De Centrale for contemporary art in Brussel heeft zich door de jaren heen een reputatie opgebouwd als ontdekker en verspreider van de Brusselse hedendaagse kunst vanuit een internationaal perspectief. Private choices is een heel bijzondere tentoonstelling die vertrekt vanuit de visie van een aantal gepassioneerde collectioneurs. Meer dan ooit spelen de collectioneurs een belangrijke rol binnen de wereld van de kunst die een constante groei kent.

Carine Fol, artistiek directrice van de Centrale en curator van de tentoonstelling, vat het project als volgt samen: "Het was een boeiend avontuur om al deze kunstwerken en collecties te ontdekken, en op die manier ook al deze persoonlijkheden en individuen te leren kennen. Van keuken tot eetkamer, van slaapkamer tot inkomhal... elke kamer vertelt een verhaal aan de hand van de dialogen die ontstaan tussen de werken. Al dan niet bewust vertelt elke verzamelaar zijn eigen verhaal aan de hand van de kunstwerken die hij heeft verzameld."

"Allemaal zijn ze het erover eens: een kunstcollectie aanleggen, is een kwestie van te overleven, van zijn zekerheden overhoop te halen, uit balans te raken en de complexiteit van creatie en de relatie met deze wereld in vraag te stellen. Een kunstcollectie laat de collectioneur zien, want niets is zo persoonlijk als het aanleggen van een verzameling. Doorheen de 11 collecties is de relatie met de kunstenaar in mindere of meerdere mate aanwezig: een aantal verzamelaars kent de kunstenaars persoonlijk, andere niet; een aantal verzamelaars leeft omringd door hun kunst, andere niet; de collectie wordt door een aantal publiekelijk toegankelijk gemaakt, andere bewaren haar in kisten of een opslagplaats, ... maar van allemaal vult de collectie hun bestaan in overdrachtelijke zin en vormt zij een aanslag op hun bankrekening!"

Naast bekende verzamelaars als Frédéric de Goldschmidt, Walter Vanhaerents, Alain Servais, Veys-Verhaevert, Yolande De Bontridder wensen een aantal collectioneurs anoniem te blijven. Tijdens de duur van de tentoonstelling is het ook mogelijk om met een geleid bezoek de collecties van Walter Vanhaerents, Frédéric de Goldschmidt en Alain Servais te ontdekken.

Onder de tentoongestelde werken vinden we heel wat bekende namen terug, zoals Louise Bourgeois, Marcel Duchamp, Andres Serrano, Man Ray, Cy Twombly, Bill Viola en uit eigen land René Magritte, Wim Delvoye, Thierry De Cordier, Johan Creten en vele anderen.

Private Choices, tot 27 mei 2018 in de Centrale, Sint-Katelijneplein 44, Brussel. Open van woensdag tot en met zondag, van 10u30 tot 18u (tot 16u op 24/12 en 31/12), gesloten op maandag, dinsdag en feestdagen. Gratis rondleiding de eerste zondag van de maand om 11u30.

Info: decentrale.be

De Centrale for contemporary art in Brussel heeft zich door de jaren heen een reputatie opgebouwd als ontdekker en verspreider van de Brusselse hedendaagse kunst vanuit een internationaal perspectief. Private choices is een heel bijzondere tentoonstelling die vertrekt vanuit de visie van een aantal gepassioneerde collectioneurs. Meer dan ooit spelen de collectioneurs een belangrijke rol binnen de wereld van de kunst die een constante groei kent. Carine Fol, artistiek directrice van de Centrale en curator van de tentoonstelling, vat het project als volgt samen: "Het was een boeiend avontuur om al deze kunstwerken en collecties te ontdekken, en op die manier ook al deze persoonlijkheden en individuen te leren kennen. Van keuken tot eetkamer, van slaapkamer tot inkomhal... elke kamer vertelt een verhaal aan de hand van de dialogen die ontstaan tussen de werken. Al dan niet bewust vertelt elke verzamelaar zijn eigen verhaal aan de hand van de kunstwerken die hij heeft verzameld.""Allemaal zijn ze het erover eens: een kunstcollectie aanleggen, is een kwestie van te overleven, van zijn zekerheden overhoop te halen, uit balans te raken en de complexiteit van creatie en de relatie met deze wereld in vraag te stellen. Een kunstcollectie laat de collectioneur zien, want niets is zo persoonlijk als het aanleggen van een verzameling. Doorheen de 11 collecties is de relatie met de kunstenaar in mindere of meerdere mate aanwezig: een aantal verzamelaars kent de kunstenaars persoonlijk, andere niet; een aantal verzamelaars leeft omringd door hun kunst, andere niet; de collectie wordt door een aantal publiekelijk toegankelijk gemaakt, andere bewaren haar in kisten of een opslagplaats, ... maar van allemaal vult de collectie hun bestaan in overdrachtelijke zin en vormt zij een aanslag op hun bankrekening!"Naast bekende verzamelaars als Frédéric de Goldschmidt, Walter Vanhaerents, Alain Servais, Veys-Verhaevert, Yolande De Bontridder wensen een aantal collectioneurs anoniem te blijven. Tijdens de duur van de tentoonstelling is het ook mogelijk om met een geleid bezoek de collecties van Walter Vanhaerents, Frédéric de Goldschmidt en Alain Servais te ontdekken.Onder de tentoongestelde werken vinden we heel wat bekende namen terug, zoals Louise Bourgeois, Marcel Duchamp, Andres Serrano, Man Ray, Cy Twombly, Bill Viola en uit eigen land René Magritte, Wim Delvoye, Thierry De Cordier, Johan Creten en vele anderen.Private Choices, tot 27 mei 2018 in de Centrale, Sint-Katelijneplein 44, Brussel. Open van woensdag tot en met zondag, van 10u30 tot 18u (tot 16u op 24/12 en 31/12), gesloten op maandag, dinsdag en feestdagen. Gratis rondleiding de eerste zondag van de maand om 11u30.Info: decentrale.be