van droogte, lopen zoutvlaktes en grindwegen in geen tijd onder water om enkele uren later in ijspistes te bevriezen. Net dan lokt het hoogland extra bezoekers: vanuit Patagonië strijken duizenden watervogels en karmijnrode Andesflamingo's neer in de kleurrijke lagunes. Jonge flamingomannetjes marcheren apetrots langs de oevers op zoek naar een wijfje. De Altiplano transformeert dan in een prachtige mozaïek. De flamingoballetten spelen zich af tegen de achtergrond van een snoer van actieve vulkanen.Op https://atacama.be/inspiratie/altiplano vindt u een fascinerend beeldverslag over deze wondere gebeurtenissen op de Altiplano.