Drie jonge surfers gaan naar het strand, niet wetend dat het voor een van hen, Simon, de laatste keer zal zijn dat hij surft. Na een ongeval is Simon hersendood en 'overleeft' hij met behulp van toestellen. De dokters moeten met de intrieste ouders een moeilijk en delicaat onderwerp aankaarten: orgaandonatie. Geven ze toestemming of niet?

Cineaste Katell Quillévéré maakte met haar film een sobere aanpassing, vrij van pathos, van het bekroonde boek van de Franse schrijfster Maylis de Kerangal. De film ademt en straalt leven uit met prachtige beelden van mensen, van de zee en zelfs van de stad bij nacht. Het oogt alleemaal sereen, menselijk en mooi. Zelfs de beelden van de operatiezaal zijn eerder zacht dan hard en bijna troostend.

Empathie

En dat geldt ook voor de medische staf in de film. Naast een orgaan, een hart, wordt er in deze film nog meer 'gegeven'. Empathie bijvoorbeeld.

Bij deze mooie film horen ook grote acteurs. Tahar Rahim als jonge arts, Emmanuelle Seignier als moeder die haar kind verloor in een ongeval en Dominique Blanc als bijzonder menselijke en professionele hartchirurg. Bouli Lanners die we al eerder zagen als psychiater naast Isabelle Huppert (Sans queue ni tête) is dan weer heel geloofwaardig als diensthoofd met een hart, hoe groot de druk ook is.

Regisseuse Quillévéré bracht het boek van Kerngal tot leven, zoveel is zeker. De roman van Maylis de Kerangal werd ook in het Nederlands uitgegeven onder de titel De levenden herstellen.

Duotickets voor avant-première

Om kans te maken op een duoticket volstaat het een e-mail te sturen naar

met naam en voornaam van de twee personen die willen aanwezig zijn en als onderwerp de vermelding 'Réparer les vivants' UGC Toison.

De e-mails moeten verstuurd worden ten laatste op 2 november 2016. De winnaars worden, eveneens via e-mail, verwittigd op 4 november 2016.

* Réparer les vivants: een mooie film over 'the gift of giving', vanaf 9 november in de zaal.

* Maylis de Kerangal, De levenden herstellen. Uitg. De Bezige Bij, 272 blz., 14,99 euro.

Drie jonge surfers gaan naar het strand, niet wetend dat het voor een van hen, Simon, de laatste keer zal zijn dat hij surft. Na een ongeval is Simon hersendood en 'overleeft' hij met behulp van toestellen. De dokters moeten met de intrieste ouders een moeilijk en delicaat onderwerp aankaarten: orgaandonatie. Geven ze toestemming of niet? Cineaste Katell Quillévéré maakte met haar film een sobere aanpassing, vrij van pathos, van het bekroonde boek van de Franse schrijfster Maylis de Kerangal. De film ademt en straalt leven uit met prachtige beelden van mensen, van de zee en zelfs van de stad bij nacht. Het oogt alleemaal sereen, menselijk en mooi. Zelfs de beelden van de operatiezaal zijn eerder zacht dan hard en bijna troostend. EmpathieEn dat geldt ook voor de medische staf in de film. Naast een orgaan, een hart, wordt er in deze film nog meer 'gegeven'. Empathie bijvoorbeeld.Bij deze mooie film horen ook grote acteurs. Tahar Rahim als jonge arts, Emmanuelle Seignier als moeder die haar kind verloor in een ongeval en Dominique Blanc als bijzonder menselijke en professionele hartchirurg. Bouli Lanners die we al eerder zagen als psychiater naast Isabelle Huppert (Sans queue ni tête) is dan weer heel geloofwaardig als diensthoofd met een hart, hoe groot de druk ook is.Regisseuse Quillévéré bracht het boek van Kerngal tot leven, zoveel is zeker. De roman van Maylis de Kerangal werd ook in het Nederlands uitgegeven onder de titel De levenden herstellen.Duotickets voor avant-premièreOm kans te maken op een duoticket volstaat het een e-mail te sturen naar met naam en voornaam van de twee personen die willen aanwezig zijn en als onderwerp de vermelding 'Réparer les vivants' UGC Toison. De e-mails moeten verstuurd worden ten laatste op 2 november 2016. De winnaars worden, eveneens via e-mail, verwittigd op 4 november 2016.* Réparer les vivants: een mooie film over 'the gift of giving', vanaf 9 november in de zaal.* Maylis de Kerangal, De levenden herstellen. Uitg. De Bezige Bij, 272 blz., 14,99 euro.