Een analyse van FECOND, een telefonische peiling naar de seksuele en reproductieve gezondheid die in 2010 werd uitgevoerd bij een representatief monster van de Franse bevolking, geeft een betere kijk op de zaak.

Pascaline Mourey (Parijs, Frankrijk) heeft een studie (FC-20) gepresenteerd die is gebaseerd op 2.215 van de 5.272 vrouwen die de FECOND-enquête hebben beantwoord. De vrouwen werden geselecteerd op basis van het gebruik van een van de vier op dat moment frequentst voorkomende contraceptietypes : combinatiepil (n=1.151), hormoonspiraaltje (n=376), koperspiraaltje (n=265) of condoom (n=423). Op die manier werd een vergelijking mogelijk tussen diverse aspecten van de vrouwelijke seksualiteit. Dit werd gedocumenteerd aan de hand van zeven vragen die een evaluatie maakten van de seksuele tevredenheid, vaginale droogte, de mogelijkheid om een orgasme te krijgen, verlangen, pijn, plezier en de frequentie van seksuele betrekkingen. De onderzoekers konden zo een totale score berekenen tussen 7 en 28 (hoe hoger hoe beter het seksueel functioneren).

Doelstelling was om te bepalen of gebruik van hormonale contraceptie in pilvorm of met een spiraal in verband gebracht kon worden met negatieve resultaten op het vlak van seksualiteit. Globaal tonen de resultaten geen enkel significant verschil tussen de gebruiksters van hormonale contraceptie en de vrouwen met een koperspiraal. Dat geldt zowel voor de totale score als voor elk van de bestudeerde aspecten afzonderlijk.

In vergelijking met vrouwen die een condoom gebruiken :

• hebben pilgebruiksters een hogere totaalscore (+ 0,81; IC 95% 0,36-1,26; p <0,001), wat zich met name uit in minder moeilijkheden om een orgasme te krijgen, minder problemen met seksueel genot en frequentere seksuele betrekkingen ;

• hebben vrouwen met een hormoonspiraaltje een hogere totaalscore (+1,11 ; IC 95% 0,44-1,77 ; p <0,001), wat zich vooral uit in minder genotsproblemen en meer seksuele betrekkingen.

Verder werd geen significant verschil vastgesteld tussen pilgebruiksters en vrouwen met een hormoonspiraaltje.

Een analyse van FECOND, een telefonische peiling naar de seksuele en reproductieve gezondheid die in 2010 werd uitgevoerd bij een representatief monster van de Franse bevolking, geeft een betere kijk op de zaak.Pascaline Mourey (Parijs, Frankrijk) heeft een studie (FC-20) gepresenteerd die is gebaseerd op 2.215 van de 5.272 vrouwen die de FECOND-enquête hebben beantwoord. De vrouwen werden geselecteerd op basis van het gebruik van een van de vier op dat moment frequentst voorkomende contraceptietypes : combinatiepil (n=1.151), hormoonspiraaltje (n=376), koperspiraaltje (n=265) of condoom (n=423). Op die manier werd een vergelijking mogelijk tussen diverse aspecten van de vrouwelijke seksualiteit. Dit werd gedocumenteerd aan de hand van zeven vragen die een evaluatie maakten van de seksuele tevredenheid, vaginale droogte, de mogelijkheid om een orgasme te krijgen, verlangen, pijn, plezier en de frequentie van seksuele betrekkingen. De onderzoekers konden zo een totale score berekenen tussen 7 en 28 (hoe hoger hoe beter het seksueel functioneren). Doelstelling was om te bepalen of gebruik van hormonale contraceptie in pilvorm of met een spiraal in verband gebracht kon worden met negatieve resultaten op het vlak van seksualiteit. Globaal tonen de resultaten geen enkel significant verschil tussen de gebruiksters van hormonale contraceptie en de vrouwen met een koperspiraal. Dat geldt zowel voor de totale score als voor elk van de bestudeerde aspecten afzonderlijk. In vergelijking met vrouwen die een condoom gebruiken :• hebben pilgebruiksters een hogere totaalscore (+ 0,81; IC 95% 0,36-1,26; p <0,001), wat zich met name uit in minder moeilijkheden om een orgasme te krijgen, minder problemen met seksueel genot en frequentere seksuele betrekkingen ;• hebben vrouwen met een hormoonspiraaltje een hogere totaalscore (+1,11 ; IC 95% 0,44-1,77 ; p <0,001), wat zich vooral uit in minder genotsproblemen en meer seksuele betrekkingen.Verder werd geen significant verschil vastgesteld tussen pilgebruiksters en vrouwen met een hormoonspiraaltje.